Fahidak földjén – kirándulás az elbűvölő Dera-szurdokban

Dera-szurdok

Meglátni és megszeretni – így érez, aki először kirándul a Dera-szurdok birodalmában. A körtúra gyerekbarát, kutyabarát, ráadásul minden évszakban remek időtöltés a sziklák és a hidak között kalandozni. Friss képeket hoztunk a szurdokvölgy legszebb részeiről.

Kirándulás a Dera-szurdokban

Merre található a Dera-szurdok?

A Dera-szurdok Szentendrétől 35, Dobogókőtől 10 perces autóútra fekszik, a Dunakanyar és a Visegrádi-hegység ölelésében, a Pilisi Parkerdő területén.

Míg a Rám-szakadék egyirányú, így csak Dömös felől lehet végigjárni Dobogókő irányába, addig a Dera-szurdokban oda-vissza is haladhatunk, de választhatjuk a kék sáv mellett a kék háromszög jelzést is, így akár körtúrát is tehetünk.

Kényelmes tempóban ezzel együtt nagyjából 60 perc alatt megtehetjük az utat.

Saját élményünk: A szurdokban több kutyás túrázóval is találkoztunk, az útvonal a kistermetű kutyánk számára is remekül teljesíthető volt. Ajánljuk azoknak, akik nem szeretnék magára hagyni otthon négylábú kedvencüket.

Olvasói élmény a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportból: „Meseszép hely! Kisgyerekekkel is bejárható, ők is nagyon élvezték a patakon keresztül ugrándozást.”

Szurdoktúra a fahidak földjén

Az elmúlt években sok panasz érkezett amiatt, hogy a szurdokból eltűntek a fahidak. A szurdokvölgyben tett túra immár még különlegesebb annak köszönhetően, hogy új hidak kerültek a régiek helyére, így biztonságos útvonalon közlekedhetünk akár a kisebb gyerekekkel is a Dera-patak fölött.

Ha a túrát a kék sáv jelzést követve indítjuk, hamar feltűnik, hogy a szurdok elején nemigen mutatja meg magát nekünk a Dera-patak. Nem kell megijednünk, később már nem kell nélkülöznünk a társaságát, sőt, vannak olyan részek, ahol szinte biztosan vizes lesz a cipőnk, miközben átkelünk a patakon a köveken ugrálva.

A szurdok végén egy kicsit megpihenhetünk a kihelyezett asztaloknál, itt érdemes azt a parányi vízesést is megkeresni, ami fölött annak idején egy palló vezetett át. Így a látvány – valljuk be – sokkal szebb, ráadásul a gyerekek ugróversenyt is rendezhetnek kirándulás közben.

Ha utunk visszafele a szurdokgerincen vezet, nemcsak a Dera-szurdok, hanem a környező hegyek látványában is gyönyörködhetünk. Elképesztő képeket készíthetünk a különleges sziklaalakzatokról, és integethetünk a távolból minket figyelő Pilis-tető, más néven Boldog Özséb-kilátónak is.

A parkolóhoz közel található Dobogókő, így ha időnk engedi, kiegészíthetjük a túrát a Rezső-kilátó, a Zsivány-sziklák, vagy éppen a Thirring-körút felkeresésével. Mindegyik gyerekbarát útvonal, egyik sem okoz majd csalódást.

Szállást keresel a Dera-szurdok környéken?

Itt érdemes keresgélni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Fahidak földjén – kirándulás az elbűvölő Dera-szurdokban” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szuper képek, mikor készültek, mert tavaly 2022 már jó pár híd összedölt, és az út egy része már járhatatlan volt – MIS

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.