5 kastély vonattal, amely minden évszakban látogatható

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Előszeretettel keresitek fel hazánk legszebb kastélyait közösségi közlekedéssel? Mutatjuk, melyik az az 5 kastély vonattal, amely minden évszakban rendhagyó kiállításokkal, interaktív élményekkel, legendákkal és meseszép kastélykerttel várja a látogatókat.

5 kastély vonattal, amely minden évszakban látogatható

Gödöllői Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastély eredetileg a Grassalkovich-kastély nevet viselte, de sokan Sissi és I. Ferenc József királyi rezidenciájaként ismerik. Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

A kastély állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a kastély és a kastélykert történetével, illetve Erzsébet királyné életével.

  • Weboldal és nyitva tartás: kiralyikastely.hu
  • Cím: 2100, Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Megközelítés

A kastély vonattal megközelíthető Budapest, Aszód és Hatvan felől, Budapestről a H8-as HÉV-vel is érkezhetünk. A vasútállomáson igazi kuriózum a neoreneszánsz stílusban épült Királyi Váró, ahol az uralkodó pár egykor a vonatot várta.

Edelényi Kastélysziget

Edelényben található Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a barokk stílusú L’Huillier–Coburg-kastély, amely a teljes körű felújítása óta rendkívül népszerű kirándulóhely.

Az Edelényi Kastélysziget múzeumként működik, 3D-s filmen Lieb Ferenc szemszögéből láthatjuk, hogyan éltek itt egykor az emberek, majd egy idegenvezetővel járhatjuk körbe a felvételeken látott termeket.

  • Weboldal és nyitva tartás: edeleny-kastely.hu
  • Cím: 3780, Edelény, Kastélykerti u. 7.

Megközelítés

Edelénybe Miskolcról személyvonattal juthatunk el, a kastély a vasútállomástól könnyű sétatávolságra fekszik.

Esterházy-kastély, Tata

A teljes körűen helyreállított Esterházy-kastély ma állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket, a kiállítások izgalmas időutazás keretében mutatják be a kastély, és a birtokosok történetét.

A kastély híres arról, hogy több uralkodót is vendégül látott, falai között történt az I. Napóleon francia császárral kötött ún. schönbrunni békeszerződés aláírása. Az 1800-as évek közepétől az épület fontos szerepet töltött be Tata társasági életében.

  • Weboldal és nyitva tartás: tataikastely.hu
  • Cím: 2890, Tata, Hősök tere 9/A

Megközelítés

A Budapest-Déli pályaudavarról induló vonatról a Tata, Tóvároskert megállóhelyen kell leszállni, az út nem több egy óránál. A megállótól gyalogosan könnyen eljutunk az Öreg-tóhoz, onnan pedig csak néhány perces sétára fekszik a kastély.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az eredetileg barokk stílusban épült Brunszvik-kastély Fejér megyében, Martonvásáron található. A klasszikus, majd neogótikus stílusban átépített épület tornyai, csúcsíves ablakai, és hatalmas angolkertje romantikus hangulattal várja a látogatókat.

Érdekesség: A kastélyban és a gyönyörű angolkertben Beethoven is szívesen időzött. Úgy tartják, hogy Bruszvik Jozefinhez gyengéd szálak fűzték.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeum bemutatja Beethoven levelezését a Brunszvik család tagjaival, emellett megtekinthetjük a korabeli bútorokkal berendezett szobákat, illetve a család egykori, Streicher márkájú restaurált zongoráját, amelyen maga a zeneszerző is játszott.

  • Weboldal és nyitva tartás: martonvasar.hu
  • Cím: 2462, Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Megközelítés

A kastély vonattal Budapest és Székesfehérvár felől is elérhető, a vasútállomástól csupán néhány percet kell gyalogolnunk.

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legkedveltebb látnivalója, a kastély mai formájában 101 szobából áll, köztük több bálterem, Tükör terem, és a híres Helikon könyvtár várja a látogatókat.

Tudtad? A közel 80 ezer kötetes gyűjtemény Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára.

A kastély területén a Helikon könyvtár érdemes megtekinteni az Amazon ház látogatóközpontot, ezenkívül izgalmas látnivalókat tartogat a Pálmaház és madárpark, a Vadászati kiállítás, a Hintókiállítás és a Történelmi modellvasút kiállítás is.

  • Weboldal és nyitva tartás: helikonkastely.hu
  • Cím: 8360, Keszthely, Kastély utca 1.

Megközelítés

Budapestről kétóránként indulnak vonatok Keszthelyre, a kastély a vasútállomástól 20-25 perces sétára fekszik. Aki nem bírja a sétát, felszállhat akár egy helyi buszra is.

Fotó: Király Attila

Bakancslistás kastélyok Magyarországon

Természetesen vannak még olyan hazai kastélyok, amelyeket újra és újra szívesen felkeresünk a kiállítások, a kastélykert, vagy éppen a történelmi értékek kedvéért. A teljesség igénye nélkül az alábbi kastélyokat ajánljuk még a figyelmetekbe:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter, Hatvani Anikó, Király Attila

Kiemelt kép: Gödöllői Királyi Kastély

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.