Top 10 látnivaló a Váli-völgy környékén

Számtalanszor kirándultunk már a Váli-völgy környékén, a Velencei-tótól és Budapesttől kőhajításnyira fekvő völgy eddig minden alkalommal izgalmas látnivalókat tartogatott számunkra. Összegyűjtöttük a kedvenc csodahelyeinket Martonvásártól Alcsútdobozig, ahova érdemes ellátogatni, akár baráti társasággal, akár gyerekekkel, akár a párotokkal utaztok.

Látnivalók a Váli-völgy környékén

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A neogótikus Brunszvik-kastély hosszú keskeny tornyai, csúcsíves ablakai és hatalmas mesebeli angolkertje igazi romantikus hangulattal várja a látogatókat. A gyönyörű angolkert magát Beethovent is megihlette, aki szívesen időzött a kastélyban.

Érdekesség: Beethovent a legfiatalabb lányhoz, Bruszvik Jozefinhez állítólag gyengéd szálak fűzték, erre utal az Emlékmúzeumban őrzött 14 szerelmeslevél.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban Beethoven levelezései mellett találunk korabeli bútorokkal berendezett szobákat, Beethoven hajszálát és a család egykori, Streicher márkájú restaurált zongoráját, amelyen maga a zeneszerző is játszott.

A tó és környéke ma kedvelt kirándulóhely, kisgyermekes családok, szerelmes párok és idősebbek is szívesen veszik birtokba a helyet, minden évszakban.

5 kastély, amely vonattal is látogatható >>

Szeretet-szobor, Vál

A Szeretet-szobor népszerű látnivaló a Váli-völgyben, évente több ezren keresik fel a Haraszthy birtokot egy közös fotó, és egy-egy pohár bor kedvéért. A 10 méter magas és 16 méter hosszú szobor a férfi és a nő közötti konfliktust ábrázolja.

2015-ben került ki a Burning Man fesztiválra, ahol a legjobb alkotások között szerepelt. Kicsit később, 2017-ben Magyarországra szállították és a Haraszthy birtokon szerelték össze. Az alkotó Alexander Milov, ukrán művész.

Vál-völgyi kisvasút, Felcsút

A Vál-völgyi Kisvasút három megállóhely – Puskás Akadémia megállóhely, Felcsút Vasútállomás és Alcsúti Arborétum megállóhely – között közlekedik menetrend szerint. A megállók között 3-3 km van, így összesen 6 km egy szakasz, a menettérti út pedig 12 km.

Kipróbáltuk a vonatozást, nekünk nagyon tetszett az útvonal. A velünk egy kocsiban utazó gyerekek útközben örömmel figyelték a mellettünk elhaladó tájat, a mesterséges tavat és a mesterséges szigetet Felcsúton, illetve a mozdonyba is bepillanthattak. A vonatra kutyával is fel lehet szállni. – Kristóf Eszter, Csodahelyek.hu

Jegyvásárlásra a Felcsút Vasútállomás jegypénztárában, illetve a vonaton a jegyvizsgálóknál van lehetőség.

20+ kisvasút Magyarországon >>

Alcsúti Arborétum, Alcsútdoboz

Az Alcsúti Arborétum különlegessége, hogy februártól március közepéig gyönyörködhetünk az ország legnagyobb hóvirágmezejében. Aki nem látott még hóvirágmezőt, annak mindenképpen érdemes felkeresni az arborétumot, mert a látványnak aligha akad párja. 7 hóvirágfaj 28 változata nyílik a 2,5 hektáros területen.

Az arborétumban a titokzatos ösvények, a Habsburg-kastély főhomlokzata és a Koronás-híd is igen népszerű, ráadásul a kert a szentjánosbogarak rajzásáról is híres. Ekkor közös sétán csodálhatjuk meg, hogyan borítják be „zöld kis lámpások” az arborétumot.

12 hónap – 12 kedvenc arborétum >>

Tabajd, Mezítlábas park

A Mezítlábas parkban kialakított útvonalon 21 féle járófelületen dolgoztathatjuk meg a talpizmainkat. Egy szakaszon érdes bazaltkövek jelentenek kihívást, míg máshol süppedős tőzegben, kukoricacsöveken vagy éppen tobozokon sétálhatunk.

Herceghalom, Gesztenyés park

A Váli-völgy közelében fekszik Herceghalom, a községben a Gesztenyés parkban mindenképpen érdemes tenni egy sétát a Gesztenyés úti fasor felfedezése után.

A vadgesztenye fasort a Sándor-Metternich uradalom idején, földutak mentén telepítették, napjainkban a felújított területen igazi „zöld élményben” lehet része a látogtóknak.

Biatorbágy, Nyakas-kő

Szintén a Váli-völgy környékén, a Budai-hegység védett természeti területén található a Nyakas-kő, a hatalmas oszlopszerű kőszikla földtudományi érték, különböző keménységű kőzetek rétegződése alkotja.

A környék mészkőszikláiban több helyen is tengeri ősmaradványok, tengeri sünök, kagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait találhatjuk.

A Nyakas-kő és területe egész évben szabadon látogatható, ám fontos, hogy a szikla környékén fokozott figyelemmel közlekedjünk, mert a perem szélét nem védi korlát.

Biatorbágy, Biai halastavak

A Biai halastavak sok száz madárnak nyújtanak fészkelőhelyet, a területen a cigányréce, a szürke gém és a búbos vöcsök is otthon érzi magát. A vízparton lépcsősor, padok és a nádas látványa fogadja a látogatókat.

Nekünk nagy felfedezés volt a tó, korábban nem jártunk még itt, de mindenképpen visszatérünk, talán éppen egy piknikkosárral a kezünkben.

Zsámbéki romtemplom

A középkori magyar építészet egyik legszebb, legjobb állapotban megmaradt műemléke, a Zsámbéki Premontrei kolostor (romtemplom) Zsámbékon, a Nyakas-hegy oldalában magasodik.

A templom melletti kőtárban érdekes kiállítás látható a templom történetéről és faragott kövek gyűjteményéről, a kőtár tetejéről pedig gyönyörű kilátás nyílik a környező dombokra.

Elolvasom a templom történetét >>

Töki pincesor

Zsámbéktól csupán 4 perces autóútra fekszik Tök község, amely a pincesoráról híres. A töki pincesor az Etyek-Budai Borvidékhez tartozik, a pincék között akad löszbe vájt lyukpince, és kőboltozattal ellátott pince is, melyekhez présház is kapcsolódik.

A pincesor bármikor szabadon látogatható.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Farkas Adrienne

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.