Kirándulás a Zsitvay-kilátó környékén – Élmények Visegrád ajánlásával

Zsitvay-kilátó

Olyan csodahely után kutatsz, amely a Dunakanyar egyik legszebb városában, Visegrádon rejtőzik, és nem láttad már legalább ezerszer az elmúlt években? Akkor a Zsitvay-kilátó tökéletes úti cél számodra. A panoráma pazar, a kilátó könnyen megközelíthető, így garantáltan minden korosztály imádni fogja. Nekünk szerelem volt első látásra! 

Jártál már a visegrádi Zsitvay-kilátó tornyában?

Ha nem lenne a Pilis – Visegrádi-hegységben rejtőző Zsitvay-kilátó mellett más érvünk, mint az elképesztő Dunakanyar-panoráma, már akkor is vétek lenne nem felkeresni Visegrád legizgalmasabb kilátóját. A torony környéke népszerű kirándulóhely, a sportos programok kedvelői számára pedig közkedvelt bázis. 

A korábban Jubileumi-kilátó néven ismert építményt 1933-ban emelték, az építészek ügyeltek rá, hogy a kilátó kinézetében megfelelően illeszkedjen a Fellegvárhoz, a Salamon-toronyhoz, és a Királyi Palotához. Ekkor még hiányzott a kilátó tetejéről az emelet, ez a későbbiekben lett hozzáépítve. A kilátót 2005-ben műemlékké nyilvánították.

ÉRDEKESSÉG! Sokan éppen fordítva gondolnák, de a Zsitvay-kilátó a 378 méter magas Nagyvillám-hegy tetejéről néz le a 333 méter magasan álló Fellegvárra. 

Bámulatos körpanoráma a Dunakanyar legszebb részén

A kilátóból 100 km-es körzetben figyelheted meg a közeli hegyeket, a Duna bal partján fekvő településeket, a Szentendrei-szigetet, az Esztergom közelében található Helemba-szigetet, a Fellegvárat, és a környék legszebb látnivalóit. Tiszta időben érdemes felkeresni az építményt, mert a körpanoráma valóban lenyűgöző. 

Amennyiben nem ismered a környék hegyeit és nevezetességeit, segítséget nyújt majd a tájékozódásban az épületben található számos ábra és felirat. 

5 program, amit kár lenne kihagyni a kilátó környékén

Visegrádra készülsz kirándulni, és szeretnéd minél több élménnyel megtölteni a napot? A Zsitvay-kilátó közelében az alábbi 5 program kipipálása egyenesen kötelező, akár a családdal, akár a barátokkal látogatsz az élő középkor városába. 

  1. Visegrádi Bobpálya: Az alpesi és a nyári pálya a Visegrádra látogató kirándulók nagy kedvence, a lesikló rész 700 méter hosszú, eközben 10-12 kanyar teszi izgalmassá a száguldást. (Cím: Visegrád, Nagyvillám 1, 2025)
  2. Canopy Visegrád: A visegrádi vár közelében található Canopy Visegrád elképesztő panorámával és a repülés élményével ajándékoz meg. A súlyhatár alsó határa 40 kg, felső határa 110 kg. (Cím: 2025 Visegrád, Fekete-hegy, Nagyvillám)
  3. Nagyvillám Kalandpark: A kilátó mellett található kalandparkban 45 játékelem, és 3 erősségi szint vár arra, hogy felfedezd, mire vagy képes. A biztonságodról animátorok gondoskodnak. 
  4. Mogyoró-hegyi Vadaspark: A 1,5 hektáros területen gímszarvasok (bika, tehén, borjú), és vaddisznók (kan, koca, süldők) várják a látogatókat. (Cím: Visegrád, Fácános u.) A Mogyoró-hegyen a csemetékkel az erdei játszótereket is feltétlenül fedezd fel! Figyelem, kutyabarát hely! 
  5. Tanösvények: A kilátó közelében halad a Mogyoró-hegyi Természetismereti Tanösvény, a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény és a Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény. A tanösvények vezetőfüzeteit ide kattintva töltheted le.

Hogyan juthatsz el a kilátóhoz?

A kilátó minden korosztály számára népszerű úti cél, mert gyalogosan, biciklivel, busszal és autóval is megközelíthető. Ha kisebb gyerekekkel indulsz útnak, akkor sem kell aggódnod, hiszen akár babakocsival is leparkolhatsz a kilátó mellett, amely a közeli parkolótól csupán 10 perces sétára található.

  • Autóval: A 11-es út – Rév utca – Nagy Lajos utca – Mátyás király utca – Panoráma utca útvonalon kell haladni, a kilátóhoz a bobpályánál kell leparkolni (Figyelem, a parkoló fizetős!). Kerékpárral ugyanezt az útvonalat érdemes követni.
  • Busszal: A bobpálya melletti parkolóhoz érkezik a 883-as helyközi autóbusz, a menetrendet ide kattintva tudod megnézni. 
  • Gyalogosan: A kilátó az Országos Kéktúra útvonalán, majd a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen keresztül közelítheted meg gyalogosan. 
Kirándulás a Zsitvay-kilátó környékén – Élmények Visegrád ajánlásával
Úton a kilátó felé

A kilátó felkeresését mindenkinek ajánljuk, annál is inkább, mert akár össze is lehet kötni a Fellegvár és az autós Panoráma-kilátó látogatásával. Így garantáltan tiéd lesz Visegrád legszebb panorámája! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.