Hogyan töltsünk el 3 napot Debrecenben?

Talán mondanunk sem kell, hogy Debrecen megismeréséhez nem elegendő egyetlen nap. A város rendhagyó látnivalókkal, természeti és kulturális kincsekkel, családbarát kalandokkal, valamint pihentető élményekkel várja a látogatókat. A kérdésre, hogy „hogyan töltsünk el 3 napot Debrecenben”, mi tudjuk a választ. Sőt, kulisszatitkokkal is készültünk nektek!

Hogyan töltsünk el 3 napot Debrecenben?

Debrecen Magyarország harmadik legnagyobb területű és második legnépesebb települése, Hajdú-Bihar vármegye és a Debreceni járás székhelye. Látnivalóinak és szabadidős programjainak köszönhetően vonzó turisztikai célpont.

Összeállítottunk nektek egy háromnapos programsorozatot, így ha nem ismeritek a város látnivalóit, elegendő lesz a tippjeinket követni ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részetek.

1. nap: Történelem & vallás & kultúra – Séta a belvárosban

Ahhoz, hogy megismerjük Debrecen színes látnivalóit, érdemes egy belvárosi sétával kezdeni a háromnapos programot.

Annak ellenére, hogy Debrecenben rengeteg a látnivaló, a belváros könnyen bejárható gyalogosan, látogatásunk első napján így autóba sem kell ülnünk ahhoz, hogy alaposabban is megismerjük a város történelmi és vallási emlékeit, valamint kulturális kincseit.

hogyan töltünk el 3 napot Debrecenben
Debreceni Református Nagytemplom

A körutat célszerű a Kossuth téren (itt található Szabó Magda szobra is) álló Debreceni Református Nagytemplomnál kezdeni, az épület az ország egyik legnagyobb református temploma, és egyben a város emblematikus látnivalója is.

A templomban megtekinthetjük a Vizsolyi Biblia eredeti példányát és Kossuth székét, valamint végigsétálhatunk a Nagytemplom két tornya közötti panorámajárdán is, amely egyben a város legmagasabb szabadtéri kilátója.

A templom után érdemes ellátogatni az ország egyik legszebb könyvtárához. A Református Kollégium Nagykönyvtárában a Különgyűjteményekben 146 ősnyomtatványt, 1600 régi (1711 előtt nyomtatott) magyar művet és nagyjából 2.500 kötet 1600 előtt nyomtatott könyvet őriznek.

A Debreceni Református Kollégium Múzeumában található az Oratórium, amely az 1848/49-es szabadságharc emlékhelye, itt készítették elő a Habsburg-ház trónfosztását.

hogyan töltünk el 3 napot Debrecenben
Református Kollégium Nagykönyvtára

A Református Nagytemplom mellett a város másik nevezetessége a Déri Múzeum, ahol a Munkácsy Terem őrzi a Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó három monumentális festményt (Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo, Golgota). A múzeum emellett még számos kiállításnak ad otthont.

A múzeum előtti Déri téren található Verskertben, a Merengő szobránál olyan versek, vagy éppen idézetek várnak ránk, amelyeket a város lakói hagytak nekünk itt emlékül.

További érdekes látnivalók Debrecen belvárosában

  • Milleniumi szökőkút
  • Szabó Magda szobra
  • MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
  • Halköz
  • Líciumfa

Verskert

Vár a Nagyerdő! – Természetközeli élmények Debrecenben

Ha a városnézés második napját a Nagyerdőben töltjük, garantáltan nem fogunk unatkozni. A debreceni Nagyerdei park ideális úti cél akkor is, ha biciklivel szeretnénk megközelíteni, ráadásul két keréken még alaposabban felfedezhetjük a terület látnivalóit.

A Nagyerdő top látnivalói >>

A mesés hangulatú Medgyessy sétány villaépületei mellett sétálva a szobrok között felfedezhetjük Szabó Lőrinc, Ady Endre és Fazekas Mihály szobrát is.

Innen már csak néhány perces sétára található a Nagyerdei Víztorony, amelynek tetőteraszát bátran ajánlunk mindenkinek, aki madártávlatból szeretne gyönyörködni a Nagyerdőben.

A Víztorony mellett – ha nyitva tartjuk a szemünket – egy brazil street art művész alkotását is felfedezhetjük az egyik fában elrejtve.

A parkban a Békás-tó környéke akár egész napos kikapcsolódáshoz is remek választás. A vízparton piknikezére alkalmas füves terület, játszótér, és egy gyönyörű sétány is található, utóbbi Szabó Magda nevét viseli.

A tónál vidáman úszkáló kacsák várnak, míg a sétány mellett sétálva – talán apróság, de mi imádtuk – felfedezhetünk egy parányi házikót is, amely „süngarázsként” funkcionál. A Békás játszótér mellett jógázó csoportokkal, fagylaltozó családokkal és kutyát sétáltató egyetemistákkal találkozhatunk.

A Békás-tótól néhány perces sétára fekszik a Debreceni Egyetem Botanikus kertje, a 17 hektáros területen jelenleg mintegy ötezer különböző növényfaj, kaktuszgyűjteményében 1300 kaktuszfaj tekinthető meg.

Az arborétumban tett séta közben éppúgy gyönyörködhetünk a rejtett tisztások kincseiben, mint a pálmákban, páfrányokban, fenyőkben és a különféle színekben pompázó virágokban.

Aki randevút tervez Debrecenben, vagy csak egy pihentető sétára vágyik a friss levegőn, annak mindenképpen érdemes felvenni a botanikus kertet a bakancslistájára.

A Nagyerdei park látnivalói között felfedezhetjük még a Nagyerdei Ködszínházat, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, a Sziget-kék Tematikus Játszóparkot, illetve a Nagyerdei Kultúrparkot, ám utóbbi kettő feltérképezését a városnézés harmadik napjára érdemes tartogatni.

Kalandos programok minden korosztálynak

A debreceni városnézés harmadik napján annyi kaland és élmény várja a család apraja-nagyját, hogy érdemes elgondolkodni azon, nem szeretnénk-e meghosszabbítani a kikapcsolódást.

A kisgyermekes családok számára kihagyhatatlan program a gyerekek nagy kedvence, a Sziget-kék Tematikus Játszópark, amely nyitvatartási időben ingyenesen használható. A park elnevezést Szabó Magda meseregénye ihlette.

Az 58 ezer négyzetméteres területen turisztikai információs pont, kalandpálya, több mint nyolcvan játékelem, egy mini város és egy ötszintes, csúszdás élménytorony várja a látogatókat.

A debreceni Nagyerdő fái között rejtőző Debreceni Állatkert 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát. A terület kicsik és nagyok számára is számtalan meglepetést tartogat, a látogatókat a nílusi vízilópár, a feketefejű pókmajmok, a kétujjú lajhárok, és a recés zsiráf is tárt karokkal várja.

A Debreceni Állatkert Magyarországon egyértelműen bakancslistás hely, de a Nagyerdei Kultúrparkban a Vidámparkkal is érdemes közelebbről megismerkedni.

Szállást keresel Debrecenben?

A vidámparkban régi klasszikusok és modern játékelemek teszik izgalmasabbá a kikapcsolódást, emellett a vidámpark kisvasútjával is utazhatunk. A kisvonatnak hivatalos menetrendje nincs, igény szerint indul.

Aki hosszabb útra vágyik, annak érdemes kipróbálnia a vonatozást a Zsuzsi Erdei Vasúttal, amely Debrecen-Fatelep állomás és Hármashegyalja között közlekedik.

Hármashegyalja hangulatos úti cél, a kirándulóhely egy erdei tanösvénnyel, egy 25 méter magas kilátóval, a Hármashegyi-tóval és egy erdei játszótérrel teszi színesebbé a vonatozást.

Azoknak, akik el sem tudják képzelni a debreceni látogatást fürdőzés nélkül, mindenképpen érdemes felfedezni az Aquaticum különleges élmény- és termálmedencéit, wellness világát, és színes szolgáltatásait.

Mind látványban, mind pedig hangulatban igazi kuriózum a 12 méter magas napozóterasz, de a strandolók kedvencei egyértelműen a csúszdák, és a sodrófolyosó.  

További programtippek Debrecen

  • Kerekerdő Élménypark
  • Agóra Tudományos Élményközpont
  • Vekeri-tó

Személyes kedvenceink – Debrecen titkos kincsei

Aki nemcsak a népszerű látnivalókat és programokat szeretné feltérképezni, hanem Debrecen rejtett kincseit is, annak időt kell szánnia arra, hogy egy kicsit lecsendesedjen, és nyitott szemmel sétáljon.

A város olyan élményekkel ajándékoz meg, amelyek szívet melengetőek, borzongatóak, vagy éppen mosolyt csalnak az arcunkra. A kedvenceink a következők:

  • A belváros szívében található virágpiac és a hagyományos piac nyüzsgése hamar közel kerül hozzánk.
  • A gasztroélmények száma határtalan. Ugyanolyan jó szívvel ajánljuk a színes macaronokat, mint egy jó kávét, egy sült hekket, vagy akár egy gőzölgő spenótos-húsos pitét.
  • Pista bácsi ínycsiklandozó slambuca csupán 2 perces sétára rejtőzik a Református Nagytemplomtól. A tésztából és krumpliból álló, szalonnával ízesített pásztorétel bográcsban készül, egy hatalmas nagy adag szeretettel.
  • A társasházak olyan titkos kerteket rejtenek, amelyek legfeljebb a romantikus regényekben léteznek – no és persze hol máshol, ha nem Debrecenben?
  • A „Lábasház” Debrecen központjában, a Rickl-ház belső udvarában található. Az ismert épületegyüttes Szabó Magda családregényének, a „Régimódi történet”-nek is fontos színhelye, Szabó Magda-rajongók számára pedig bakancslistás látnivaló.
  • Ha a járdán sétálva nemcsak a lábunk elé nézünk, hanem a magasba is, az épületek homlokzatán akár szobrokat is felfedezhetünk.
  • Debreceni identitásának fontos eleme az irodalom, a könyvnyomtatás és a magyar nyelv. Ezt hivatott kiemelni az első köztéri falfestmény.
  • Az Élettudományi Intézet Könyvtárának kapuja az egyik kedvencünk a város rendhagyó látnivalói között. A korcolt, előpatinázott rézlemez kapu alatt egy csobogó is működik.

A tervezett napok szabadon felcserélhetőek egymással, de az egészen biztos, hogy nem fogunk unatkozni, ha a városban járunk. Ugye már te sem tanakodsz azon, hogyan tölts el tartalmasan 3 napot Debrecenben?


Képek: Kristóf Eszter

(Élményeinket egy study tour során szereztük, melyre a Tourinform Debrecen szervezésében került sor.)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.