Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény

Tudod, miben rejlik a Szentendrei-sziget varázsa? Abban a megfoghatatlan és körülírhatatlan hangulatban, amely csak ezen a dunai szigeten vár. A bájos települések, a látnivalók, a sportprogramok és szabadidős élmények elég okot adnak arra, hogy újra és újra felkeresd a Dunakanyar ékszerdobozát! 

Miért pont a Szentendrei-sziget? 

Fontos tudnod, hogy a Szentendrei-szigeten négy település fekszik, Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor. Kedvelt úti cél még Surány, amely Pócsmegyer településhez, és Horány, amely Szigetmonostor településhez tartozik. 

A sziget különlegessége, hogy mindegyik településnek más a karaktere, így amiben igazán érdemes egy kirándulás során gondolkodnod, az egy Szentendrei-sziget körút, amely akár egy többnapos kikapcsolódáshoz is színes programokat kínál.  

Tarts velünk, megmutatjuk, miért szeretjük annyira a sziget nevezetes látnivalóit, rejtett zugait, és szabadidős programjait! 

Múzeumok, templomok és történelmi emlékek

Római kori őrtorony maradványai, Szigetmonostor

A Dunakanyarban számos helyen akadhatsz nyomára a római limes őrtornyainak, hiszen a Duna mentén vezetett egykor a Római Birodalom határát jelző szakasz. Az őrtornyok stratégiai szempontból fontos szerepet töltöttek be, az egyik torony maradványai a Dunakeszi rév közelében tekinthetők meg a Szentendrei-szigeten. 

Innen figyelték a portyázó lovasok közeledtét, és a dunai közlekedést, ugyanis Dunakeszinél nem csak kikötő, de átkelőhely is működött. Az őrtorony romjait gyalogosan lehet megközelíteni. 

Vízbefultak kopjafája, Szigetmonostor

Szigetmonostor község életének egyik legtragikusabb eseménye 1865. április 6-án esett meg, amikor a szentendrei szőlőültetvényekről hazautazókkal felborult a Dunán az őket szállító ladik, és 31 ember lelte halálát a Dunában. Ennek a csapásnak állít emléket a Kossuth téren emelt kopjafa, amely mellett egy táblán a 31 áldozat neve is fel lett tüntetve.

Madárbarát park, Szigetmonostor

A Madárbarát park állomásai segítenek abban, hogy közelebbről is megismerd a Szentendrei-sziget növény és állatvilágát. Kíváncsi vagy, hogyan segítheted otthonodban is a helyi madarak életét? A Madárbarát park a hét minden napján látogatható, keresd fel bátran, ha Szigetmonostoron jársz! 

Eszterházy-Bercelly kúria, Pócsmegyer

Pócsmegyer földesura 1848-ig a gróf Eszterházy család volt, a család emlékét őrzi az Eszterházy-Bercelly kúria, amely a Dunára néz. A Hunyadi úton található épület műemlékvédelem alatt áll. 

Présház, Tahitótfalu

A Patak soron álló házat Pollack Mihály, a Nemzeti Múzeum tervezője építette a XIX. század első felében, saját használatra. A házat a század második felében bővítették, parkjában különleges fák és cserjék leltek otthonra. A présház melletti egykor szőlőtermelés folyt, a Pollack villa és présház országos védettség alatt álló műemlék.

Kálvária domb, Kisoroszi

A Kisorosziban található Kálvária dombon egy kápolna épült az egykori római erődítmény helyére, a kápolnához vezető stációkat 2013-ban újították fel.

Hosszúréti római erőd, Kisoroszi

A hosszúréti római erőd egykor a verőcei kikötőerőddel szemben állt, és a nyílt Dunára nézett, romjai napjainkban a kisoroszi ártéri erdőben bújnak meg a kíváncsi szemek elől. Az évszázadok során az árvizek jelentős károkat tettek az épületben, de a részben már a Dunában álló erőd falainak köveit a helyi lakosok is elhordták magukkal. Így az erőd ma sokkal kevésbé látványos történelmi emlékünk, mint a Leányfalun, a visegrádi Sibrik-dombon, vagy akár Verőcén található római kori erődmaradványok. 

Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény, Kisoroszi

A Kisoroszi Helytörténeti Múzeum felsorakoztatja a településen élők egykori használati tárgyait, valamint képeken keresztül is bemutatja a falu múltját. A kiállított tárgyak között vasvillák, gereblyék, szövőszékmaradványok, és más, különféle paraszti munkaeszközök találhatók, illetve egy citera, amelyen a múzeum alapítója, Futaki József (előzetes telefonos egyeztetést követően) szívesen játszik is az érdeklődőknek. 

Templomok a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-sziget ölelésében Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, és Kisorosziban áll római katolikus templom, míg református templom a sziget összes településén található. 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Református templom, Kisoroszi

Kirándulás, kerékpározás, tavak, strandok

Biciklitúra a Szentendrei-sziget legszebb részein

Mielőtt útnak indulnál, hogy két keréken meghódítsd a legismertebb hazai dunai szigetet, jó ha tudod, hogy a sziget hosszúsága mintegy 31 km, azaz akkor érdemes az egész szigetet körbetekerni, ha gyakorlott biciklitúrázó vagy. Minden esetben óvatosan közlekedj, ha pedig csapattal indulsz útnak, haladjatok egymás mögött, mert a szigeten vezető betonutak igen keskenyek, így az autóknak is különösen kell figyelni a kerékpárosokra. 

A biciklizés emellett természetesen hatalmas élmény, a friss levegő, és a természeti kincsek miatt biztosan élvezni fogod a tekerést!

Kisoroszi Szigetcsúcs

Rengetegszer hallottál már a Szigetcsúcsról, sőt, jól ismered? Akkor biztosan sok képet láttál/készítettél Kisoroszi egyik legszebb részéről, amely egyben a Szentendrei-sziget eleje is. A Szigetcsúcson sétálni, labdázni, és piknikezni is lehet, mindenképpen élvezni fogod az itt eltöltött órákat. 

Tipp! Ha kutyabarát programot szerveznél, a Szigetcsúcs remek úti cél lesz számodra, itt ugyanis annyi kutyással találkozhatsz, hogy a sípoló játéklabdák kórusa garantáltan mosolyt csal az arcodra! 

Cseres-tó, Kisoroszi

A bányató vize gyönyörű színekben pompázik a napfényben, így ha szívesen fedezed fel a hazai tavakat, vedd fel ezt a tavat is a listádra. Ha egy plédet is hozol magaddal, pihenhetsz, vagy akár aludhatsz is a parton, amely ritkán annyira zsúfolt, hogy ne élvezhetnéd a csendet és a víz közelségét. 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Cseres-tó

Pisztrángsügér horgásztó, Pócsmegyer

A 3 hektáros területen fekvő pócsmegyeri horgásztó vízmélysége 2,5 m és 6 m között változik. Horgászni két bottal lehet, a tóban ponty, csuka, süllő, kárász, keszegfélék és balin is él. A tó nem kutyabarát hely, de ha örömmel horgásznál a szigeten, mindenképpen érdemes felkeresned a halastavat a pecabotjaid társaságában. 

Horányi dunai szabadstrand

A horányi szabadstrand igazán népszerű a helyiek és a turisták körében, annál is inkább, mert a part homokos-kavicsos, a víztisztaság pedig kiváló. 

Ha itt szeretnél fürdeni a Dunában, érdemes napernyőt, strandsátrat, kalapot és úszócipőt magaddal hozni, de szendvicsekkel ne készülj, a büfékben könnyen tudsz majd választani a strandos finomságokból, és a hideg üdítőkből. A strand használata ingyenes.

Surány vízpartja

Napoznál egyet Surány vízpartján? Könnyen megteheted, mert bár a horányi stranddal ellentétben ez a vízpart nem hivatalos szabadstrand, a kavicsos part remek helyszín egy kis pihenéshez. 

A víz fokozatosan mélyül, így a legmelegebb nyári napokon jóleső érzés lesz sétálgatni benne, a gyerekek pedig rendszerint a kagyló és kavicsgyűjtögetést élvezik leginkább az itt töltött idő alatt. 

Pázsit-tó

Pócsmegyer népszerű tava bájos látványt nyújt a település kapujában, ha erre jársz, szinte biztos, hogy kedvet kapsz a fürdéshez a sok vidám strandoló láttán. Ennek ellenére a strand ritkán zsúfolt, a homokos-füves part rendkívül kényelmes, az árnyékos részek aránya pedig egészen baráti. 

A helyszínen vízibiciklit is lehet bérelni, a parton ráadásul büfé is üzemel. Ha itt szeretnél pihenni, nyugodtan tervezz egész napos kikapcsolódást! 

Programok, szórakozás, gasztro, fesztiválok

Hajózz a Dunakanyarban!

Ugye azt mondanunk sem kell, hogy a hajózás a Dunakanyarban az egyik leghangulatosabb szabadidős program? A Dunakanyari Körjárat megáll Tahitótfalu kikötőjében, de Szentendréről indulva sétahajóval, míg Vácról indulva szárnyashajóval is elhaladhatsz a Szentendrei-sziget mellett. 

Ügyelj rá, hogy a pontos menetrenddel kapcsolatban mindig tájékozódj a Mahart PassNave weboldalán

Sárkányhajózás, kajak- és kenutúra a Szentendrei-sziget körül

Hangulatos evezős programra vágysz a sziget körül? Akár kenuval, akár kajakkal tervezel vízitúrát, biztosan élvezed majd, hogy a sziget partjához egészen közel haladsz majd, így megfigyelheted a legbájosabb nyaralókat, a vízparti fákat, és a sziget természeti kincseit. 

Nyugodtan köss ki egy-egy helyen pihenni, így a nagy melegben egy picit hűsítheted magad a Duna vizében. Az evezés ettől függetlenül tavasztól őszig remek program, ne feledd! 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Sárkányhajó

SUP-őrület a sziget körül

A SUP a legújabb trend, nem csak a hazai tavakon, de a Dunán is. Ha elég ügyes vagy, nyugodtan állj deszkára, és evezz a Szentendrei-sziget partjainál, a Kisoroszi Szigetcsúcs és a horányi Duna-part szuper választás hozzá. 

Golfozz a Magyar Golf Klubban! 

A 18 lyukú par 72-es golfpályája 66 hektáron terül el Kisorosziban. A golfpálya nagy kedvenced lesz, ha szeretnél közelebbről is megismerkedni a golfozással, hiszen golfoktatást is tartanak a helyszínen. Tedd magad próbára, vágj bele a kalandba! Ki tudja, lehet, hogy rátalálsz az új kedvenc sportodra!

Lovagolnál a Szentendrei-szigeten?

Természetesen erre is van lehetőség, méghozzá számos helyen. A Remonta Lovasklub saját lóval rendelkező amatőr sportlovasok klubja, míg a Monostori Lovas Farmon 3 éves kortól nyílik lehetőség a rendszeres lovaglásra. Sétáltatós pónilovaglás és futószáras gyermek lovasoktatás is szerepel a szolgáltatások között. A Halápi lovardában a lovagoltatást szintén szakképzett lovasoktatók segítik, emellett lovas napokat és lovasbemutatókat is tartanak. 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény

Megismerkednél a sziget fesztiváljaival?

A Szentendrei-sziget bővelkedik programokban annak ellenére, hogy területén apró falvak fekszenek. A legnépszerűbb fesztiválok között tartjuk számon a szigetmonostori PirosLábos Fesztivált, és KékEvező Fesztivált, a pócsmegyeri Irány Surány fesztivált, a kisoroszi Szent István Napi programokat, és Tahitótfalu legnépszerűbb eseményét, az Eperfesztivált. 

Tipp! Természetesen számos más program is nagy hévvel csalogat a szigetre, ezért érdemes a települések Facebook oldalán nézelődni, hiszen a monostori lecsófőzés, és a helyi koncertek, valamint adventi rendezvények is hangulatos szabadidős elfoglaltságot biztosítanak. 

Nyitott vagy a helyi kulináris kalandokra?

Egy kirándulás során biztosan megéhezel majd, akkor pedig nyitott szemmel kell járnod, mert a sziget számos helyen vár friss pizzával, hagyományos magyar ételekkel, izgalmas új gasztroélményekkel, és hűsítő limonádéval. 

A fesztiválokon megkóstolhatod a helyi lecsót, a bográcsban főtt pörköltet, a csavaros fagyit, és az eperbort, ami immár Tahitótfalu védjegyének számít a hazai fesztiválokon. 

Sportolj a szabadban! 

Képzeld, Kisoroszinak saját street workout pályája is van a Hősök terén található játszótér mellett. Ha a közelben pihensz, és szívesen próbára tennéd magad, bátran keresd el a pályát! Néhány lépésre innen megnézheted a téren kiállított öreg lajtos kocsit, ami a gyerekeknek biztosan egyedi élmény. 

Piacozz a szigeten! 

Megkóstolnád a helyi termelők finomságait? A szigeten zöldséget, gyümölcsöt, füstölt árut, tejterméket, sőt, mindenféle krémeket, és kézműves ajándékokat vásárolhatsz a Surányi Piacon, a Horányi Piacon, illetve a Tahitótfalui Termelői Piacon. Esetleg a sziget környékén élsz? Ismerkedj meg közelebbről a Sziget Kosara Bevásárlóközösséggel

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Vásár

Levendulás élmények a Varázskertben

Végül, de nem utolsó sorban az egyik kedvelt program a szigeten levendulavirágzáskor a Varázskert felkeresése, ahol nem csak a levendulaillat fantasztikus, de remek képeket is készíthetsz. Ne hagyd ki, ha erre jársz, a szelfipontok nagyon népszerűek, sőt, még fotózást is szervezhetsz a területre! 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Varázskert

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Hogyan közelíthető meg a Szentendrei-sziget? 

  • Busszal: Bár jár busz a településekre, de rendkívül ritkán, így ha teheted, válaszd inkább valamelyik révet, vagy pattanj biciklire a kirándulásoz! A buszok Szentendréről indulnak, a menetrendet ITT tudod ellenőrizni. 
  • Vonattal: Szob és Budapest felől is érkezhetsz vonattal Vácra, innen a Váci révvel jutsz át a Szentendrei-szigetre. A vonatok általános esetben gyakran közlekednek, kényelmes velük utazni, és a sziget is kényelmesen elérhető így a Duna bal partjáról, ám innen gyalogosan igen nagy távolságot kell megtenni a településekhez. Célszerű kerékpárt bérelni a váci oldalon. 
  • Révvel: A Szentendrei-sziget gyalogosan vagy kerékpárral megközelíthető a Visegrád-Szentgyörgypusztánál, Felsőgödnél, Leányfalunál, és a szentendrei Duna korzónál közlekedő révvel. Autóval Dunakeszinél, Vácnál, és a szentendrei Határcsárdánál kelhetsz át komppal a szigetre. 

Szentendrei-sziget körút: 25+ bámulatos látnivaló, program és sportélmény
Rév, Visegrád-Szentgyörgypuszta
  • Autóval: Kerülnéd a kompokat, és inkább hídon közelítenéd meg a szigetet? Erre csak egy helyen van lehetőséged, Tahitótfalun, a Tildy Zoltán hídon keresztül. 
  • Kerékpárral: A Szentendrei-szigeten a biciklizés nagy élmény. A szigetet a Duna jobb partján a 11-es út felől lehet megközelíteni, mivel őrülten nagy a forgalom, a bicikliút hiánya miatt nem ez a legoptimálisabb megoldás. Célszerű inkább a bal parton vezető EuroVelo6-os kerékpárutat választani. 

Most, hogy felsorakoztattuk előtted a Szentendrei-sziget leghangulatosabb programjait, és látnivalóit, szinte biztos, hogy nem tudsz nemet mondani a szigeti kalandokra. Akár biciklivel, akár autóval fedezed fel a szigetet, itt nem fogsz unatkozni. Tárt karokkal várnak az élmények!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.