10 ok, amiért jó tömegközlekedéssel kirándulni (+ hazai kirándulástippek)

tömegközlekedéssel kirándulni

Míg sokan el sem tudják képzelni, hogy a kényelmes autózás helyett egy-egy kiránduláshoz a tömegközlekedéset válasszák, addig mások rutinosan pattannak buszra, vagy éppen vonatra a természetközeli élményekért. Összegyűjtöttünk 10 okot, amiért garantáltan jó döntés tömegközlekedéssel kirándulni.

10 ok, amiért jó tömegközlekedéssel kirándulni

Utazásaink során számos alkalommal választottuk mi is a buszozást, vonatozást, kompozást és a menetrendei hajózást, csak hogy elérjünk a kiszemelt úti célhoz.

Kivétel nélkül mindegyik utazásra jó szívvel gondolunk vissza, azzal együtt, hogy bizony sokszor találkoztunk olyan kihívásokkal, amelyekhez igazodnunk kellett.

Tömegközlekedéssel kirándulni kaland, ami minden korosztály számára élvezhető lehet. A legfontosabb, hogy jól válasszunk célpontot, és igazodjunk a tömegközlekedés hazai ritmusához. Miért érdemes a tömegközlekedést választani? Máris mutatjuk!

Nincs jogsid? Most nem probléma!

Sokan el sem tudják képzelni az életüket jogosítvány és autó nélkül. Autó hiányában még bérelhetünk egy-egy napra kocsit, de jogosítványt nem szerezhetünk azonnal egy közelgő kirándulás kedvéért.

Szerencsére ezért nem kell nemet mondanunk a programra, tömegközlekedéssel kirándulni jó program, ha a kiszemelt úti cél megközelíthető autó helyett busszal, vagy akár vonattal.

Ne hagyj ki egy élményekkel teli napot csak azért, mert nincs jogosítványod!

Nem kell a vezetésre koncentrálnod

Vezetés közben az utat és a forgalmat kell figyelned, nem nézhetsz ki az autóból alaposabban, hogy lásd a hatalmas tatabányai Turul-szobrot és nem fürkészheted a tájat, hogy mikor bukkan fel előtted először a Balaton.

Ha tömegközlekedéssel utazol, nyugodtan nézelődhetsz, nem kell közben a vezetésre koncentrálnod.

Nem kell parkolóhelyre vadásznod

Ha nem autóval kirándulsz, nem is kell parkolóhelyre vadásznod. Sok esetben nincs probléma a parkolással, azonban vannak olyan kirándulóhelyek és városok, ahol a parkolás megnehezítheti az élményszerzést.

Jó példa erre Tihany, ahol nyáron szinte lehetetlen küldetés a parkolás, ráadásul jó sok bosszúsággal is jár. Gondolj csak bele, mennyivel könnyebb a településre komppal érkezni, majd ott városnéző kisvonatra pattanni. Így is felfedezheted Tihany különleges látnivalóit, és a település csak egyetlen példa a sok közül.

Jobban megismerheted a kirándulóhelyek környékét

Mindig irigyelted azokat, akik olyan szép helyen laknak, mint Tata, Esztergom, Győr, vagy éppen Eger?

A négy úti célban közös, hogy könnyen lehet ide tömegközlekedéssel kirándulni, hiszen a vasútállomástól, vagy buszállomástól nem kell sokat gyalogolni a nevezetes látnivalókhoz.

Utazás közben részese lehetsz az itt élő emberek hétköznapjainak, előbb-utóbb rutinosan eligazodsz a térképolvasásban, és a kis utcák rejtett kincseit is felfedezheted. Jól hangzik, nem igaz?

Speciális, időszakosan közlekedő járatokon utazhatsz

Próbáltad már a Dunakanyari körjáratot, ami a Visegrád és Zebegény között közlekedik Nagymaros és Dömös érintésével? Anélkül cikázhatsz a Duna bal és jobb partja között, hogy ki kellene fizetni a kompon az autó viteldíját.

Szabadon dönthetsz arról, hogy a dömösi Rám-szakadékot barangolod be, vagy felkapaszkodsz a Nagymaros fölé magasodó Julianus-kilátóhoz.

A Balatonnál nyáron kipróbálhattuk a dupla emeletes vonatot is, ahogyan a helyi városnéző vonatok és Hop On Hop Off járatok is számos élménnyel és még több információval ajándékoznak meg utazás közben.

Dunakanyari körjárat (fotó: Kristóf Eszter)

Különféle kedvezményeket vehetsz igénybe

Kipróbáltad már a Balatoni napijegyet, vagy a Dunakanyar napijegyet? Kedvezményes jegyekkel igen jutányos árakon utazhatsz az ország legszebb részeire. Ha online vásárolsz jegyet, vagy applikáción nézelődsz, további árcsökkenéssel számolhatsz, ráadásul egyes esetekben 20%, 33%, vagy 50% kedvezménnyel várásolhatsz meg üzletpolitikai kedvezményes jegyet.

A Libegők Éjszakáján, az Állatkertek Éjszakáján és más hasonló programon akár a belépőjegyeken is spórolhatsz. Nézz utána a lehetőségeknek, és használd ki őket okosan!

Kirándulás közben is választhatsz másik úti célt

Te is jártál már úgy, hogy túrázás közben beleszerettél egy olyan úti célba, amit sajnos azért nem vehettél célba, mert autóval érkeztél?

Amikor a Kevély hegycsoportot hódítottuk meg, kedvet kaptunk ahhoz, hogy a Mackó-barlang felé kanyarodjunk, majd az úton Csobánkáig menjünk. Mivel azonban Pilisborosjenőn tettük le az autót, oda is kellett visszaérnünk a több órás túra után, így le kellett mondanunk az irányváltoztatásról.

Nem szeretnél így járni? Tömegközlekedéssel kirándulni ebben az esetben nagyszerű döntés, még akkor is, ha itt garantáltan nem találkozol mackókkal.

Bátran igent mondhatsz egy borvacsorára

Aki vezet, az nem iszik. Ha autóval utazol, sajnos nem vehetsz részt egy egynapos badacsonyi, egri, vagy akár tokaji borkóstolón, vagy egy spontán borozáson a barátokkal.

Sajnálod, hogy le kell maradnod a közös élményről? Ülj buszra vagy vonatra, és ismerkedj meg a hazai borvidékek boraival anélkül, hogy az lemondással járna!

Számos kihívással találkozol

Kár lenne tagadni, tömegközlekedéssel kirándulni néha olyan, mintha lottóznál. Vagy az elképzeléseidnek megfelelően alakulnak a dolgok, vagy – és ez bizony nem ritka – nem a tiéd a lottó ötös.

Előfordul, hogy a busz, vagy a vonat késik, dugó van, esetleg valamilyen technikai probléma adódik, ám az elmúlt 10 évben elenyészően kevés alkalommal nehezítette meg a tömegközlekedés a terveinket. Aki így kirándul, annak muszáj tartalék idővel számolni és előre tervezni, ezt el kell fogadni.

Új emberekkel ismerkedhetsz meg

Nem is gondolnád, mennyi különleges kapcsolatra tehetsz szert egyetlen utazás alkalmával. Lehet, hogy a vonaton melletted ül majd a leendő munkáltatód, szerelmed, vagy éppen egy pár, akivel később baráti kiruccanásokat szervezhettek közösen.

Tömegközlekedéssel kirándulni azért is élmény, mert váratlan helyzetekben értékes emberek vehetnek körbe, izgalmas gondolatokkal. Legyél nyitott az ilyen kalandokra!

10 csodahely, ahova érdemes tömegközlekedéssel kirándulni

  • Őrtorony-kilátó, Tihany
  • Remete-barlang, Nagymaros és Zebegény között
  • Várhegy-kilátó, Királyrét
  • Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, Poroszló
  • Rám-szakadék, Dömös
  • Gánti Bauxitföldtani Park, Gánt
  • Öreg-tó, Tata
  • Prédikálószék
  • Dera-szurdok
  • Dobogókő

10 város, ami kényelmesen megközelíthető tömegközlekedéssel

  • Eger
  • Pécs
  • Győr
  • Debrecen
  • Szeged
  • Székesfehérvár
  • Sopron
  • Balatonfüred
  • Siófok
  • Esztergom

Te hova szoktál tömegközlekedéssel kirándulni? Kommentben várjuk a tippeket és tanácsokat!

Addig pedig ne feledd, hogy a csodák körülöttünk vannak, csak észre kell vennünk őket. Jó érzés, hogy a csodahelyekhez nem csak autó vihet, nem igaz?


Képek: Kristóf Eszter, Csodahelyek.hu, Kiemelt kép: pexels.com/Rachel Clair

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.