Kirándulás Dobogókőre – túraútvonalak, kilátók, látnivalók

Dobogókő, a Visegrádi-hegység 700 méteres csúcsa sokkal több, mint egy hegytető: az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, gyógyító- és vallási zarándokhely, a hazai kirándulástörténet meghatározó helyszíne. Rengeteg színes, panorámás túra kiindulópontja. Dobogókőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala vagy például többek között a Magyar Camino zarándokút is. Bármilyen céllal is érkezünk Dobogókőre, mindannyian hasonló érzésekkel távozunk majd: feltöltődve!

Miért lett népszerű Dobogókő?

A 19. század végén a túrázás népszerűsítésének érdekében a Magyar Turista Egyesület tagjai, Thirring Gusztáv és dr. Téry Ödön jelölték ki az első turistautakat Dobogókő környékén. Az ő nevüket őrzi a Thirring-körút és a Téry-szikla, amely népszerű túraútvonal és turista látványosság is. Dobogókő a főváros közelségének, a hangulatos és változatos erdei utaknak, és a páratlan panorámának köszönhetően hamar népszerű kirándulóhellyé vált.  

Hogyan közelíthetjük meg Dobogókőt?

Dobogókő megközelítése rendkívül egyszerű. Számtalan lehetőség közül választhatunk, kinek mi tetszik: erdei úton, aszfaltos úton, hosszabb-rövidebb túraútvonalon egyaránt elérhető.  Biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ehhez kínálunk egy kis segítséget.

Autóval a hegytetőre

Aki a legegyszerűbb megoldást választja, egészen a hegytetőig vezethet, és egy fizetős parkolóban hagyhatja kocsiját. Hétvégenként érdemes jó korán érkezni, mert a parkolóhely rendkívül népszerű, hamar megtelik. Budapest felől a 11-es úton, Pilisszentkereszt felé haladjunk. Innen a Dobogókői úton a Két-bükkfa-nyereg irányába, majd tovább egyenesen az aszfaltos úton egészen a hegytetőig vezessünk.

Tömegközlekedéssel

Volánbusszal a Pilisszentkereszt, Forrás u. megállóból mindössze 20 perc alatt a Dobogókői hegytető megállóba érkezünk.

Akadálymentes lehetőség

Ha bevállaljuk a több mint 300 méteres szintkülönbséget, egy hosszabb babakocsis túrát is tervezhetünk Dobogókőre. Pilisszentkeresztről végig aszfaltozott út vezet a hegytetőig. A Szabadság útról indulva a busz útvonalát kell követnünk egészen a csúcsig. Kerekesszékesek számára a központi parkolóból akadálymentes út vezet a Nagykilátóig.

Erdei túrával is elérhető

Pilisszentkeresztről az Országos Kéktúra útvonalán, a kék túrajelzést követve egy színes és tartalmas útvonalon juthatunk a hegytetőre.

TIPP: Útközben érdemes megállni egy rövid pihenőre az Attila-forrásnál, vagy a Kilátó padon időzni egy kicsit, gyönyörködve a panorámában a Zsivány-szikláknál.

Programok és látnivalók

Thirring körút

Számos túralehetőség közül a Thirring körút 2 km-es, 1 óra alatt megtehető körtúrája kihagyhatatlan látnivalókat kínál. Könnyebb és meredekebb szakaszok váltják egymást, a páratlan erdei útvonalon. A kilátótól a sárga körtúra jelzést kövessük, míg vissza nem érünk a kiindulóponthoz, a Nagykilátóhoz. Ez a kirándulás nagyobb gyerekek számára is teljesíthető lehet.

Báró Eötvös Lóránd Menedékház és Turistamúzeum

A Báró Eötvös Lóránd menedékház az 1898-as építésekor az első menedékház volt Magyarországon. Pár évvel később építettek hozzá egy kőépületet, amely jelenleg Turistamúzeumként működik.

A menedékháztól induló túrák további látnivalói

  • Rám-szakadék
  • Thirring-szikla
  • Zsivány-sziklák
  • Ferenczy-szikla a Rám-hegyen
  • Vadálló-kövek
  • Prédikálószék
  • Pilis-tető

Dobogókői Nagykilátó

A hegytetőre érve csodálatos panoráma tárul elénk a dobogókői Nagykilátóból, a látottak beazonosításához a kihelyezett panorámatábla nyújt segítséget. A kilátó és a hozzá vezető ösvény akadálymentes, a védőkorlátoknak köszönhetően kisgyermekek számára is biztonságos. A kilátó ingyenes, egész évben szabadon látogatható.

Rezső-kilátó

A panorámák szerelmeseinek érdemes a Dobogókői kilátó után a Turul-sziklák irányába haladva egy 10-15 perces sétával ellátogatni a Rezső-kilátóhoz is. Nevét Tirts Rezsőről, egykori erdőtanácsosról kapta, akinek szintén kiemelkedő szerepe volt a magyar túraútvonalak kialakításában.

Téli sportolási lehetőségek Dobogókőn

Sípálya

A Dobogókői Sícentrum az első magyarországi sípálya, melyet 1923-ban adtak át. A felvonóval ellátott, kezelt sípályákon igénybe vehető síoktatás, illetve ehhez sífelszerelés kölcsönzést is biztosítanak.

Szánkózási lehetőség

Fontos, hogy szánkózni a sípályán balesetveszélyes és szigorúan tilos! Szánkópálya nincs jelezve, így ehhez kellő körültekintéssel válasszunk területet.

TIPP: Dobogókőn mindig egy pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet az országos átlaghoz képest. Indulás előtt érdemes megnézni a Menedékház élő webkameráját az Időkép oldalán, így nem érhet minket meglepetés: Dobogókő – Menedékház webkamera (idokep.hu)

Dobogókő, ahol a Föld szívcsakrája van

Egyes spirituális nézetek szerint éppen hazánkban, Dobogókőn található Földünk szívcsakrája (energiaközpontja). Ahogy a neve is utal rá: „dobogó szív”. Maga a Dalai Láma is kifejezetten ezért látogatott Magyarországra és hívta fel a magyar nép figyelmét, hogy mennyire fontos óvni Földünk szívét. Így vagy úgy, az biztos, hogy egy kivételes nyugalmat árasztó csodahelyről beszélünk, ahol pár pillanatra biztosan megáll velünk az idő. Egy hely, ahova egyszer mindannyiunknak el kell látogatni.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tölgyesné Ili, Kuzmits Viktória-havas fotók

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.