Várhegy-kilátó, kisvasút és tanösvények a Börzsönyben – Fedezd fel Királyrét szépségeit!

A Dunakanyar számos olyan kincset tartogat számunkra, amely rejtve van a kíváncsi szemek elől, ám ha egyszer felfedezzük magunknak, garantáltan többször is visszatérünk ide. Az egyik ilyen csodahely Királyrét, ahol a tengernyi izgalmas program mellett a Börzsöny legújabb kilátója, a Várhegy-kilátó is tárt karokkal vár bennünket 2020 őszétől. Vedd célba a Duna bal partját, mutatjuk az utat, irány Királyrét!

Királyrét, a Dunakanyar és a Börzsöny rejtett gyöngyszeme

Királyrét Szokolya településrésze, népszerű gyermekbarát és kutyabarát kirándulóhely, amely a Börzsöny legkisebb medencéjében fekszik. A Börzsöny-hegység csúcsai és Királyrét vendégszeretete minden korosztálynak annyi szabadidős programot kínál, amely többnapos kikapcsolódáshoz is remek ajánlat.

Megközelítés

Budapesttől mindössze 60 perc az út Királyrétig autóval, amely Kismarosról Szokolyán keresztül közelíthető meg. Tömegközlekedéssel a Kismarosról induló helyközi autóbusszal, vagy a Királyréti Erdei Vasúttal érdemes célba venni a területet, ám fontos, hogy mielőtt útnak indulsz, tájékozódj azzal kapcsolatban, hogy közlekedik-e a kisvasút. 

Elképesztő körpanoráma a Várhegy-kilátó tetejéről

A Várhegy-kilátó a Börzsöny egyik legszebb részén található, és bár 2020-ban készült el, rövid idő alatt több ezer kirándulót vonzott a 350 méter magasan álló Várhegy tetejére. Ha felfedeznéd a környék kirándulóhelyeit, és gyermekbarát programjait, ez a kilátó is mindenképpen kerüljön fel a királyréti bakancslistádra! 

A faszerkezetes, háromszög alapú Várhegy-kilátó magassága 20 méter, és összesen három emelettel vár. Az első két emeleten padokat helyeztek el, ahol megpihenhetsz a nem túl megerőltető, de annál szebb kirándulás után, míg

a harmadik emelet elképesztően szép körpanorámát ígér.

A Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, és a Karancs is látható innen.  

Várhegy-kilátó épült a Börzsönyben - Fedezd fel Királyrét szépségeit!
Várhegy-kilátó

Hogyan közelíthető meg a királyréti Várhegy-kilátó?

A kilátó a Várhegy tetején áll, és folyamatosan látogatható. Királyréttől nagyjából 1,5 km-re fekszik, ami körülbelül egy 30 perces sétának felel meg, földes, erdei úton. A piros, a zöld és a sárga háromszög jelzést követve is célba érsz majd akár kisebb gyerekekkel is, terep babakocsival a sárga jelzésen célszerű haladni. 

5+1 izgalmas program és látnivaló Királyrét közelében

A Dunakanyar számos látnivalót tartogat, az egyik legfogalmasabb kirándulóhely Királyrét, annak ellenére, hogy nem a Duna-parton fekszik. Busszal, autóval, kisvasúttal és kerékpárral is megközelíthető, egynapos és többnapos kikapcsolódáshoz egyaránt remek célpont. A következő 5+1 látnivaló garantáltan levesz a lábadról! 

1. Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont épületének földszinti nagy termében megtekintheted a „Börzsöny lakói” című interaktív kiállítást, amely ízelítőt ad az a környéken élő növényekről, állatokról és az ember tájat alakító tevékenységéről. 

A Látogatóközpont előcsarnokában egy információs pont digitális túraútvonal tervezővel segíti a túrázókat, a kertben található játszótér, és a közeli Morgó-patak pedig egyértelműen a gyerek kedvenc helye Királyréten. 

2. Királyréti tanösvény

A Királyréti tanösvény a Hiúz Ház mellől indul, ahol egy hatalmas információs tábla segíti a tájékozódást. Az ösvény bejárása ingyenes, jele a T, bejárásához pedig csak 1,5 óra szükséges, így kisebb gyerekekkel is érdemes célba venni. 

A 9 állomás érintésével megismerhetjük az erdő és a tavak élővilágát, illetve a kisvasutak történetét is. A gyerekek számára még izgalmasabb az út a rajzos füzetnek köszönhetően, amit a Hiúz Házban lehet megvásárolni. 

3. Királyréti Kirándulóközpont

A 2019-ben megnyílt, akadálymentesített Királyréti Kirándulóközpont múzeuma bemutatja Királyrét geológiai, tájhasználati, és szakmatörténeti jellemzőit, a környéken folytatott bányászatot, vaskohászatot és az erdőgazdálkodás történeti emlékeit. 

A központ mellől indul a Szokolya-Huta tanösvény, amely csupán 6 km hosszú. Nem teljesíthetetlen táv, annál is inkább, mert a vasbányászat, a duzzasztógát, és az egykori börzsönyi kisvasút nyomait is felfedezheted közben. 

4. Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút Kismaros és Királyrét között közlekedik (de ennél jóval több állomása van), a Morgó-patak völgyében. A menetideje csak 30 perc, az utazás pedig hatalmas élmény minden korosztály számára. Gyerekekkel mindenképpen remek programnak bizonyul majd, ezenkívül hasznos információ lehet, hogy a vonaton ráadásul a babakocsik is díjmentesen szállíthatóak (összecsukható változatban!). 

Kerékpárok nem férnek el a vonaton, ezért ha bicikliznél a környéken, érdemes megnézni a közeli kerékpáros túraútvonalakat. 

5. Királyréti Hajtánypálya

A Királyréti Hajtánypálya a Királyréti Erdei Vasút királyréti végállomásától mindössze 2 perces sétára fekszik. A 750 méter hosszú vasúti körpályán haladó, pedállal hajtható kiskocsi izgalmas program a gyerekeknek. Egy kör megtétele nagyjából 5-10 percet vesz igénybe, egy hajtány 4 személyes, és nincs rajta biztonsági öv. Figyelem, a hajtányok nincsenek akadálymentesítve. 

Fontos! Mielőtt útnak indulnánk a kisvasúthoz és a hajtánypályához, célszerű tájékozódni az útvonal felújítási munkálatairól, a menetrendről és a jegyárakról.

Várhegy-kilátó épült a Börzsönyben - Fedezd fel Királyrét szépségeit!
Királyrét

+1 Csóványosi-kilátó

A Csóványos-hegy a Börzsöny legmagasabb hegye, 2014 óta kilátóként funkcionál a tetején található korábbi vasbeton geodéziai mérőtorony. A vörösfenyővel borított Csóványosi-kilátó tetejére 133 lépcsőfok visz, a bejárattól a terasz 22,5 méterre van. A panoráma elképesztő, hiszen kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátra is látható innen. 

Az építmény az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, de négy irányból is vezet a Csóványos tetejére turistaút. A királyréti központi parkolótól egy 3 órás, 10 km-es út vezet a kilátóhoz, a szintkülönbség 783 méter, ami a kezdő túrázókat igazán megdolgoztatja. Kisebb gyerekekkel, megterhelő kirándulásokhoz nem szoktatott kutyával nem ajánljuk a túrát.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»

Miért Királyrét? 

A fent említett számtalan program mellett még mindig keresel amellett érvet, hogy miért érdemes Királyrétre kirándulni? Tudunk mondani, nem is egyet.

Fotósok, vagy hobbifotósok számára tengernyi szépséget tartogat a környék, ahol ráadásul étkezési, és piknikezési lehetőség is van. Sportoláshoz, kutyás programokhoz és térerőmentes pihenéshez ideális úti cél. 

Királyrét igazi csodahely, nem vitás. Ha itt jársz, feltétlenül számolj be nekünk arról, hogy nálad is felkerült-e a csodahelyek listára! 

Várhegy-kilátó épült a Börzsönyben - Fedezd fel Királyrét szépségeit!
Várhegy-kilátó

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is):

Fotók:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.