10 tipp, hogyan tudunk fenntartható módon utazni

hogyan tudunk fenntartható módon utazni

Fenntartható módon utazni annyit tesz, hogy tudatos tervezéssel hatékonyan segíthetjük a bolygónkat. Jól hangzik, nem igaz? Máris mutatjuk, mit érdemes megfontolnod, ha te is csökkentenéd az ökológiai lábnyomodat!

10 tipp, hogyan tudunk fenntartható módon utazni

Mivel utazol? Dönts jól!

Nem kell óriási erőfeszítéseket tenned a környezeti terhelés csökkentése érdekében, amikor azt tanácsoljuk, hogy tudatosan tervezd meg az utazásod.

  • Mérlegeld, hogy csak légi közlekedéssel érhető-e el a kiszemelt úti cél, vagy esetleg más közlekedési eszközzel is utazhatsz. Ha autóba ülsz, és sokan utaztok együtt, érdemes megtölteni a kocsikat, így nem kell mindenkinek külön autóval utazni, ráadásul ha többen vagytok, közös élményeket is szerezhettek.
  • Nem ragaszkodsz az autóhoz és a repülőhöz? Pattanj fel egy vonatra, vagy buszra! Hidd el, közösségi közlekedéssel is rengeteg kirándulóhelyet megközelíthetsz. Ha keresel egy kerékpárkölcsönzőt, akár biciklivel is elindulhatsz a szálláshelyről.
  • Nem szeretnél cipekedni? Ha ügyesen csomagolsz, akár a felére is csökkenhet a bőröndöd tartalma, akkor pedig akár a hátadra is kaphatod a táskádat, és sokkal könnyebben közlekedhetsz.

Így válassz környezetbarát szálláshelyet

Fenntartható módon utazni akkor lehet igazán, ha a szállásunk is fenntartható szállás, ezért a különböző helyek leírásában érdemes az ökoturizmus, ökoszállás, biohotel, zöld szállás fogalmakra keresni.

Mielőtt lefoglalnál egy szálláshelyet, mérlegeld, hogy az adott hely valóban fontosnak tartja-e a fenntarthatóság szemléletét. Az apróságok is nagy lépést jelentenek, a lényeg, hogy minél kevésbé legyen negatív hatása a környezetre.

Jó hír, ha ügyelnek az erőforrás-felhasználásra, a megújulóenergia-használatra, vagy a víztakarékosságra.

Tipp: Figyeld a harmadik fél által nyújtott tanúsítványokat, minősítéseket és címkéket. Ilyen pl. a Zöld Szálloda vagy a Zöld Porta.

Szállástippek – Van kedved játszani velünk?

A képek alapján melyik fenntartható szálláshely a kedvenced? Kattints rá, és máris mutatjuk, milyen élményekkel, programtippekkel és felszereltséggel vár az adott vendégház, panzió vagy hotel.

Keresd a kevésbé zsúfolt úti célokat

Számos hazai és külföldi látnivaló van, amely akkora népszerűségnek örvend, hogy turisták ezrei lepik el egy-egy fotó kedvéért. A hazai látnivalók és települések közül ilyen pl. Lillafüred, Szilvásvárad, Visegrád, vagy éppen Tata. Mi is nagy rajongói vagyunk ezeknek a szép helyeknek, ugyanakkor a rejtett látnivalókat is keressük.

Ha te is nyitott vagy a kevésbé ismert kirándulóhelyek felfedezésére, közösen elérhetjük, hogy ne egyszerre lepje el több száz autó hazánk emblematikus helyszíneit. Ugye szívesebben kirándulsz úgy, hogy közben nem kell füstöt lélegezned?

Támogasd a helyi vállalkozásokat

Minden utazás alkalmával örömmel ismerkedsz az adott hely hangulatával? Törekedj rá, hogy a helyi vállalkozások szolgáltatásait vedd igénybe, így pl. vásárolhatsz helyi kézművesektől, termelőktől, vagy beülhetsz egy olyan étterembe, amely az ételekhez szükséges alapanyagokat a környékről gyűjti be.

Minél kevesebbet kell a hozzávalóknak utazni, annál inkább hozzájárul a döntésed a kevesebb szén-dioxid-kibocsátáshoz. Azt gondolod, hogy egymagad kevés vagy a változások eléréséhez? Tudod, sok kicsi sokra megy. Minden változás/változtatás egyetlen döntéssel kezdődik.

Piac42 Bisztró – Esztergom (fotó: visitesztergom)

Csökkentsd a műanyagok használatát

Hátizsákban nagy zacskó, nagy zacskóban kis zacskó, mellette műanyag palack, csokipapír, cukorkapapír. Ahelyett, hogy ennyi műanyag társaságában indulnál útnak, gondold végig, hogyan tudnál fenntartható módon utazni.

Tegyél a táskádba egy vászon elemózsiás szatyrot, mellé pedig egy fém kulacsot, vagy vidám színű üvegpalackot, amit máskor is használhatsz majd. Édességre vágysz? Süss otthon kekszet, így máris elkerülheted a csörgő zacskók csapatát.

csodahelyek kirándulás
Kirándulás a Börzsönyben

A szemétnek a kukában a helye (vagy a hátizsákodban)

Szemetelni tilos, ezt sokszor leírtuk, sokszor hangoztatjuk, mégsem elégszer. Az erdőt járva gyakran találkozunk eldobott flakonokkal, energiaitalos dobozokkal, sörösdobozokkal. Városnézés közben számtalanszor megyünk el olyan kukák mellett, amelyekről fél méterre fekszik a szemét.

Ha nem jól célzol, tilos a szemetet dobálni, ha pedig jól megy, akkor minek? Tartogasd az energiádat a nézelődésre, és tedd a hátizsákodba a szemetet a legközelebbi kukáig! Dobálni pedig egy labdát is lehet.

Etikus kirándulás – tudod, mit jelent?

Az alábbi gyűjteményben olyan szabályokat olvashatsz, melyek nem évülnek el. Ha nem téped le a virágokat, nem zavarod meg az erdei állatok életét, és nem dobálod el a csikkeket, máris jó úton jársz.

A szemetelésről már beszéltünk, de ugyanilyen fontos, hogy ne gyújts tüzet ott, ahol nem lehet, és ne térj le a kijelölt ösvényekről, túraútvonalakról. Ha kutyával kirándulsz, minden esetben tartsd be az erdei kutyasétáltatás szabályait.

Általában szót fogad a kutyád? Gyakran találkoztok egyszerre őzzel, vaddisznóval, más kutyákkal, más kirándulókkal és még több ingerrel? Sosem tudhatod, mikor lesz az az egy alkalom, amikor nem fogad szót neked. Éppen ezért a póráz használata az erdőben is kötelező, így nem kell majd este a helyi Facebook csoportokban keresni az elkószált Buksit.

Spórolj az energiával

Az energiatakarékos megoldásoknak napjainkban már számos változata van. Fenntartható módon utazni ebben az esetben annyit tesz, hogy kapcsold le a villanyt, ha nincs szükség rá, ne használd fölöslegesen a klímát, és kapcsold ki a tévét, ha nem nézed.

Ha a szálláshelyen ezt a három alapszabályt figyelembe veszed, máris sokat tettél a bolygóért.

Ne pazarold a vizet!

A Föld édesvíz készlete véges, mi pedig sajnos igen pazarlóan bánunk vele.

Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, ennek jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a.

Ez nagyon csekély, ezért az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülnünk. Otthon ügyesen spórolsz a vízzel, de egy vendégházban, vagy szállodában órákig tusolsz? Jusson eszedbe a fenti leírás, és gondolj arra, hogy sok országban nemhogy édesvízzel nem fürdenek, de még a csapból sem ivóvíz folyik.

Ugye te is figyelsz az élővilágra?

Utazás közben sokszor csak arra figyeljünk, hogy jól érezzük magunkat, és eközben szép fotókat készítsünk. Azt azonban már ritkán tudatosítjuk magunkban, hogy minden egyes hely, ahova ellátogatunk, megérdemli, hogy csak meglátogassuk, de ne hagyjunk benne nyomot.

A természeti kincsek akkor maradnak továbbra is értékesek, ha nem taroljuk le a növényzetet egy-egy jó kép kedvéért, és nem zavarjuk meg az állatok békéjét.

Fotó: pexels-olga-shenderova

A tengerekben sajnos így is több tonna szemét között úszkálnak a vízi állatok, az erdőkben pedig sok állat azért hal éhen, mert a fejére szorul egy zacskó, vagy egy flakon. Szomorú ezt olvasni, és leírni, de így van.

A növények és állatok védelme fontos, ahogyan az épített környezeté is. Az ezeréves romok pedig nem azért maradtak fent, hogy hazahordjuk a köveiket, vagy a szerelmünk nevét írjuk rájuk vegytollal.

Köszönjük, ha te is óvod a környezetet utazás közben!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Szállásfotók forrása: Szallas.hu

Kiemelt kép: depositphotos.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.