Thirring-körút – Túra a vulkanikus eredetű sziklaóriások földjén

Thirring-körút

A Thirring-sziklák óriásai mellett úgy érezzük magunkat, mintha mesebeli, elvarázsolt vidéken járnánk. A Thirring-körút útvonalán kacskaringós ösvények, a meredek sziklák, és a kalandos emelkedők felejthetetlen élményeket ígérnek.

Thirring-körút – Túra a vulkanikus eredetű sziklaóriások földjén

Dobogókő – Pazar panoráma, bámulatos útvonalak

A Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, 700 méter magasról tekint le a Dunakanyarra. Népszerű kirándulóhely, szívesen látogatnak ide, akik csak a kilátásban gyönyörködnének és ennének egy tányér forró, bográcsos vadpörköltet, és azok is, akiket a túrázás vonz inkább.

Dobogókő kiváló úti cél családi kiruccanásokhoz és baráti programokhoz, ráadásul maximálisan motorosbarát, kerékpárosbarát és kutyabarát kirándulóhely.

A Báró Eötvös Lóránd Menedékház teraszán jóleső érzés meginni egy kávét túrázás után, a menedékház előtti játszótéren pedig a gyerekek is garantáltan jól érzik magukat. Számos túraútvonal elérhető a hegyről (Dobogókőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala), a Thirring-körút bejárása egészen biztosan megkoronázza a napunkat.

A Thirring-körút útvonala – Sziklaóriások és mesebeli ösvények

Dobogókő nem csak a nagykilátó miatt vonzó célpont, a Thirring-körút bejárása éppen olyan felejthetetlen élmény, mint a hegy tetejéről elénk táruló panoráma látványa. A körutat Thirring Gusztávról nevezték el, ám mivel az útvonal alaprajza kitárt szárnyú turult ábrázol, Turul körút néven is emlegetik.

A vadregényes körút – körút lévén – két irányból is teljesíthető. A menedékház mellől megkezdhetjük a kirándulást balra és jobbra indulva is, mi balra fordultunk, de a választás csak rajunk múlik, az út mindkét irányban csodaszép.

A sárga színű körsétaút jelzésen haladva néhány perc gyaloglás után elérünk a Thirring-körutat jelző tábláig, innen az út egy keskeny, ágakkal és kiálló gyökerekkel, meredek kaptatókkal és morzsalékos, apró kövekkel tarkított terep, amely mellett hatalmas, vulkanikus eredetű sziklaformációk állnak.

Thirring-körút

Elhaladunk a Thirring-szikla, a Palócz–Peitler-szikla és az Eötvös-szikla mellett, amelyeken emléktábla is található, emellett több helyen is elénk tárul a kanyargó Duna látványa.

A bátrabbak kedvéért megemlítenénk, hogy a sziklákat minden esetben érdemes inkább felülről megközelíteni. Egyrészt a csúszós terep miatt, másrészt mert ebben az esetben kitaposott – de igen meredek – ösvényen haladhatunk.

A túra végén érdemes még megállni a Magyar Turista Egyesület Siketek Mária kegyhelyén, innen már csak néhány lépésre található a faragott fa Táltos kapu, amely a Dobogókő panorámateraszához vezet vissza bennünket. A kilátásban természetesen vétek lenne nem gyönyörködni, ráadásul büszkeséggel tölt majd el a hatalmas sziklán állva, hogy több hasonló sziklaóriást másztunk meg a Thirring-körút bejárása közben.

Hasznos tudnivalók, fontos információk

  • A Thirring-körút hossza 2 km
  • Az útvonal szintemelkedése 120 m
  • A körutat 1-1,5 óra alatt lehet bejárni
  • Nem babakocsi-barát útvonal, egészen pici babával hordozóval is veszélyes lehet a kirándulás a morzsalékos terep és a meredek, sokszor csúszós út miatt. Kiskamasz kortól ajánljuk a túrát.
  • Kutyabarát kirándulóhely
  • A rövid útvonal bejárása közepesen nehéz, kizárólag túrabakancsban javasolt útnak indulni
  • Mosdót a menedékházban találunk.

Kilátás a panorámateraszról

Dobogókő megközelítése

A Dobogókőn található Thirring-körút különlegessége, hogy a Dunakanyarhoz és Budapesthez is közel fekszik. Esztergom és Budapest felől is megközelíthető.

Autóval a 11-es főúton, majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon érhetünk fel a hegyre, ahova autóbusz járatok is közlekednek. Budapestről a H5-ös HÉV-ről Pomáznál kell leszállni, innen indul busz Dobogókőre. Az út sok helyen igen kanyargós, az előzéssel és a sebesség megválasztásával érdemes különösen körültekintőnek lenni.

Szállást kerel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.