10 vár vonattal – egynapos családi program minden korosztálynak

Esztergomi vár vonattal

Szívesen kirándulnátok hazánk legszebb váraihoz közösségi közlekedéssel? Mutatjuk, melyik az a 10 vár vonattal, amely rendhagyó kiállításokkal, interaktív élményekkel, legendákkal és különleges panorámával várja a látogatókat.

10 vár vonattal – hazánk legszebb tájain

Szerencsi vár

A 16. század végén kialakított épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára, a Szerencsen található Rákóczi vár több kiállítással és érdekességgel várja a látogatókat.

5 Rákóczi-vár és kastély >>

Az épület ad otthont a Zempléni Múzeum nemzetközi hírű képeslapgyűjteményének, a Rákóczi Zsigmond és kora című interaktív kiállítás keretein belül pedig megismerkedhetünk a Rákóczi család és a hegyaljai mezőváros, Szerencs történetével.

Megközelítés

Szerencsre a Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalon juthatunk el, a vár a vasútállomástól kb. 1 km-re fekszik, a település központjában.

Somoskői vár

Somoskő vára a magyar–szlovák országhatár túloldalán, a ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodik. A vár a trianoni határ mögé került, így sajnos Szlovákiához tartozik, de a határok átjárhatóságának köszönhetően a várrom minden nehézség nélkül látogatható a magyar határ felől.

Elolvasom a beszámolót >>

Fontos tudni: A belépődíjat Euro-ban kérik, de forinttal is lehet fizetni.

Megközelítés

Somoskőújfaluba Budapestről hatvani átszállással, a Hatvan–Somoskőújfalu között közlekedő személyvonattal juthatunk el. Innen Somoskőre mehetünk busszal, vagy akár gyalogolhatunk is, a vár kb. 4 km.

Egri vár

Az Egri vár Eger belvárosában áll, néhány perces sétára a Dobó tértől. A várlátogatásra érdemes akár az egész délutánt rászánni, hiszen a várudvar, a Dobó István Vármúzeum, a püspöki székesegyház maradványai, a vártörténeti kiállítás, a Hősök terme, a Börtönmúzeum és az Egri Csillagok Panoptikum felfedezése legalább 3 órás elfoglaltságot jelent. 

Top 10 kirándulóhely Eger környékén >>

Megközelítés

Az egri vár vonattal Budapestről átszállás nélkül megközelíthető. A vasútállomástól az Érsekkerten át gyalogosan 20 perc alatt elérjük a várat.

Boldogkő vára

A Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén találjuk Boldogkő várát, amelyet több helyen is megerősítettek az elmúlt években. A magyar vár ma múzeumként működik, a Palotarészben címer- és zászlókiállítás, börtön- és kínzókamra, illetve ólomkatona-gyűjtemény látható.

Tündérek éltek Boldogkő várában >>

Megközelítés

Boldogkőváraljára vonattal a Szerencs–Hidasnémeti vonalon juthatunk el, abaújszántói átszállással. A vasútállomástól kb. 2 km-es útra fekszik a vár.

Budai vár

A Budai vár Budapest emblematikus épülete, az egyik legfontosabb történelmi jelentőségű építményünk, amely a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. A várban található a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár.

Budapest rejtett kincsei >>

A Budai Várnegyed kihagyhatatlan látnivalója még a Mátyás templom, a Halászbástya, a Tóth Árpád sétány, a Turul szobor és Kolodko Mihály budapesti szobrai közül a Kockásfülű nyúl miniszobra.

Megközelítés

A Déli pályaudvartól 15-20 perc sétára fekszik a Budai Várnegyed.

Esztergomi vár

A ma is álló Esztergomi vár épületrészei a 12. század végén épültek, a vár a 13. század közepéig a magyar királyok székhelye volt. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. Az épület fontos része a Királyi Kápolna, a Szent István terem, a Lovagterem, illetve a Fehér-torony.

Aki ide kirándul, annak feltétlenül érdemes felkeresnie a Magyar Koronás Királyok Panoptikumot, a Budai toronynál pedig egy szabadtéri Várszínház működik. 

25+ látnivaló Esztergomban >>

Az esztergomi vár nincs akadálymentesítve, ezért kerekesszékkel és babakocsival csak néhány része érhető el. Babakocsi helyett hordozókendővel célszerű érkezni. 

Megközelítés

Vonattal leggyorsabban a Budapest, Nyugati pályaudvar–Esztergom vonalon juthatunk el Esztergomba. A vár a vasútállomástól félórás sétára fekszik.

Visegrádi vár

A Visegrádi vár, amelyet sokan csak Fellegvárként emlegetnek, 333 méter magasból tekint le Visegrádra, a Dunára és a város történelmi nevezetességeire. Az építményben állandó kiállítások várják a látogatókat, a kilátópontokról pedig a környező hegyek látványában gyönyörködhetünk.

45+ látnivaló Visegrádon >>

Visegrádi vár
Fotó: Kristóf Eszter

A Vártörténeti kiállítás és a Szent Korona kiállítás mellett megtekinthetjük a Középkori fegyvertörténeti kiállítást, és az Úri vadászat a középkorban kiállítást is.

A várban kipróbálhatjuk, milyen, ha kalodába zárnak, és egy szöges trónon is helyet foglalhatunk. A gyerekek számára pedig különleges élmény, hogy kipróbálhatják, milyen a karjukon tartani egy élő sólymot.

Megközelítés

Bár a Duna jobb partján nem közlekedik a Dunakanyarban vonat, Visegrádra mégis könnyen eljuthatunk vonattal. A Budapest felől érkező vonatról Nagymaros–Visegrád vasútállomáson kell leszállni, innen 5 perc séta a Nagymarosi rév. Visegrádon a Kálvárián és/vagy a Viktorin sétányon keresztül gyalogosan is megközelíthető a vár.

Tatai vár

Az Öreg-tó partján álló Tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építtette a 14. század végén, 15. század elején, és királyi nyaralókastélyként funkcionált.

A vár épületében állandó kiállítás keretében a tatai fazekasságot, a 18. századi és 19. századi mezővárost, a főúri élet és a fajansz-manufaktúra emlékeit bemutató termeket is felkereshetjük. A római szoba szintén érdekes látnivaló.

20+1 látnivaló Tata városában >>

Érdekesség: Ez az egyetlen hazai vár, amelyet vízárok vesz körül, a vár egykor vízzel, mocsarakkal körülvett sziklára épült

Megközelítés

A Budapest-Déli pályaudavarról induló vonatról a Tata, Tóvároskert megállóhelyen kell leszállni, az út nem több egy óránál. A megállótól gyalogosan könnyen eljutunk az Öreg-tóhoz, onnan pedig csak néhány perces sétára fekszik a vár (és az Esterházy-kastély).

Sümegi vár

A Sümegi vár egy középkori erőd, amely egy kopár hegytetőre épült. Az épületben számos kiállítás várja az érdeklődőket, ilyen a börtönkiállítás, a bognárműhely, a sütőház, a középkori konyha, és a püspöki hálószoba is.

A Lovagi Arénában Történelmi Lovasjátékok Bemutatón is részt vehetünk, a bemutató egész évben, szerdai és szombati napokon tekinthető meg.

Megközelítés

Sümegre vonattal több irányból is érkezhetünk, a vasútállomástól a várhoz nagyjából 25 perces útra kell számítani.

Gyulai vár

Gyula legnépszerűbb látnivalója a Gyulai vár, ahol állandó kiállítás keretében 24 kiállító terem mutatja be, milyen volt egykor a várbörtön, a fegyvertár, a fazekasműhely, vagy éppen a várúrnői lakosztály. A vár ostromának történetét egy interaktív terepasztal szemlélteti. 

A vár tornyába vezető lépcsősor megmászása után 360 fokos gyulai körpanoráma tárul a szemünk elé. A másik nagy élmény egyértelműen a ma is működő kovácsműhely felkeresése.

Látnivalók Gyulán >>

A vár előtt fekszik a Gyulai vár-tó, ahol csónakázásra és vízibiciklizésre is van lehetőség.

Megközelítés

A Gyulai vár vonattal békéscsabai átszállással közelíhető meg, a várhoz (és az Almásy-kastélyhoz) a vasútállomástól 20 perces sétával érhetünk el.

5 kastély vonattal – minden évszakban

Nem csak a hazai várakat, de a kastélyokat is szeretitek? Az alábbi kastélyokat minden évszakban érdemes felkeresni a kiállítások, a kastélykert, vagy éppen a történelmi értékek kedvéért.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Esztergomi vár / Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“10 vár vonattal – egynapos családi program minden korosztálynak” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Eszter!

    Nagyon szuper az összeállítás! Készíthetne ilyent kisebb várakról is. Elsőként ajánlanám pl. a Taródi várat.
    Ezt a tulajdonosok saját bevételeikből próbálják fenntartani, megőrizni az utókornak.
    A belépők nagyon baráti áron vannak, így a bevételük nem igazán fedezi a kiadásaikat, szeretnék segíteni Nekik.
    Bár a nevünk hasonló, nincs rokoni kapcsolatunk, tehát teljesen függetlenül szeretném népszerűsíteni Őket.
    Segítségét megköszönve,

    Tisztelettel,

    Tarrósi Henriett

    Válasz
    • Kedves Henriett,
      Köszönjük a kedvességét.
      Jártunk mi magunk is a Taródi várnál, a látogatásról készült is élménybeszámoló, amelyet megtekinthet oldalunkon.
      Készülünk még hazánk várairól gyűjteményekkel, addig is kellemes olvasást és csodahely-keresést kívánok.
      Üdvözlettel:
      Kristóf Eszter

      Válasz
  2. Kedves Eszter!

    Szerintem is remek összeállítás, annyi praktikus infóval egészíteném ki, hogy Egerben, aki nem tud vagy nem szeretne 20 percet gyalogolni a várig, ha átszáll a(z igaz elég ritkán közlekedő) szilvásváradi vonatra, annak van egy Egervár nevű megállója épp a vár mellett.
    Boldogkőváraljára pedig már sajnos nem jár vonat tavaly óta, csak ,,vonathelyettesítő” autóbusz Abaújszántótól. Ez a kerékpárosoknak fontos lehet.

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.