Meseerdő Visegrádon – a Bertényi Miklós Füvészkert látnivalói

Bertényi Miklós Füvészkert

A Bertényi Miklós Füvészkert Visegrádon, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Apátkúti-völgyben található. A kertben tett séta során hangulatos ösvényeken sétálhatunk, eközben megismerhetjük a Visegrádi-hegység különleges természeti kincseit.

A füvészkert története

Az 1960-as évek második felében a területre Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek, majd a vadkárok megelőzése érdekében később kerítést emeltek köré.

1978-ban Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a terület arborétummá alakítását.

Az állományok szélére különleges díszt adó fajokat telepítettek, majd az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. Az ösvényeken sétálva napjainkban is megfigyelhetjük az odúk típusait.

Bertényi Miklós Füvészkert – A visegrádi meseerdő

A füvészkert a Pilis Parkerdő területén, az Ördögmalom étterem mellett fekszik, 2 perces sétára a Telgárthy-réttől és a legközelebbi parkolótól. Miután a belépőjegyet kifizettük az étteremben, megkezdhetjük utunkat a kert belső része felé.

A bejáratnál álló faházikótól 2-3 perc alatt eljutunk egy kis tóhoz és egy hídhoz, ahol padokat és asztalokat is találunk. Itt megállhatunk akár piknikezni is, ha pedig úgy döntünk, hogy útnak indulunk, bármelyik ösvényre kanyarodunk rá, hamarosan sokkal vadregényesebb világba csöppenünk.

Az arborétum 19 állomása megtekinthető egy számokkal jelzett körút keretében, vagy haladhatunk akár össze-vissza kanyarogva is, ez ránk van bízva, mindenképpen kellemes élményben lesz részünk.

Ha az utóbbi mellett döntünk, igazi útvesztőben barangolunk majd, ahol kiemelkedő látványosság a kb. 350 évesre becsült kocsánytalan tölgy, és a pad is, ahonnan a Fellegvár látható a távolban.

A fahidak, a buja növényzet és a kacskaringós ösvények látványa olyan érzést kelt bennünk, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna, ahol minden sarkon új élmények várnak ránk.

Akár (terepen jól teljesítő) babakocsival is nyugodtan útnak indulhatunk, mert bár nem minden ösvényen tudunk haladni vele, de így is igen nagy területet bejárhatunk.

Nem esünk túlzásba, ha a füvészkertet meseerdő néven emlegetjük. Bár itt nem vár hóvirágmező, mint az Alcsúti Arborétumban, és nincsen tulipános kert, mint a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, mégis hamar belopja magát a kirándulók szívébe a Bertényi Miklós Füvészkert.

Tipp: Ha gyerekekkel érkezünk, érdemes összekötni a látogatást a Telgárthy-rét erdei játszóterének tesztelésével!

A füvészkerti séta minden évszakban remek program, ősszel a különleges színek, nyáron a fák hűs árnyéka, télen pedig a hótakaró látványa miatt. A fényképezőgépet célszerű a közelben tartani!

Hasznos tudnivalók

  • Cím: 2025, Visegrád, Apátkúti-völgyi út
  • Felnőtt belépőjegy: 1000 Ft
  • Kedvezményes belépőjegy: 500 Ft.
  • A belépőjegy az Ördögmalom étteremben váltható meg.
  • A füvészkert kutyával látogatható, a felelős kutyatartás szabályainak betartásával.
  • A Füvészkert csak az Ördögmalom étterem nyitvatartásával megegyezően látogatható.

Megközelítés

A Bertényi Miklós Füvészkert aszfaltozott erdei úton közelíthető meg, ez az út a visegrádi Mátyás király utca és a Panoráma utca találkozásától indul.

Figyelem! Az erdei parkolóhelyeket 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni. Az autósoknak a parkolójegyet a sorompónál lehet megváltani, motorosoknak március 1. és november 1. közötti időszakban TILOS behajtani a sorompón túlra.

Látnivalók a Bertényi Miklós Füvészkert környékén

Megszeretted az Apátkúti-völgy szépséges füvészkertjét? Ismerkedj meg közelebbről Visegrád többi csodahelyével is!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.