Kisvasút, Börzsönyi lepény, állatsimogató – Kalandos programok Nagybörzsönyben

Kíváncsi vagy, milyen íze van a Börzsönyi lepénynek egy kalandos erdei vonatozás után? Örömmel napoznál egy bájos horgásztó partján és semmi pénzért nem hagynál ki egy hangulatos túrát a Börzsönyben? Mutatjuk, melyek azok a programok Nagybörzsönyben, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni!

Kihagyhatatlan látnivalók és programok Nagybörzsönyben

A legkisebb túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Nagybörzsöny nemcsak egynapos, hanem akár többnapos kiránduláshoz is remek úti cél. Az apró település gyerekbarát programokkal, fenséges ízekkel, számos rendhagyó kiállítással és természetközeli élményekkel várja a család apraja-nagyját, a romantus hétvégére vágyó párokat és a kutyás kirándulókat.

A következő látnivalók és programok Nagybörzsönyben felejthetetlenné teszik a kirándulást. Térképezd fel velünk a környéket!

Megnéznéd Nagybörzsönyt egy virtuális túra keretében is? Az egyedülálló drónvideós repülés során madártávlatból is megtekintheted a település látnivalóit és természeti kincseit.

programok Nagybörzsönyben

Szent István-templom

Nagybörzsöny egyik legnépszerűbb látványossága a XIII. század első felében épült Szent István-templom, amely a Börzsöny nyugati peremén fekvő település határában található.

A román stílusban épített templom szentélye keletre néz, bejárata pedig a déli oldalon található. A szentély főpárkánya ívsoros, az íveket alul vízszintes vonalak kötik össze, és a 19 ívmezőben 18 faragott, szakállas férfifej látható.

A templom zárt kertkapujára kifüggesztett telefonszámot kell felhívnunk, ha szívesen megnéznénk az épületet közelebbről is.

Nagybörzsönyi Erdei Vasút és Hajtánypálya

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút a Nagybörzsöny-Kisirtás-Nagyirtáspuszta útvonalon közlekedik szombaton, vasárnap és ünnepnapokon, nyári időszakban (június-augusztus) pénteki napokon is. A vonatozás hangulatos élmény minden korosztály számára, a 8 km hosszú teljes útvonalon a 45 perces menetidő alatt végig friss levegőn, erdei környezetben halad a vonat, a sínek útja érinti a környék túraútvonalait is.

  • Nagyirtáspuszta állomásról átszállással és másik menetjeggyel utazhatunk Szob és Márianosztra irányába is. Az állomáson a vonatok bevárják egymást, így biztosítják az átszállási lehetőséget.
  • Kerékpárszállításra (kerékpárjeggyel) csak az arra kijelölt kocsikon, a személyzet engedélyével van lehetőség, ám a vonat mérete miatt előzetesen mindig érdeklődni kell erről a megadott elérhetőségeken.
  • Jegyárak (2022): Teljesárú menetjegy 1200 Ft, a kedvezményes jegy 1000 Ft, menettérti jegy és szakaszjegy vásárlásra is van lehetőség.
  • A hajtánypálya használata szintén jegyvásárláshoz kötött.
  • A vonaton szeretettel látják a kutyákat is.
  • Elérhetőségek: +36-70-7878-500, nagyborzsonyikisvasut@gmail.com, nagyborzsonyikisvasut.hu

Túra Nagybörzsönyben

Nagybörzsöny a Börzsöny-patak partján fekszik, nyugati határán az Ipoly folydogál, míg keleti határa a Nagy-Pogány-hegy (630 m) – Nagy-Inóc (826 m) – Kis-Inóc (683 m) – Nagy Sas-hegy (608 m) vonalat követi.

A környék számos túraútvonallal várja a kirándulókat, akik választhatnak a rövidebb, gyerekbarát távok és a hosszabb útvonalak között. Vonatozás közben is felfedezhetjük a túraútvonalakat, utunk során szinte biztos, hogy többször integetnek majd nekünk vidám kirándulók.

Palisca Mesekerámia

A mesesorozat 2012-ben született meg, azóta folyamatosan bővül, immár 10 – agyagba öntött – történet elevenedik meg a látogatók előtt a magyar népmeséktől a híres Andersen mesékig.

A nagy sikernek örvendő, hihetetlenül népszerű Mesekerámiák nevű állandó kiállítást ingyenesen, a hétfői napok kivételével lehet megtekinteni Nagybörzsönyben.

Elérhetőségek:

  • Tel.: +36-70-616-1640
  • Cím: 2634 Nagybörzsöny, Petőfi utca 59.
  • Weboldal: paliscamaria.hu

Nagybörzsönyi Horgásztó

A Nagybörzsönyi Horgásztó a nagybörzsönyi hegyek alatt fekszik, a kanyargós úton haladva hirtelen bukkan fel előttünk a tó a távolban, és rögtön meggyőz arról, hogy kössünk vele közelebbi ismeretséget. A 3,2 hektáros horgásztavat a Cserge-patak és a helyi források táplálják, a tó körül elhelyezett padokon ülve gyönyörködhetünk a Gömbölyű-kő felé magasodó vonulatban és a faluszéli legelőkben is.

A vízparton piknikezésre is van lehetőség, de akár körbe is lehet sétálni a tavat, amelynek partján gyakran találkozhatunk helyi horgászokkal.

programok Nagybörzsönyben

Bárókút Lovastanya és Állatsimogató

A Bárókút Lovastanya és Állatpark tárt karokkal várja a kikapcsolódni vágyó felnőtteket és gyerekeket Nagybörzsönyben. A tanyán házi és egzotikus állatok is élnek.

Elérhetőségek:

  • Cím: Nagybörzsöny Széchenyi u. 1. (Az állatsimogató a Széchenyi utca végén, közvetlenül a vízmű mögött található.)
  • Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 10-16 óráig

Nagybörzsönyi házi lepény

Ha Nagybörzsönyben kirándulunk, a helyi lepény, azaz a nagybörzsönyi kemencés lepény nem maradhat le a gasztro-listánkról. A településen több család is vállal lepénysütést, a sütés helyszínét és az adott nap „felelősét” a helyiek táblázatba foglalták. A sárga tájékoztató lapokat Nagybörzsöny számos pontján találjuk kifüggesztve, a nyomozásért cserébe fenséges ízek és illatok fogadnak bennünket.

A lepények között találunk kapros-túrósat, szilvalekvárosat és szalonnásat is, az ízüknél pedig talán csak a családok szívélyes vendéglátása kedvesebb.

Tájház, Antal-féle vízimalom, Csipkefaragások, Magfaragó műhely

A nagybörzsönyi Tájházat egy 17. századi épületben alakították ki, a négy helyiségből álló házban megismerhetjük a helyi bányászat történetét, a nagybörzsönyi német háziasszonyok ételkészítési módszereit, illetve megtekinthetjük a nagybörzsönyi német viseletet is. A Tájház szerdától-vasárnapig 10-16 óráig tart nyitva, vezetője Privizer Krisztina (2634 Nagybörzsöny, József Attila utca 40., +36-20/362-3914)

Az Antal-féle vízimalom szintén érdekes látnivaló a településen, ahol az 1700-as években több molnárcsalád is élt. A hosszú, nyeregtetős malomépületben a molnár és családja, valamint a háziállatok is helyet kaptak, napjainkban a malom lakószobájában egy kis kiállítás mutatja be a malomipar történetét. (Érd.: Bóna Dániel: 06-20/327-9295)

2008 májusában nyitotta meg kapuit Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása, a csipkeszerű faragások kiállítása diófából készült zsűrizett alkotásokat, ornamentális motívumokat mutat be. Megtekinthető hétfőtől vasárnapig 9-19 óráig. (Érd.: +36-30/4517084)

A Magfaragó Műhelyben gyümölcsmagból faragott egyedi ékszereket, miniatűr faragványokat tekinthetünk meg. Martin Balázs magfaragó nyitott műhellyel és az abban berendezett kiállítással szeretné életben tartani a magfaragás ősi mesterségét. (Érd: +3620-9839298, 2634 Nagybörzsöny, Hegyalja utca 1/A)

Kókai Mimi magyar születésű, kortárs kanadai keramikus szobrászművész, aki Nagybörzsönyben nyitotta meg galériáját és kerámia stúdióját Kanata Gallery néven. A művész alkotásait nemcsak itt, hanem a szoborkertben is meg lehet tekinteni. (Érd.: +3630-1735949, 2634 Nagybörzsöny, Kossuth utca 77.)

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsöny legszebb részein
Nagybörzsöny (fotó: Csodahelyek.hu)


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.