Zsivány-sziklák – A Visegrádi-hegységben rejtőző legendás sziklaalakzatok

Zsivány-sziklák

A Zsivány-sziklák a Visegrádi-hegység látványos sziklaalakzatai, amelyek minden évszakban különleges túrával várják a kirándulás szerelmeseit. A hangulatos látnivaló mindössze 1 órás sétára fekszik Dobogókő emblematikus kilátópontjától, a Rezső-kilátótól.

Zsivány-sziklák – A Visegrádi-hegység csodahelye

Kirándulás Dobogókő környékén

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, a 700 méteres csúcs lenyűgöző kilátással és számos túraútvonallal ajándékoz meg. A Zsivány-sziklák olyan úti cél, amit bátran célba vehet bárki, aki könnyű, rövid sétára vágyik és nem szereti a nagy szintemelkedéssel járó túrákat.

Babakocsival ugyan nem érdemes útnak indulni, de a távot a kisebb gyerekek is könnyedén megteszik gyalogosan, így azoknak ajánljuk, akik a 4-5 kilométeres távokat kedvelik.

Kutyát nyugodtan magunkkal vihetünk a kirándulásra, mert ez a kutyás kirándulóhelyek fellegvára. Ha ez nem győz meg arról, hogy a sziklákat érdemes felkeresni, akkor a Zsivány-sziklák legendája miatt garantáltan útnak indulunk majd.

A Zsivány-sziklák legendája

A Zsivány-sziklák legendája a menekülő IV. Bélához kötődik. Úgy tartják, hogy itt lelt menedékre, kincsét pedig elrejtette a sziklák között. Az erdő mélyén rejtőzködő sziklákat egy zsiványbanda is átkutatta annak reményében, hogy megtalálják az eldugott kincseket.

Zsivány-sziklák

A túra útvonala

Kissé csalóka túraleírásokkal találkozhatunk, ezért mi is belefutottunk abba a csapdába, hogy az Országos Kéktúra jelzését követve utunkat a Báró Eötvös Loránd Menedékház mellől kezdtük meg. Alaposan el is vétettük az irányt, ugyanis a Zsivány-sziklák pontosan az ellenkező irányban találhatók.

A helyes irány tehát: Dobogókő parkolója mellől indítsd a túrát az ellenkező irányba, vagyis ne a menedékház irányába. Végig a kék sáv jelzést kövesd, az egyenesen a sziklákhoz vezet, itt már esély sincs arra, hogy eltévedsz. Ha mégis, vedd elő a térképet, vagy használj mobilapplikációt!

Elhaladsz a parkoló mellett, majd hamarosan hétvégi házak között sétálsz, ezután az erdőben vezet tovább az utad. Biztos, hogy sok kirándulóval találkozol, hiszen ez nem az a túra, ahol magányosan gyönyörködhetsz a természet szépségében, de ez semmit nem von le a kirándulóhely érdemeiből.

Hamarosan elérsz majd egy kis fahídig, amelyen átkelve rövidesen kiérsz a fák közül, de csak annyi időre, hogy megpillantsd az eget, ugyanis innen már csupán pár perc a Nagy-Hideg-lyuk és a Zsivány-sziklák birodalma.

A Nagy-Hideg-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található barlangok egyike.

Hogy ne csalódj, muszáj megjegyeznünk, hogy a Zsivány-sziklák környékén nem vár bámulatos panoráma. Ez nem az a túra, ahonnan madártávlatból szemlélheted a környező hegyeket és a Dunakanyart, de nem is ezt várjuk tőle. A sziklaalakzatok között nézelődni izgalmas élmény, és ez éppen elég ahhoz, hogy felkerüljön a bakancslistára a környék.

Zsivány-sziklák – Hasznos tudnivalók

A Visegrádi-hegységben több érdekes sziklaformációval találkozhatsz, gondolj csak a Thirring-körút szikláira, vagy a Vadálló-kövekre.

A Dobogókő oldalában emelkedő Zsivány-sziklák ugyan nem kaptak saját nevet, mint a Vadálló-kövek (Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltó jel és Árpád trónja) tömbjei, de megjelenésükkel így is igen nagy feltűnést keltenek a gyönyörű erdei környezetben.

Egyes sziklák elérik a 25-30 méteres magasságot is.

A sziklatömbök a Visegrádi-hegység vulkáni múltjának tanúi. Körülöttük árok húzódik, aminek a bejárása a színes levéltengerben igen nehézkesnek bizonyul. Érdemes jó tapadást biztosító túracipőben érkezni.

A legfontosabb információk:

  • A sziklák tetején állni baleset- és életveszélyes.
  • Táv: 2 km (oda-vissza 4 km)
  • Túra nehézségi foka: könnyű
  • Szintemelkedés: 115 méter
  • Mosdó, vízvételi lehetőség nincs a közelben.

A környék legjobb kirándulóhelyei

Dobogókő számos túra kiindulópontja, célba vehetjük gyalogosan a Rám-szakadékot, a Ferenczy-sziklát, a Vadálló-köveket, a Prédikálószék-kilátót, a Pilis-tetőt és természetesen a Thirring-körút szikláit is.

A közelben fekszik a Dera-szurdok, amely kalandos útvonallal és hidakkal várja a kirándulókat. A szurdok bejáratához akár a sziklák tetején, a Szurdok-gerincen is visszatérhetünk, innen látszik a Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető kilátó) is.

5+1 túra a Visegrádi-hegységben >>

További érdekesség, hogy Pilisszentkereszt község délnyugati részén áll a ciszterci rend első magyarországi monostorának maradványa. A kolostorromhoz, és a mellette található Klastrom-forráshoz vezető utat táblák jelzik.

A forrás, vagy más néven kút különlegessége, hogy itt határozta el 1888-ban báró Eötvös Lóránd Dr., Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv, hogy a fővárosi polgársággal megkedveltetik a turistaságot.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.