Solymári vár – Könnyed vártúra Solymár középkori büszkeségénél

solymári vár

Gyerekekkel, babakocsival és kutyával is kényelmesen megközelíthető a solymári vár, amely egykori királynéi várként reprezentációs szerepet töltött be Visegrád és Buda között. Tarts velünk, megmutatjuk, hogyan fest napjainkban a vár, és milyen kirándulóhelyeket érdemes felkeresni még Solymár környékén.

A vár története

A solymári vár első tulajdonosa vélhetően Csáktornyai Lackfi István nádor volt, aki a 14. század végén építtette a kis alapterületű főúri kővárat. Az építést a lakótorony, illetve a körítőfalak felhúzásával kezdték meg a Mátyás-dombon, ezután alakították ki a palotaépület többi részét.

Az építmény reprezentációs szerepet töltött be, királyok és főúri méltóságok kényelmét szolgálta, így csak másodsorban volt politikai, vagy taktikai funkciója.

A török veszély közeledtével átépítették, keleti irányú öregtorony, nyugati irányú figyelőtorony és belső várfal épült, így már sokkal inkább hasonlított egy erődítményre, mint palotára. Várostromra utaló egyértelmű nyomokat a feltárások ezidáig nem igazoltak.

Régészeti ásatások során a palota egyik elüszkösödött, megégett födémgerendájának maradványai kerültek elő, ami arra enged következtetni, hogy a vár vesztét tűz okozta.

Az 1700-as évek elejétől a vár falait építőanyagként, a várdombot pedig kőbányaként használták a helyi lakosok. Így – bár az 1800-as évek elején még állhattak a vár bizonyos falrészei – 1875-re sok más hazai középkori várhoz hasonlóan ennek is elhordták a köveit.

solymári vár

A solymári vár látnivalói

A vár romjait szépen helyreállították, azt azonban, hogy hogyan is festett egykor, csak a feltárt régészeti leletek figyelembevételével és történelmi háttérismeretekre támaszkodva lehet elképzelni.

A kirándulók napjainkban már csak elképzelni tudják, milyen lehetett a palota, ahol Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás megpihent a vadászatok után.

Milyen látnivalókkal vár napjainkban az építmény?

A solymári vár népszerű kirándulóhely a családok körében, gyerekekkel is könnyedén, 8-10 perc alatt fel lehet jutni a Mátyás-dombra a parkolótól. Az irányt jól látható helyen tábla jelzi.

Tipp: A haladás sportosabb babakocsival megoldható, ráadásul a vár kis alapterülete miatt nem is kell hosszú útra számítani.

Miután a kapunál megvásároltuk a belépőjegyet, először érdemes megtekinteni az apró szabadtéri kiállítást, amely a vár történetéről mesél a látogatóknak.

A kiállítás megtekintése után bejárhatjuk a várkertet, amely szintén nem túl nagy, de fából készült szabadtéri színpaddal és megkapó kilátással büszkélkedhet.

A kertben egy működő kutat is találunk, díszes vízköpőkkel, a kút mellett pedig megpihenhetünk a fák árnyékában. Itt általában plédeken piknikeznek a kirándulók.

Érdemes felkapaszkodni a toronyba is a panoráma kedvéért, nem vár ránk túl sok lépcső, ráadásul a tériszonyosok számára sem jelent majd nehézséget a magasság, hiszen a torony mérete annyira csekély, hogy aligha okoz problémát.

A vár panorámája

Az egykori vár, és a mai torony is nagyon jó rálátást biztosít a környékre. A várdombról kényelmesen megfigyelhették a közeli utak forgalmát, és a birtokos azonnal értesülhetett a királyi székhely közelében tapasztalt jelentősebb mozgásokról.

A várdomb a Budai-hegység északnyugati nyúlványán található, integethetünk innen a vörösvári medencének, és elláthatunk a Hármashatár-hegytől a Pilisig.

A távolban jól kivehető az 534 méter magas Nagy-Kevély, a Kevélyek hegycsoport (Ezüst-, Nagy- és Kis-Kevély) középső tagja, amely a Pilis egyik legszebb részén magasodik Pilisborosjenő és Csobánka fölé.

Hasznos tudnivalók

  • Belépőjegy: 300 ft/fő
  • Diák és nyugdíjas jegy: 200ft/fő
  • A vár felkeresése terepen jól teljesítő babakocsival is lehetséges.
  • A vár kutyával is látogatható (pórázzal és szájkosárral)
  • Az ingyenes parkolótól gyalogosan mindössze 8-10 percet kell megtenni, így a kisebb csemetékkel is nyugodtan útnak lehet indulni.
  • Megközelítés: Autóval a 10-es útról, illetve Hűvösvölgy felől, autóbusszal a BKV vagy a VOLÁN járataival, vonattal pedig a Budapest-Esztergom vasútvonalon keresztül közelíthető meg a vár.

Menetrendek >>

Látnivalók a solymári vár környékén

Azzal együtt, hogy a várlátogatás maximum egy órát vesz igénybe, és a vár – látnivalóit és panorámáját tekintve – legkevésbé sem hasonlít a visegrádi Fellegvárhoz, vagy a Szigligeti várhoz, mi nagyon megszerettük az apró solymári vár birodalmát.

Rövid kiránduláshoz tökéletes választás, Budapesthez és Szentendréhez is közel fekszik, és a környék számos további programlehetőséget kínál. Az alábbi úti célokat mindenképpen érdemes felírni a listánkra:

Tájékoztató tábla a parkolónál


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.