Keltsd életre a történelmet! – 6 legendás vár a Dunakanyarban

Kedveled a történelmi túrákat, mert az ilyen kirándulások alkalmával többet tudhatsz meg egy-egy térség múltjáról? A városnézés mellett a várlátogatás is szerepel az idei bakancslistádon? Mutatjuk, melyik az a 6 vár a Dunakanyarban, amelyet egytől egyig érdemes felkeresned, ha kíváncsi vagy arra, mit mesél neked a történelem. 

6 legendás vár a Dunakanyarban

Visegrádi vár – Ismerd meg a Fellegvár múltját, és gyűjteményeit

A visegrádi vár, amelyet sokat csak Fellegvár néven emlegetnek, IV. Béla király és felesége, Laszkarisz Mária tervei alapján épült, ám kultuszát Károly Róbert uralkodása idején nyerte el. Itt került sor az 1335-ös királytalálkozóra, később pedig Mátyás király is korszerűsítette az építményt.  

A koronaékszereket és a Szent Koronát a történelem során többször is őrizték a várban, 1440-ben került sor a híres koronalopásra, amikor Erzsébet királyné megbízására egy udvarhölgy elrabolta a koronázási ékszereket a kincstárból. 

A visegrádi vár a Dunakanyarban olyan panorámával ajándékoz meg, ami miatt mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Rendkívül népszerű kirándulóhely, évente több tízezren keresik fel a Fellegvár kilátóteraszát, és kiállításait

A Fellegvár állandó kiállításai:

  • Szent Korona kiállítás
  • Vártörténeti kiállítás
  • Panoptikum (1335-ös visegrádi királytalálkozó emlékére)
  • Középkori fegyvertörténeti kiállítás
  • Úri vadászat a középkorban
  • Szabadtéri középkori hadieszköz bemutató

INFÓ: A vár nyitva tartása és a belépőjegyek ára ide kattintva érhető el. 

Sibrik-domb – Tudtad? Itt állt Visegrád első vára!

Bár sokan nem tudják, Visegrád első vára és temploma a 176 méter magas Sibrik-dombon állt, így nem a Fellegvár az első vár a Dunakanyarban. Korábban ezen a területen vezetett át a Római Birodalom határán húzódó limes, amelynek része volt a dombon álló egykori erődítmény is, amely a Pone Navata nevet viselte. 

A tábort a 4. század végére felhagyták, csak Géza fejedelem uralkodása idején vált ismét stratégiailag fontos helyszínné a Sibrik-domb. Az itt álló várról 1009-ből már van írásos feljegyzésünk. 

A területen a feltárásokat több részletben végezték, a leletanyag alapján tudni lehet, hogy a vár a 12. századra vesztett a jelentőségéből. A tatárjárás után elpusztult, ezután építették meg az Alsó- és Felsővárat, ezek szolgáltak a későbbiekben erődítményként. 

INFÓ: A Sibrik-dombon található romok területe folyamatosan és ingyenesen látogatható, időjárástól függetlenül. 

Esztergomi vár – Amely egykor István király legfontosabb székhelye volt

Géza fejedelem az esztergomi Várhegyet választotta szálláshelyéül, később itt született meg István király, akinek uralkodása alatt a vár a király legfontosabb székhelyévé vált. Az esztergomi várat az évszázadok során több ostrom is érte, illetve többször is török kézbe került, a romok feltárására 1934-1938 között került sor.

A Várhegyen álló építményt mindenképpen érdemes felkeresned, ha kedveled a történelmi látnivalókat, annál is inkább, mert 2017-ben az esztergomi Várhegyet és Vízivárost nemzeti emlékhellyé avatták

Keltsd életre a történelmet! - 6 legendás vár a Dunakanyarban
Esztergom látképe a Tamás-hegyről

Milyen látnivalók várnak az Esztergomi Vármúzeum területén? 

A Vármúzeum állandó és időszakos kiállítással várja a látogatókat. A Szent István terem a királyi palota egyetlen teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája, melyről sokáig úgy vélték, hogy itt született István király. A Budai toronynál szabadtéri Várszínház működik, a Vármúzeum udvarában pedig a Magyar Koronás Királyok Panoptikum található, tíz királyunk élethű mellszobrával. Sajnos babakocsival és kerekesszékkel a múzeum igen kis részét lehet bejárni, de ez a vár a Dunakanyarban biztosan bakancslistás hely. 

INFÓ: A Vármúzeum nyitva tartásáról és a belépőjegy árakról ITT találsz bővebb információt. 

Váci vár – Tekintsd meg a vár maradványait a Duna-parton!

Sokak számára meglepő tény, hogy egykor Vácnak is volt saját vára, amely remek bázis volt a dunai közlekedés ellenőrzésére. Az építmény a 15. században élte a virágkorát, a 16. században a Habsburg és a török vezetés számára is rendkívül fontos volt, 1684-ben semmisült meg, a török uralom során. 

Abdurrahman pasa azért rendelte el a lerombolását, hogy a császári seregek ne használhassák a későbbiekben. 

Ha Vácon tervezel városnézést, keresd fel a vár romjait a város Duna felőli oldalán. A védműnek egyetlen épségben maradt része a Hegyes-torony, amelyet a Liszt Ferenc sétányról érhetsz el. 

INFÓ: A váci vár maradványait folyamatosan lehet látogatni. 

Drégelyvár – Egy vár a Dunakanyarban, ahol életre kel a történelem

Drégely várához Szondi György nemes és példamutató kitartása köthető, ugyanis a végvári hősök egyike, Szondi 146 hős katonájával a 12.000 fős török túlerő ellen védte a várat. Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely, melyről többet tudhatsz meg, ha felkeresed a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot

Az Apródok útja tanösvény, amely a nevét Szondi két apródjáról, Libárdyról és Sebestyénről kapta, Drégelypalánktól Drégely váráig húzódik. Csupán 1 óra alatt bejárható az út, amely 8 állomáson át mutatja meg a helyi erdők élővilágát, és a Börzsöny patakjait.  

Drégely várához több legenda is kapcsolódik, ilyen a Lányárok legendája, Szondi György sírjának pontos helye, a Sáferkút története, a Varga-tó története, és a Szondi-alagút rejtélye

INFÓ: Drégelyvár minden évszakban elérhető, belépőjegyet nem kell váltani a megtekintéséhez. 

Nógrádi vár – Magyarország legrégebbi szabálytalan alaprajzú vára

A nógrádi vár közel ezeréves múltra tekint vissza. A kővár – amely évszázadokig királyi kézben volt – egykor az öregtornyáról volt messziről felismerhető, és bár a vár az évek során többször is török kézre került, mégsem ez okozta a pusztulását. 1685-ben az öregtoronyban tárolt lőport felrobbantotta egy villám, így a belsővár nagy része megsemmisült. 

A romok területéről a helyi lakosok sok követ hordtak el ezután, így ez a vár a Dunakanyarban ma már csak emlékeztet egykori önmagára. Ennek ellenére érdemes ide ellátogatni, annál is inkább, mert szép kilátás nyílik a környékre. 

INFÓ: A nógrádi vár ingyenesen és szabadon látogatható, időjárástól függetlenül az év minden napján.

Várromok a Dunakanyarban – A Börzsöny elfeledett emlékei

Bár nincs olyan vár a Dunakanyarban, amellyel teljes pompájában ismerkedhetsz meg, vannak olyan elfeledett várak, ahol már csak a romok emlékeztetnek az egykori vár helyére. A Börzsönyben ezek a várak a következők. 

  • Zuvár – A Zuvár, vagyis Ódamásd vára a Börzsönyben állt, Márianosztra közelében. Egyes források szerint a közeli Nostra falu birtokosa volt Zuvár építtetője. A vár valószínűleg elpusztult a 14. század közepére.  
  • Damásd vára – Damásd vára Ipolydamásd község határában található, a 12. előtt építették, és 1361-ban említették először írásban. A középkori vár stratégiai funkciót látott el, innen tartották szemmel az Ipoly mentén haladó utakat. Miután felgyújtották, teljesen elpusztult, köveit elhordták, romjai látogathatóak, Ipolydamásd község határában, egy kisebb dombon állnak.
  • Csehvár – A Csehvár a Börzsöny keleti szélén állt, a romok Diósjenő felől érhetők el.  A vár fontos védelmi szerepet látott el, csúcsáról messzire el lehetett látni. Az egykori vár nyomát ma már csak kőtörmelék jelzi, a kutatók úgy vélik, hogy a hegykúp tetején valamikor egy kőfalas lakótorony állt.
  • A Kámor-hegy vára – A Kámorról úgy tartják, hogy valamikor két vár állt itt. A felső vár az Árpád-korban épült, a Tatárjárást követően, az alsó vár feltételezhetően a késő középkorban épült, és a török korban pusztult el. A várhoz számos legenda kapcsolódik. 
  • Pogányvár – A várat az újkorban fedezték fel, részleges felderítésére és feltárására a második világháború után került sor. Az egykori vár 3 hektáros területén még ma is sok cserép, és cserépdarab található. Pogányvár romjai számos turistaútvonalról megközelíthetők. 

Mielőtt várlátogatásra indulnál, ügyelj rá, hogy…

  • az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelő öltözetben kirándulj (a túracipő nagyon fontos!)
  • tájékozódj a túraútvonalakról és a turistajelzésekről
  • ismerd meg a vár történetét előzetesen, mert nem mindenhol találkozol információs táblákkal
  • ahol szükséges, nézz utána a nyitva tartásnak és a belépőjegy áraknak
  • készülj fényképezőgéppel, vagy töltsd fel a telefonod, mert a panoráma mindenhol gyönyörű
  • legyen nálad a túrázáshoz szükséges felszerelés (élelmiszer, térkép, stb.)
  • ha emlékérmét szeretnél készíteni, legyen nálad aprópénz

A várromok és az öt vár a Dunakanyarban egytől egyig csodahelyek. Olyan történelmi értékek, amelyek visszacsalogatnak majd legközelebb is a térségbe akár a panoráma, akár a réges-régi maradványok miatt. Ne hagyd ki a várlátogatást, ne hagyd ki az élményt! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter (Sibrik-domb), ©Csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.