Hóvirágünnep, tavirózsák és az Alcsúti Arborétum más csodái

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum az ország egyik legnépszerűbb arborétuma, amely különleges természeti kincseket tartogat minden évszakban. A 40 hektáron található természetvédelmi területen részesei lehetünk az ibolyák és a hóvirágok nyílásának, a szentjánosbogarak táncának, a tavirózsák tündöklésének és a hattyúfiókák szárnybontogatásainak is.

Az Alcsúti Arborétum története

Az Alcsúti Arborétum Magyarország egyik legismertebb angolparkja, telepítése József nádor nevéhez fűződik. Ő volt az első Habsburg, aki hazánkban letelepedve birtokot szerzett.

Egy levél, amely az arborétum területén található

A főherceg kastélyának tájkertje egykor a legszebb kertek közé tartozott. A parkban álló kastély Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, az angolparkot egy schönbrunni kertépítőmester tervezte.

Az épülethez tartozott egykor egy kápolna is, mely a mai napig áll, emellett épségben maradt a régi angolpark területén a Babaház, a Gloriette és a Medveház is.

A park pálmaházának már csak a maradványaival találkozhatunk, és sajnos a kastélynak is már csak a timpanonos főhomlokzata áll. Ennek ellenére, vagy éppen ezzel együtt a kastélykert bejárása hangulatos program minden korosztály számára.

Az arborétumi séta során folyamatosan újdonságokra, érdekességekre bukkanunk, ezért minden évszakban érdemes célba venni a legkevésbé sem hétköznapi kirándulóhelyet.

Az arborétum térképe a bejáratnál

Az Alcsúti Arborétum látnivalói

Az Alcsúti Arborétumba az épített emlékek mellett a növényzet és az itt élő vízi madarak miatt is érdemes ellátogatni. Az 540 fajból álló fás növénygyűjteményben platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, emellett értékes a hárs, – juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is.

Az arborétum két legismertebb eseménye a februári Hóvirágünnep és júniusban a Szentjánosbogár-rajzás. Mindkettő több ezer érdeklődőt vonz minden évben.

Alcsúti Arborétum

Hóvirágünnep

A nálunk honos hóvirág már a tél végén, a hóolvadást követően megjelenik, ezért a tavasz hírnökeként is emlegetik. Az Alcsúti Arborétumban több mint két hektáros területen terül el a Magyarországon egyedülálló hóvirágmező, ami általában februártól március végéig tekinthető meg.

Az első hóvirágokat az 1600-as évek végén telepítették a birtok kertészei, ezután folyamatosan újabb és újabb fajtákkal gyarapították a kertet. A különleges gyűjteményt 7 faj, összességében 24 különböző fajta, illetve változat alkotja.

FIGYELEM! A hóvirág védett növény, TILOS leszakítani belőle egyetlen szálat is. A hóvirágmező azért van, hogy gyönyörködjünk a látványában.

Szentjánosbogár-rajzás

A júniusi programajánlókról nem hiányozhat a Szentjánosbogár-rajzás az Alcsúti Arborétumban. Minden évben június második felében lehet megcsodálni a tengernyi fénylő lámpásként repkedő bogár műsorát.

A rajzás időszakában (kb. két hét) szakvezetésen is részt lehet venni.

Melyik hónapban miért keresd fel az arborétumot?

A kacskaringós ösvények, a különleges fák, az énekesmadarak és az egykori kastély épületeinek látványa miatt minden évszakban remek úti cél az arborétum. Készítettünk egy kis ajánlót, melyik hónapban miért vedd célba.

  • Januárban a havas táj és a tó jeges tükre kedvéért.
  • Februárban a hóvirágmező látványárt.
  • Márciusban az ibolya, a pázsitviola, a bórlevél, a kökörcsin és a kislevelű meténg csalogat.
  • Áprilisban várnak a nárciszok, a tulipánok, a tőkés récék és a bütykös hattyúk.
  • Májusban virágzik a japánakác, és különféle gombákat is felfedezhetsz.
  • Júniusban járják táncukat a szentjánosbogarak.
  • Júliusban találkozhatunk hattyú és vadkacsa fiókákkal is.
  • Augusztusban tündökölnek a tavirózsák, miközben békák énekelnek.
  • Szeptemberben a mókusokkal együtt csemegézhetsz a török mogyorófa terméséből.
  • Októberben gyönyörködhetsz az ősz pompázatos színeiben
  • Novemberben a lombhullatás miatt előbukkannak a rejtőzködő természeti szépségek
  • Decemberben a madáretetők közelében fenyőrigókkal, széncinegékkel, tengelicékkel és zöldikékkel is összefuthatsz.

Hasznos információk

  • Cím: 8087, Alcsútdoboz, Kastélykert út 2.
  • Tel.: +36 (22) 353-219
  • Felnőtt belépőjegy: 2.400 Ft
  • Kedvezményes belépőjegy: 1.800 Ft
  • Az utolsó belépőjegy megvásárlása zárás előtt 1 órával lehetséges.
  • A füvészkert kutyával nem látogatható.

Szállást keresel a közelben?

Programtippek a környéken

Az Alcsúti Arborétum közelében található a zsámbéki romtemplom, a Brunszvik-kastély, a váli Szeretet-szobor és a biatorbágyi Nyakas-kő, az arborétumot ráadásul a Vál-völgyi kisvasúttal is megközelítheted.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.