Nyakas-kő, Biatorbágy – sziklakaland a Budai-hegységben

Budapesttől nem messze, Biatorbágyon járunk, a Tétényi-fennsík szélén, ahol egy tudományi és turisztikai célpontnak is kitűnő, országos jelentőségű természeti emlékre bukkanhatunk. A Nyakas-kő kihagyhatatlan látnivaló, egy igazi természeti kincs, amelyért felelősséggel tartozunk. Óvjuk, védjük és közben csodáljuk.

Hogyan keletkezett a Nyakas-kő?

A Budai-hegység védett természeti területén, a Nyakas-kő, a bádeni és a szarmata korszakra jellemző képződmények egyik legjobb példája. A hatalmas oszlopszerű kőszikla egy földtudományi érték, különböző keménységű kőzetek rétegződése alkotja. A puhább, homokosabb kőzeteket jobban pusztította az erózió, míg a keményebb, cementáltabb rétegek jobban ellenálltak a víz és a szél pusztító erejének, ennek köszönhető különleges formája. A környék mészkőszikláiban egyébként több helyen is tengeri ősmaradványok, tengeri sünök, kagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait találhatjuk.

„Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.”

www.dunaipoly.hu

Megközelítés

Autóval

Biatorbágyra érkezve a Szabadság út végén hajtsunk ki a 2. kijáraton a körforgalomból, a Nagy utcára, majd arról a Sóskúti útra. Ezen az úton haladjunk, majd a patak után balra találjuk a Nyakas-kő alatti parkolót. Innen a piros jelzést követve sétáljunk a célig.

Tömegközlekedéssel

Biatorbágyon, Alsómajornál szálljunk le a buszról, majd az országúton Sóskút felé induljunk, majd körülbelül 200 méter után, a híd után, forduljunk balra és sétáljunk a parkolóig, ahonnan a túraút indul.

Túraútvonal tipp

A parkolóból indulva, egy információs felületet találunk az út mentén, itt a Nyakas-kő táblát követve haladjunk tovább a piros jelzésen. Az erdei pihenőhely után a P jelzésen haladva balról megkerülve közelíthetjük meg a sziklát, a jelzés nélküli, ám jól kitaposott úton érünk a szikla elé közvetlenül.

Nyakas-kő, Biatorbágy - sziklakaland a Budai-hegységben

Hasznos Információk

  • Fontos! A szikla környékén fokozott figyelemmel közlekedjünk, különösen nedves vagy jeges időben, főleg kisgyerekekkel, a perem szélét nem védi korlát.
  • A belépés ingyenes, a Nyakas-kő és területe egész évben szabadon látogatható.
  • Cím: Biatorbágy, 2051
  • Nyitva tartás: 0-24
Nyakas-kő, Biatorbágy - sziklakaland a Budai-hegységben

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz nézelődni »»


Fotók: Demjén Zoltán

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.