20+ kirándulóhely tömegközlekedéssel Budapest környékén

Csupán azért, mert nincs kedved, vagy lehetőséged autóba ülni, hogy kirándulj egyet, még nem kell lemondanod a friss levegőről és a szebbnél szebb látnivalókról. Évente több ezren pattannak buszra vagy vonatra, hogy felkeressék a kiszemelt úti célt. Ha készen állsz a kalandra, mutatjuk, melyik az a 20+ kirándulóhely tömegközlekedéssel Budapest környékén, ahol remekül érzed majd magad a családdal, barátokkal.

20+ kirándulóhely tömegközlekedéssel Budapest környékén

Drégelypalánk

Drégelypalánk kedvelt kirándulóhely a Börzsönyben, népszerűségét annak köszönheti, hogy itt található Drégely vára, a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhelyünk. A várhoz Szondi György nemes és példamutató kitartása köthető, Szondi ugyanis 146 hős katonájával a 12.000 fős török túlerő ellen védte a várat.

Az Apródok útja tanösvény, amely a nevét Szondi két apródjáról, Libárdyról és Sebestyénről kapta, Drégelypalánktól Drégely váráig húzódik. Mindössze 1 óra alatt bejárható az út, amely 8 állomáson át mutatja be a helyi erdők élővilágát és a Börzsöny patakjait.

Bánk

Ha olyan úti célt keresel, ami kényelmesen elérhető tömegközlekedéssel, de nem szeretnél hosszú kilométereket túrázni, a Bánki-tó környékét biztosan szeretni fogod. A Cserhát és a Börzsöny ölelésében fekvő tó mellől indul a Lomen János sétány, amelynek minden pontjáról mesés kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Hasonló hangulatú tavakat keresel a Börzsönyben? Keresd fel a közelben fekvő Jenői-tavat Diósjenőn, de a berkenyei Hársas-tó partján is tehetsz egy sétát.

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny egy izgalmasan megközelíthető kirándulóhely tömegközlekedéssel, hiszen a kirándulást összekötheted akár egy erdei vonatozással, a Nagybörzsönyi Erdei Vasút végállomásánál pedig hosszabb-rövidebb túrát is tehetsz.

A településen található még a XIII. század első felében épült Szent István-templom, de van horgásztó, állatsimogató és számos rendhagyó kiállítás is.

Szokolya-Királyrét

A Börzsöny legmagasabban fekvő medencéje ideális úti cél gyerekekkel is, a Királyréti Erdei Vasút útvonalán számos program vár. A vonatozás tavasztól őszig remek program, a közkedvelt Királyréti Erdei Vasút Kismaros központjából indul, majd Szokolyán át Királyrétre érkezik.

Kihagyhatatlan látnivaló a közelben a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont, a Királyréti tanösvény, a Királyréti Kirándulóközpont, a Várhegy-kilátó, és a Csóványosi-kilátó is.

Zebegény

Sok helyen úgy mutatják be Zebegényt, mint a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, és kétség sem férhet hozzá, hogy ez így is van. Érdemes egy nagy sétát tenni a település egyik népszerű útvonalán, amely érinti a Zebegényi Havas Boldogasszony-templomot, a Malom-völgyi patakot, az Országzászló és Trianon emlékművet, a Szent József kápolnát és a Kós Károly-kilátót is.

Fagyizni és hamburgerezni is szeretnél kirándulás közben? Zebegényben akkor sem fogsz csalódni, ráadásul a vonaton magaddal hozhatod a kerékpárodat is, hogy tekerj egyet az EV6-os kerékpárúton.

Esztergom

Esztergom a meglepetések városa, hiszen bármerre sétálsz a Dunakanyar fővárosában, rengeteg programra bukkansz. A Várhegy, a Víziváros és a Bazilika környéke éppen olyan nagyszerű célpont, mint a város múzeumai, kilátópontjai és vára.

Kedvenc kirándulóhelyünk a városban a Strázsa-hegyi kilátó és a Vaskapu kilátópont, mindkettő rövid sétával megközelíthető. Ha finomat szeretnél enni, Esztergom remek éttermekkel, cukrászdákkal és fagylaltozókkal vár.

Visegrád

Visegrád, az élő középkor városa sokkal több látnivalóval és élménnyel csalogat, mint azt gondolnád. A történelmi látnivalók – Fellegvár, Királyi Palota, Salamon-torony – mellett természeti kincsek, kilátók és kilátópontok várnak szerte a városban.

Az Apátkúti-patak völgyében bakancslistás hely a Bertényi Miklós Füvészkert és az Ördögmalom-vízesés, a Nagyvillám-hegy környékén pedig a Fekete-hegy körút és a Zsitvay-kilátó örvend nagy népszerűségnek. Aki szereti az aktív időtöltést, kipróbálhatja még a bobozást, a canopyt és a gokartozást is.

30+ látnivaló Visegrád városában

Vörös-kő

A Visegrádi-hegység keleti oldalán, Leányfalu és Tahitótfalu között magasodik a Vörös-kő, ahonnan káprázatos kilátás tárul elénk a Szentendrei-szigetre. 521 méter magasból csodálhatjuk meg a Dunakanyart, illetve a hegyvidék és a síkság találkozását. A páratlan panoráma mellett a környező hegyek forrásokban gazdag útvonalai miatt is érdemes errefelé túrázni.

Dobogókő

Dobogókő az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a térségben, a Báró Eötvös Lóránd Menedékház előtti kis parkban padok, asztalok és tűzrakóhelyek várják a fáradt túrázókat.

Ha kirándulnál a környéken, a Zsivány-sziklák és a Thirring-körút mellett a Dera-szurdokot is érdemes felfedezni, míg a menedékház mögötti kilátóból rád mosolyog a Dunakanyar.

Szentendre

Szentendre páratlan kirándulóhely tömegközlekedéssel, amely gyorsan és egyszerűen elérhető Budapestről, ráadásul télen-nyáron bővelkedik a színes programkínálatban.

Szívesen feltérképeznéd a festők városának csodahelyeit? Összegyűjtöttük őket egy csokorba, hogy neked már csak tervezgetni kelljen a családdal, barátokkal.

Vácrátót

Budapesttől csupán 30-40 perces autóútra fekszik Vácrátót, a község, amely a mesébe illő Nemzeti Botanikus Kertet, más néven Vácrátóti Arborétumot rejti. A 27 hektáros területen növénybemutatók, hangulatos sétautak, szervezett programok, kerttörténeti séták, és hangversenyek várják a látogatókat.

A kertben a Növényrendszertani gyűjtemény, az Évelő- és sziklakerti gyűjtemény, az Üvegházi gyűjtemény, a Berkenyeház és a Karbonház növényritkaságait is szemügyre veheted. Szereted a tulipánokat? Tavasszal számos változatával találkozhatsz az arborétumban.

A kirándulóhely tömegközlekedéssel is megközelíthető, a legközelebbi buszmegálló 700 méterre fekszik.

Vác

Vác tökéletes csillagtúra központ, ami annyit tesz, hogy nem csak a város történelmi és kulturális programjaival ismerkedhetsz meg közelebbről, de a környék is rengeteg érdekességet tartogat.

A legendás váci múmiákat, azaz a Memento Mori kiállítást mindenképpen keresd fel, ha Vácon jársz, de a főtér, a Fehérek temploma, a diadalív és a Kolodko-szobrok is százával csalogatják az érdeklődőket.

Megnéznéd a Dunakanyar leghosszabb vízparti sétányát? Sétálj végig a váci Duna-parton, és gyönyörködj a Szentendrei-sziget, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny látványában!

Gödöllő

Egész napos programmal vár Gödöllő csodaszép arborétuma, a Gödöllői Arbo-park. A hangulatos családbarát kirándulóhelyen tisztások, zenepavilon, sütő-főző rét, erdei könyvszekrény és játszótér teszi emlékezetessé a napod.

Még sosem jártál a Gödöllői Királyi Kastélyban, amit sokan Sissi-kastély néven emlegetnek? A kastély állandó és időszaki kiállításokkal csalogatja a látogatókat, séta közben megismerkedhetsz az épület és a kastélykert történetével, illetve Erzsébet királyné életével is.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Martonvásár

A neogótikus Brunszvik-kastély hosszú keskeny tornyai, csúcsíves ablakai és hatalmas, mesebeli angolkertje ideális úti cél azoknak, akik szeretik felfedezni hazánk legszebb kastélyait.

Tudtad? A gyönyörű kert magát Beethovent is megihlette, aki szívesen időzött a kastélyban, és a legfiatalabb Brunszvik-lány, Bruszvik Jozefin társaságában.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban megnézheted Beethoven levelezéseit a Brunszvik család tagjaival, emellett megtalálod a család egykori, Streicher márkájú restaurált zongoráját is, amelyen a zeneszerző is játszott.

Velencei-tó települései

Ha szeretsz vonatozni, rugalmas az időbeosztásod és elég kényelmes a cipőd, kedvelni fogod a Velencei-tó településeinek látnivalóit. Gárdonyban a Gárdonyi Géza Emlékház, a Rönkvár és a Kaktuszkert, Dinnyésen a Dinnyési Várpark és Skanzen, illetve a Sarvajc-kereszt és kilátó, Velencén pedig a Bence-hegyi kilátó érhető el vonattal és némi kirándulással.

A Velencei-tavat akár körbe is tekerheted, a 30 km-es táv kényelmes tempóban, néhány pihenővel 3 – 3,5 óra alatt teljesíthető. Ha a nagyobb emelkedőket el szeretnéd kerülni, érdemes az óramutató járásával ellentétes irányt választani.

Székesfehérvár

Székesfehérvár nem csak autóval, de vonattal is könnyen megközelíthető város, a városközpont gyalogosan is kényelmesen bejárható. A Városház tér közelében található az Országalma, a Püspöki Palota, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Városháza is.

Innen már csak néhány perces séta a Hetedhét Játékmúzeum – Mosovszky és Réber Gyűjtemény, a Koronázó Bazilika Romkertje, a Fekete Sas Patikamúzeum, a Kovács Jenő Óramúzeum és Órajáték, a Virágóra és a Török udvar. Nincs messze a Rózsaliget és a Csónakázó-tó sem.

Megnéznéd a Bory-várat is? A vasútállomától induló 31-es és 32-es busz is megáll a vár közelében.

Alcsútdoboz

Ki ne hallott volna Alcsútdoboz mesés Hóvirágünnepéről, amely minden évben hatalmas népszerűségnek örvend? A 40 hektáros Alcsúti Arborétumban az ibolyák és a hóvirágok nyílása mellett részesei lehetsz a szentjánosbogarak táncának, a tavirózsák tündöklésének és a hattyúfiókák szárnybontogatásainak is.

A kert a kacskaringós ösvények, a különleges fák, az énekesmadarak és az egykori kastély épületeinek látványa miatt minden évszakban remek úti cél, az arborétumot ráadásul a Vál-völgyi kisvasúttal is megközelítheted.

Biatorbágy

Ha szeretsz kirándulni, akkor a Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati letörésénél található Nyakas-kő ideális kirándulóhely számodra. A környék mészkőszikláit vizsgálgatva több helyen is rábukkanhatsz tengeri ősmaradványok, tengeri sünök, kagylók és egyéb puhatestűek lenyomataira.

A sziklaformációk jellegzetes alakjuk után kapták a Nyakas-kő elnevezést, a szikla tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környező tájra és településekre.

Zsámbék

A középkori magyar építészet egyik legszebb, legjobb állapotban megmaradt műemléke, a Zsámbéki Premontrei kolostor (romtemplom) Zsámbékon, a Nyakas-hegy oldalában magasodik.

A templom melletti kőtárban érdekes kiállítás látható a templom történetéről és faragott kövek gyűjteményéről, a kőtár tetejéről pedig gyönyörű panoráma nyílik a környező dombokra.

Budakeszi

A Budakeszi Vadasparkban több mint 50 állatfaj él, amelyek hazánkban és a Kárpát-medencében honosak. Az állatokkal közelebbről is megismerkedhetsz az állatsimogatóban, a parasztudvarban pedig kecskékkel, őzekkel és muflonokkal találkozhatsz.

Tipp: A programot érdemes kiegészíteni a Budakeszi Kalandpark és a vadaspark szomszédságában található Dínó Park felkeresésével.

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő csupán 30 perc busszal Budapesttől, ezért a kirándulóhely tömegközlekedéssel is kényelmes úti cél. A település határában található az egri vár másolata és a Teve-szikla, aki pedig szereti a hosszabb túrákat, annak jó szívvel ajánljuk a 10 km hosszú Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvényt.

A kirándulóhelyet gyerekekkel is bejárhatod. A Teve-szikla környékét a kisebb csemetékkel, míg a tanösvényt a túrázáshoz szokott nagyobb gyerekekkel vedd célba.

Solymár

Gyerekekkel, sportosabb babakocsival és kutyával is kényelmesen megközelíthető a solymári vár, a romokhoz 8-10 perc alatt fel lehet jutni a Mátyás-dombra. A várkertben szabadtéri vártörténeti kiállítás, színpad és egy díszköpőkkel díszített kút található.

A gyerekek kedvence általában a kis torony, ahonnan jól látható az 534 méter magas Nagy-Kevély, a Kevélyek hegycsoport (Ezüst-, Nagy- és Kis-Kevély) középső tagja, amely Pilisborosjenő és Csobánka fölé magasodik.

A Budai-hegység legmagasabb vízesésében gyönyörködnél? A Jegenye-völgyi vízesés Solymár területén, a Paprikás-patak mentén található.

Még több kirándulóhely tömegközlekedéssel

Bővítenéd a buszos-vonatos bakancslistádat? Bátran szemezgess további tippjeink közül, és térképezd fel hazánk legszebb csodahelyeit!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.