Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában

Esztergom rendkívül népszerű kirándulóhely, hiszen a város bővelkedik a múzeumokban, a történelmi emlékekben, a kirándulóhelyekben és a vizes élményekben. Ha úgy érzed, hogy nem ismered elég jól a Dunakanyar fővárosát, itt az idő, kapd fel a túrabakancsot, rengeteg a látnivaló Esztergom legszebb részein! 

25+ érdekes program és látnivaló Esztergom legszebb részein

Esztergom belvárosa

Esztergom, Széchenyi tér

Az esztergomi Széchenyi tér a város központjában fekszik. A tér különlegessége, hogy területén öt utca találkozik, a közeli épületek többsége műemlék, a barokk stílusban épült Városháza épülete is itt áll. A tér közepén található a Szentháromság szoborcsoport, a terület felújítása során itt kapott helyet az öt női alakból álló Ister-kút is. 

A sétálóutcaként is funkcionáló főtér ad otthont a nagyobb esztergomi fesztiváloknak, rendezvényeknek, és gasztro eseményeknek is. 

Szent Tamás-hegy

A „Szenttamás” Becket Tamás canterbury-i érsekről kapta a nevét, a hegy a királyi várostól északra fekszik. A hegyen egykor prépostság állt, ma itt található a Fájdalmas Szűz kápolna és a kálvária, amely a hagyományos 14 stáció helyett 7 állomáson keresztül mutatja be a szenvedéstörténetet. A hegy a város központjában áll, tetejéről mesés kilátás nyílik a Bazilikára, és a városra. 

Szent István lépcső

A Szent István lépcső a Szent Tamás-hegy déli oldalán található. 1938-ban készítették, hogy a városrészt könnyebben meg lehessen közelíteni. A lépcsők nem tartogatnak teljesíthetetlen kihívást, egészen pici gyerekekkel talán nem, de nagyobbakkal nyugodtan fel lehet sétálni rajta. 

Macskalépcső

A 200 fokból álló Macskalépcső vagy Macskaút, amely a Bazilikát és a várat köti össze a Vízivárossal, a közelmúltban lett felújítva, ennek köszönhetően a középkorban kialakított lépcsősor ismét látványos része Esztergomnak. Bár a turisták először nehezen fedezik fel a lépcsőrt, mindenképpen érdemes felkeresni, mert lépcsőzés közben gyönyörködhetünk a Dunában, a Mária Valéria hídban, és a szemben elterülő Párkányban is. A lépcső bájos látnivaló Esztergom városában. 

Vár, múzeum, templom

Esztergomi Várhegy 

Az esztergomi Várhegy története egészen az őskorig nyúlik vissza, később a Duna mentén húzódó római limesnek is jelentős része volt. Géza fejedelem kezdte el a hegyen a királyi palota építését, a munkát István király fejezte be, aki a várban született. A Várhegy (és a Víziváros) Nemzeti Emlékhely 2017. március 25. óta, rendkívül fontos részei Magyarország történelmének, hiszen állam- és egyházalapításunk színhelye volt. A hegy tetejéről mesés panoráma nyílik a Dunára, és a Vízivárosra. 

MNM Esztergomi Vármúzeum

A ma is álló esztergomi vár épületrészei a 12. század végén épültek, a vár a 13. század közepéig a magyar királyok székhelye volt. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma állandó és időszakos várja a látogatókat, az épület fontos része a Királyi Kápolna, a Szent István terem, a Lovagterem, illetve a Fehér-torony. Aki ide kirándul, annak feltétlenül érdemes felkeresnie a Magyar Koronás Királyok Panoptikumot, a Budai toronynál pedig egy szabadtéri Várszínház működik. 

Az esztergomi vár nincs akadálymentesítve, ezért kerekesszékkel és babakocsival csak néhány része érhető el. Babakocsi helyett hordozókendővel célszerű érkezni. 

Esztergomi Bazilika

Az Esztergomi Várhegyen áll a klasszicista stílusban épült, 100 méter magas Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, amely Kühler Pál, Packh János és Hild József tervei alapján készült. A templom részei az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. Mindegyik egytől-egyig kihagyhatatlan látnivaló Esztergom legnevesebb építményében.

Nyitva tartásukról és a jegyárakról a Bazilika honlapján érdemes tájékozódni.

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Esztergomi Bazilika

Bakócz kápolna

A Bakócz-kápolna az esztergomi Bazilika része, és egyben az ország egyetlen épségben fennmaradt reneszánsz emléke. Bakócz Tamás bíboros érseket 1521-ben a kápolnában helyezték örök nyugalomra. A kápolna belső részét, amely túlélte a 130 éves török uralmat, vörös márványból készítették olasz kőfaragó mesterek, az oltár Itáliából készen érkezett. 

Érdekesség! A Bazilika újjáépítése során a Bakócz kápolna mellől a székesegyház maradványait elbontották. Hogy a két épületet össze lehessen később illeszteni, a márványból készült kápolna belsejét 1600 darabra fűrészelték, és megszámozták. Az új székesegyházba ennek köszönhetően a korábbi kápolna mintájára tudták oldalkápolnaként hozzáépíteni. 

Duna Múzeum

A Duna Múzeum a vízzel és más természeti erőforrásokkal való gazdálkodás különböző szempontjait mutatja be, illetve felhívja a figyelmet a környezetváltozásra, a klímaváltozásra és a vízvédelemre is.

A múzeum állandó kiállítása a Vízeum, amelyet virtuálisan is be lehet járni ide kattintva. A Vízeum a vízgazdálkodás történetét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, a folyók szabályozását, a hajózással kapcsolatos érdekességeket, a fürdés történetét, és az ásványvizek és a szódavíz történetét mutatja be. 

A múzeum másik izgalmas gyűjteménye a Látványtár, amely interaktív multimédiás eszközök segítségével, a digitális technika vívmányait felhasználva mutatja be a múzeum legérdekesebb tárgyait. A Látványtár is bejárható virtuális séta keretében itt

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Az esztergomi Duna látképe

Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum több évszázad emlékét őrzi, ez hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteménye. Képtárának anyaga révén a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként tartjuk számon. Állandó kiállítását a Prímási Palota második emeletén kereshetjük fel. A Keresztény Múzeumban virtuális sétát is tehetünk ide kattintva

Babits Mihály Emlékház

A Babits Mihály Emlékház Babits Mihály és felesége Török Sophie egykori nyaralója, 1924-től minden nyarukat a panorámás esztergomi nyaralóban töltötték. A házban színes kulturális élet folyt, a házaspár vendégül látta itt a Nyugat nemzetékének jeles személyiségeit. Az egyik legkülönlegesebb látnivaló Esztergom városában. 

Érdekesség! Az emlékház legnépszerűbb része a híres autogram fal, amelyen a ház vendégei hagyták aláírásukat. Így látogatásunk alkalmával megkereshetjük a falon Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Radnóti és Móricz aláírását is. 

MNM Balassa Bálint Múzeuma

Az esztergomi MNM Balassa Bálint Múzeuma a város régészeti, helytörténeti és néprajzi értékeit mutatja be. A látogatók megnézhetik a múzeum fegyvergyűjteményét, Nagy Sándor József hajóskapitány hajó makettjeit, és megtudhatják, mivel foglalkozott a kékfestő mester, a kádár, illetve a mézesbábos. A Látványtár az őskortól egészen a kora újkorig mutatja be a város múltjából származó legkülönlegesebb régészeti leletanyagot.

A Régészeti gyűjtemény, Néprajzi gyűjtemény, Helytörténeti gyűjtemény, Képzőművészeti gyűjtemény, Iparművészeti gyűjtemény, Numizmatikai gyűjtemény és Természettudományi gyűjtemény felkeresése akár egynapos programot is jelenthet.

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Balassa Múzeum

7. számú hadifogoly temető

A területen a két világháború között hadifogolytábor működött, a táborlakókat azonban kolera és tífuszjárvány sújtotta, a betegségben több ezer orosz, olasz, szerb és román katona vesztette életét. A 7. számú hadifogoly temetőben felállított egy kaput is felállítottak, melynek belső részén, réztáblákon 1000-1500 nevet találunk.

Kirándulás, túra, vízparti élmények

Kökörcsin Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóhelye, amely iskolai csoportok, egyesületek, és turistacsoportok számára kínál programokat. Ez a terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park ”nyugati kapuja”, keletről idáig érnek a Pilis és a Visegrádi-hegység nyúlványai. Rendkívül gazdag természeti értékekben, és látnivalókban. A katonai épület egykor tiszti kaszinóként szolgált, amit később átépítettek, és felújítottak. 

Strázsa-hegyi tanösvény, kilátó, Gyilkos-tó – Csodahelyek Esztergom közelében
Kökörnicsház

Strázsa-hegyi tanösvény

A szabadon látogatható Strázsa-hegyi tanösvény bejárása közben megismerkedhetünk a helyi növény-, és állatfajokkal, felkereshetjük a Gyilkos-tó környékét, és a Strázsa-hegyi kilátót is. Az út nagyjából 1200 méter, amit gyerekekkel is megtehetünk, nagyjából 45-60 perc lesz a séta. 

A terület alaposabb megismeréséhez érdemes letölteni a Duna-Ipoly Nemzeti Park mobil applikációját. 

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában

Strázsa-hegyi kilátó

Az Esztergom-Kertváros közelében található Kis-Strázsa-hegy 233 méter magasról tekint le a környékre, a hegy tetején áll a Strázsa-hegyi kilátó. Az építmény tetejéről megcsodálhatjuk Esztergom, a Pilis északi vonulatai és a Nagy-Gete szépségét. 

Érdekesség! A toronyról érdemes tudni, hogy egykor fontos stratégiai pont volt, illetve világítótoronyként is működött. Az építményen cirill betűs graffitik találhatók, és a téglákra is cirill betűs évszámok, nevek vannak karcolva. A környéken a DINPI bunkertúrát is szokott szervezni. 

Sátorkőpusztai barlang és Tündérkapu

A 354 méter hosszú Sátorkőpusztai-barlang a Nagy-Strázsa-hegy oldalában található, az előzetes bejelentkezéssel látogatható túra hossza 25 perc. Túrabakancsra mindenképpen szükségünk lesz az átbújások, kapaszkodókötelek, és vaslétrák miatt, illetve a 10 méteres függőlétra is tartogat kihívásokat. A barlang legszebb része a Kővirágok-terme, amely mesés természeti érték és kihagyhatatlan látnivaló Esztergom közelében.

A Nagy-Strázsa-hegy oldalának irányába egy jól kitaposott ösvény vezet, a sziklák alatt található tűzrakó helynél piknikezésre is van lehetőség.

A Strázsa-hegyi-barlang a Sátorkőpusztai-barlangtól körülbelül 40 méterre fekszik, 285 méteres tengerszint feletti magasságban. A hévizes eredetű barlang bejárata nagyjából 7-9 méter maga és 7 méter széles, bejáratát Tündérkapunak és Angyalszájnak is hívják.

FONTOS! A barlang és a Tündérkapu jelenleg nem látogatható! Érdeklődni a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál lehet.

Vaskapu-hegy

A Visegrádi-hegység 404 méter magas hegycsúcsa népszerű gyerekbarát kirándulóhely, amely keletre fekszik Esztergom óvárosától. A Vaskapu-hegy tetején áll a Király Albert Turistaház, egykori nevén Brilli Gyula Turistaház. Innen 50 méterre található Szűz Mária életnagyságú szobra, melyet a román megszállás elmúlásának emlékére állítottak. 

A Vaskapu autóval, illetve a belvárosból aszfaltúton gyalogosan is megközelíthető, a túra végén nem csak Esztergomban, de az egész Dunakanyarban gyönyörködhetünk. 

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Esztergom látképe (fotó: Horváth Dávid)

Búbánatvölgy

Búbánatvölgy a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik, a Dunakanyar egyik legszebb része. Csendes, nyugodt környezetben engedi pihenni a látogatókat, akik igyekeznek megőrizni a hely hangulatát. A számos tó közül a Kerek-tó és a Dédai-tó a legnépszerűbb, ezeknél ugyanis horgászni is lehet, de a gyerekeket a korszerű játékokkal felszerelt játszótér is vonzza.  

TIPP! Babakocsival, kerékpárral, görkorival és kutyákkal is remekül haladhatunk a jó állapotban lévő, kanyargó betonúton. Mesés úti cél és hangulatos látnivaló Esztergom közelében. 

Mária Valéria híd

Esztergom neves hídja, az 518 méter hosszú Mária Valéria híd korábban a helyiek körében csak Csonkahíd néven volt ismert. A hidat 1895. szeptember 28-án adták át, majd 1919. július 22-én és 1944. december 26-án is felrobbantották. Második újjáépítését követően 2001. október 11-én adták át. A Prímás-szigetet és a szlovákiai Párkányt köti össze egymással. A hídon nagy élmény átsétálni, ugyanis innen nyílik talán a legszebb kilátás a Bazilikára, és az esztergomi várra.

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Mária Valéria híd

Pírmás-sziget

A Prímás-sziget remek helyszínválasztás a sportolni vágyók és a vízi élményeket kereső látogatók számára. A 2,7 km hosszú szigeten található a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok, az Aquasziget Esztergom, az 1935. október 6-án felavatott országzászló, és egy emléktábla, amely Rákóczi Ferenc esztergomi tartózkodásának állít emléket.

TIPP: A szigeten található a város Hajóállomása is, innen indulnak a sétahajó-, a szárnyashajó-, és a kirándulóhajó járatok. 

Nagy-Duna sétány

Az esztergomi Nagy-Duna sétány a Duna mellett halad, itt állnak a – Gizella királyné által alapított – bencés kolostor maradványai a 11. századból, illetve itt állt a Szűz Mária templom és kolostor is. A kápolna alapfalait a Hajóállomás közelében tárták fel. 

Kis-Duna sétány

A Kis-Duna sétány a Széchenyi tértől pár perces sétára található, népszerű helyszín kisebb sétákhoz, vagy akár romantikus randevúkhoz is. A sétányon haladva elérhetjük a Balassa Bálint Múzeumot, a Macskalépcsőt, az Esztergomi Vármúzeumot, és az Esztergomi Bazilikát is. 

Programok és szórakozás

Hajókirándulás Esztergomban

Esztergom rendkívül szerencsés, hiszen Hajóállomására szárnyas- és kirándulóhajó járatok is rendszeresen érkeznek, ezen kívül sétahajós utakon is részt vehetünk. Egy hajókirándulás Esztergom környékén olyan panorámát tartogat számunkra, ami szavakkal talán le sem írható. A Bazilika, a Mária Valéria híd és a Várhegy látványa igazán pazar, lehetetlen róluk rossz képet készíteni. 

A hajókirándulás szuper családi program, általában a gyerekek is nagyon élvezik a ringatózást, és a mellettük elhaladó táj szépségét. 

Esztergomi Várszínház

Az Esztergomi Várszínház júniustól augusztus végéig főként hétvégenként várja előadásokkal az érdeklődőket. Színpadán megtekinthetjük a 100 tagú cigányzenekar, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Nemzeti Színház és a Madách Színház előadásait. Maga a színház is bakancslistás látnivaló Esztergom szívében. 

Az előadásokkal és a jegyárakkal kapcsolatban a Várszínház weboldala nyújt bővebb tájékoztatást. 

Ne hagyd ki Esztergomot! – 25+ program és látnivaló Esztergom városában
Esztergomi Várszínház

Evezés a Helemba-sziget körül

A Helemba-sziget a szlovák Helemba községről kapta a nevét, de közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik. A 7000 éves sziget nem csak a kirándulóhajókról, de kajakból vagy kenuból is szép látvány, bár kikötni nem lehet rajta csónakokkal. A szigeten, ahol királyaink is megfordultak, a régészek őskori, középkori, és Árpád-kori maradványokra, egy érseki nyaraló alapjaira, valamint egy gyümölcsös kert nyomaira bukkantak. 

TIPP: Nézzetek körül a Montivago Utazás oldalán, gyakran szerveznek evezős túrákat a környéken!

Aquasziget Esztergom

Az Aquasziget Termál-, Élmény- és Gyógyfürdő Esztergom fürdőkomplexuma, amely élménymedencékkel, wellness szolgáltatásokkal, masszázsokkal és szaunákkal várja vendégeit kültéri és fedett részen egyaránt. A gyerekek kedvence a játszótér, illetve a homokos strandfoci pálya is nagyon népszerű része a strandnak, ráadásul ingyenesen használható.

Rendhagyó esztergomi séta – Hódít a detektívturizmus

A Rejtélyek Városa Esztergom keretében lehetőségünk van részt venni egy rendhagyó városnéző programon úgy, hogy a program közben megismerjük a város több arcát is. 

A detektívturizmus valójában annyit takar, hogy a szervezett városnézéshez kapunk egy kaland-feladatsort, ez kalauzol bennünket keresztül Esztergom legizgalmasabb részein, érintve szobrokat, műemlékeket, látványosságokat, amikről egy-egy információ leolvasásával és a feladatsorunk szerinti felhasználásával fel tudunk deríteni egy rejtélyes esetet.

Ideális program baráti társaságoknak, és kamaszoknak is. 

+1 Gasztroélmények Esztergomban

A város több pontján is találunk éttermet, csárdát és kávézót, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni. A Széchenyi téren egymás mellett több beülős hely is vár bennünket, ahol kényelmesen megihatunk a napsütésben egy jó kávét egy sütemény társaságában.

 A legnépszerűbb cukrászda a belvárosban az Esztergomi Központi Kávéház, amely egykor Babits Mihály törzshelye volt. A hely működtetéséről a Szamos gondoskodik, így ízletes süteményekben sincs hiány. 

Szállást keresel Esztergomban?

Itt tudsz nézelődni »»


Esztergomra érdemes több napot szánni, hiszen egyetlen nap biztosan kevés a város felfedezésére. A kirándulás családdal, és barátokkal is nagyszerű program, az élmények biztosan meggyőznek arról, hogy a városba máskor is érdemes visszatérni akár egy-egy napra is. 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

(fotók: Kristóf Eszter, Horváth Dávid, ©Csodahelyek.hu)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.