Miért szeretjük Noszvaj környékét? – Helyi ízek, túrák, látnivalók a bájos kis faluban

Miért szeretjük Noszvaj környékét? – Helyi ízek, túrák, látnivalók a bájos kis faluban

Az Egri-Bükkalja területén fekszik Noszvaj, amely annyi felfedezésre váró látnivalót, kirándulóhelyet és kulináris élményt tartogat, hogy nem győzöd majd kitalálni, hogyan tervezz, hogy a noszvaji kirándulás során ne maradj le semmiről. Nyitott vagy a hangulatos programokra? Mutatjuk a legjobb helyeket, tarts velünk! 

Látnivalók Noszvaj berkeiben – Keresd fel a helyi nevezetességeket! 

Ha Noszvajon kirándulsz, szinte elkerülhetetlen program, hogy felkeresd a noszvaji barlanglakásokat, amelyek az egész országban ismertek. A könnyen faragható tufakövekbe vájt dombházak a földalatti építészet látványos emlékei, a több száz négyzetméternyi lakótér ráadásul napjainkban is látogatható. A barlanglakásokban sétálni különleges élmény, ne hagyd ki, ha erre jársz! A területen jelenleg művésztelep működik.

Szintén bakancslistás látnivaló Noszvajon a De la Motte-kastély. A magyar barokk kastélyépítészet jeles képviselője vadregényes parkkal, és kastélytörténeti kiállítással várja a látogatókat, akik akár kosztümös idegenvezetésen is részt vehetnek. 

A helyi tájház, vagyis a Gazdaház bemutatja, hogyan éltek Noszvajon az 1800-as évek végén a jómódú, földműves családok. Az épület különféle rendezvényeknek, így családi programoknak, helyi termék és kézműves vásároknak is otthont ad. 

A Gazdaházhoz hasonlóan a Magtár Értéktár is kerüljön fel a listádra. A magtár egykor magok tárolására szolgált, ma fogadóként működik, de egy néprajzi és ipar-, kultúrtörténeti kiállítás, és üvegtár is megtekinthető az épületben. 

A Galassy-kriptát szintén érdemes még felkeresni, a tufafalba vájt kripta 40 méter széles és 15 méter magas. A Galassy család nyughelyéhez egy ösvényen keresztül lehet eljutni, az ösvény a Noszvajt és Szomolyát összekötő út szélén található.

Kirándulóhelyek, tanösvények, és szabadidős programok

Akár hosszabb, akár rövidebb kirándulást tervezel Noszvaj környékén, több program közül választhatsz. Az Imány-tető, egykori nevén Árpád-hegy a falu központjában található, és egy rövid séta után csodás panorámával ajándékoz meg. A dombtetőn található a millecentenáriumi emlékmű az országzászlóval. 

Miért szeretjük Noszvaj környékét? – Helyi ízek, túrák, látnivalók a bájos kis faluban
Nagy-Eged-hegy

Szintén páratlan a kilátás az 537 méter magas Nagy-Eged hegy tetejéről, ráadásul a túra nem túlságosan megerőltető, az útvonal pedig jól járható. A hegyről Egerre és a Bükk hegységre nyílik panoráma, de legalább ilyen hangulatos élmény az Egri Borvidék szőlőtőkéi között sétálni.

Az Imány-tetőnél és a Nagy-Eged hegynél hosszabb kirándulást kínál a Noszvaji Forrástúra, amelyet túratérképpel lehet körbejárni. Az útvonal 7,5 km hosszú, a szintemelkedés pedig 350 m, az út során 8 forrást érintesz majd. A kirándulás egész napos program, a túratérképet a kávézókban és cukrászdákban is beszerezheted! 

Kíváncsi vagy, milyen élményeket tartogat számodra a noszvaji meseút? A meseterápiás tanösvény 10 meseházzal, és 7 próbatétellel vár, eközben a gyerekek és felnőttek bebarangolják a falu legszebb pontjait. 

Miért szeretjük Noszvaj környékét? – Helyi ízek, túrák, látnivalók a bájos kis faluban
A Meseút egyik állomása

Vizes élményekre vágysz? Látogass el Síkfőkútra, pihenj a tóparton, piknikezz, vagy csónakázz egyet! Síkfőkút Noszvaj üdülőövezete, az Egerből és Noszvajról érkező turisták kedvelt célpontja.  A mesterséges tavak környékén étterem, büfé és játszótér várja az ide érkezőket. 

Tipp! Síkfőkútról indulva egy kellemes túrával a Kánya-patak völgyén át a Várkúti turistaházhoz érsz, itt találod a Kövesdi-kilátót. A kilátóból tiszta időben Mezőkövesdig is ellátni. 

Gaszrokalandok, boros élmények, fesztiválok Noszvajon

Noszvaj az Egri Borvidék része, a noszvaji pincesorok, vagyis a Szomolyai- és Jókai úti, Kőporosi, Imányi, Emődi, Kis-Imányi és Mátyás-téri pincesor bejárása kényelmes sétával megoldható. Ha szívesen részt vennél egy borkóstoláson, vagy vásárolnál a szeretteidnek emlékbe néhány üveg bort, érdemes a helyi boros gazdákkal egyeztetned. 

Tipp! A legismertebb helyi pincészetek a Thummerer Pince, a Gazsi Pince, a Kónya Borház, és Szabó Balázs Pincéje, de a Kövér Pálinkafőzde is nagy kedvence a Noszvajra érkező turistáknak. 

Miért szeretjük Noszvaj környékét? – Helyi ízek, túrák, látnivalók a bájos kis faluban
Kőporosi pincesor, Noszvaj

A településen természetesen nem csak a borok kiválóak, de a helyi termékek is. A kézműves lekvárok, szörpök, teák, kézműves sajtok, füstölt húskészítmények és gyümölcssajtok garantáltan levesznek a lábadról. Sőt, mézet, zöldségkrémeket és virágpalántákat is vásárolhatsz a községben. 

Szállást keresel Noszvajon?

Itt érdemes körülnézni »»

Érdemes végig járni a helyi éttermeket, büféket és cukrászdákat is, igazán különleges gasztrokalandokban lehet részed. Az egyik legnépszerűbb hely a családias hangulatú Csendülő, amely a barlanglakásoktól 5-6 perces sétatávolságra található, de az egyedi hangulatú Nomád Hotel is tartogat meglepetéseket a gasztronómia szerelmeseinek. A helyi rendezvények szintén népszerűek, nekünk a Szilvanap az egyik kedvencünk. 

További szállástippek:

Nem kérdés, irány Noszvaj! 

Ha a közelben is szívesen kirándulnál, szervezz városnézést Egerben, fedezd fel Cserépfalu nevezetességeit, ha pedig elég sportos vagy, szervezz biciklitúrát a környéken. Mi egyértelműen Noszvaj mellett voksolunk, és biztosak vagyunk benne, hogy te is hamar megszereted a környék hangulatát! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.