Hogyan kiránduljunk kánikulában?

Hogyan kirándulj kánikulában?

Nagyon szeretsz kirándulni, és nem szívesen mondanál le róla a 35 fokos hőségben sem? Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb szempontok, amire figyelned kell, ha az a kérdés foglalkoztat, hogyan kiránduljunk kánikulában.

Hogyan kiránduljunk kánikulában?

Ne a legmelegebb órákra időzítsd a kirándulást!

Megtanultuk, hogy délelőtt 10 és délután 15 óra között nem megyünk a napra kánikula idején, és erre ügyelni kell a nyári kirándulások alkalmával is.

Ha mégis útnak indulnál, ne a legmelegebb órákra időzítsd az indulást. Kerekedj fel a kora reggeli órákban, vagy várd meg a délután 3-4 órát, és akkor vedd célba a kiszemelt kirándulóhelyet.

Erdei kishíd az Apátkúti-patak fölött

Kicsi gyerekekkel érdemes az alvásidőhöz igazítani az indulást, mert a legnagyobb melegben kevés olyan helyet találni, ahol csendben, nyugalomban és hűvösben alhaltnak útközben.

Nagyon fontos, hogy a 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz. Első az egészség, kirándulni az év bármely napján lehet.

Csapj le az árnyékos helyekre!

Kánikulában mindig előnyt élveznek az árnyékos kirándulóhelyek. Sok kommentben olvassuk, hogy nyáron egyáltalán nem érdemes útnak indulni, de tapasztalataink szerint akadnak olyan látnivalók, amelyek környékén bőven találni árnyékos helyet.

A hazai szurdokvölgyek többségében például kellemes hűvös van még a 36 fokos hőségben is, a növényzet és a patak közelsége sokat enyhít a kibírhatatlan melegen. Útközben megállhatsz piknikezni is, így nem lesz megerőltető a testmozgás sem.

Ügyelj a megfelelő hidratálásra!

A folyadékpótlás elengedhetetlen a nyáron, főleg kánikulában. A hazai ajánlások szerint a szokásosnál egy literrel több vizet kell fogyasztani a forró napokon.

Kirándulás előtt főzhetünk magunknak teát, amit lehűthetünk otthon, és kényelmes, vállra akasztható hűtőtáskában magunkkal vihetünk az útra. Ha egy üveg vizet lefagyasztunk, akár a kirándulás végéig is kitarthat a hideg víz, amivel hűteni tudjuk a bőrünket.

A javaslat szerint a babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

A kutyák számára is legalább olyan fontos a megfelelő mennyiségű folyadék, mint számunkra. Gondoskodjunk az itatásukról és a hűtésükről, vagy hagyjuk őket otthon a hűvös lakásban.

Hogyan kiránduljunk kánikulában?
Fotó: Anna Tarazevich/pexels.com

Válaszd meg okosan a távot!

Nem érdemes a kánikulára időzíteni a Csóványos, a Kékes és a Prédikálószék megmászását. A forró nyári napokon sokkal fáradékonyabbak vagyunk, hamarabb kimerülünk, sokan el is ájulnak a hőség miatt.

Várd meg, amíg egy kicsit enyhül az idő, és küzdd le akkor hazánk legmagasabb hegycsúcsait!

csodahelyek Magyarország
Prédikálószék (fotó: Csodahelyek.hu)

Keress vízközeli úti célokat!

Talán nem szállsz velünk vitába, ha azt mondjuk, mindenhol jó, de nyáron a vízparton a legjobb. Mégis hogyan kiránduljunk kánikulában a vízparton?

Keress olyan tanösvényeket, vízeséseket és tavakat, ahol hűsítő élmény a túra, és a természeti kincsek mellett kellemes vizes élmények várnak.

10+ vízesés Magyarországon >>

Remek úti cél lehet a tatai Fényes tanösvény, a szilvásváradi Fátyol-vízesés, a Gyadai tanösvény, vagy éppen a visegrádi Apátkúti-völgy.

Tarts pihenőket!

Még akkor is érdemes kirándulás közben pihenőket tartani, ha nem érzed, hogy elfáradtál. A kánikulában a szervezetednek szüksége lehet olyan megállókra, amikor egy kicsit iszol, megmosod az arcod, és eszel néhány falatot. Meglátod, több energiával indulsz neki a folytatásnak.

Tesztelnéd a legjobb hazai fagyizókat? Összegyűjtöttük őket a Csodahelyek Magyarországon FaceBook csoport ajánlásai alapján!

Fektess nagy hangsúlyt az öltözetedre!

No persze nem arra gondolunk, hogy hosszasan gondolkodj rajta, milyen árnyalatú túracipőt, és milyen formájú napszemüveget vegyél fel.

Ennél sokkal fontosabb, hogy lazán, lengén öltözz, a ruházatod vezesse el az izzadtságot, valamint legyen nálad napszemüveg, kalap és naptej. Az sem baj, ha egy váltás ruhával is készülsz, a gyerekek számára is kifejezetten üdítő érzés lesz az izzadt pólót lecserélni egy másikra.

Apropó, tudtad, hogy kapható már túraszandál, amiben sokkal jobban szellőzik a láb, mint egy – egyébként jól szellőző – túracipőben?

Hogyan kiránduljunk kánikulában?
Fotó: Monica Turlui/pexels.com

Sport & kirándulás – Mire figyelj?

Nyáron nem a legideálisabb a szabadban edzés, maximum a kora reggeli órákban. Ha kánikulában a szabadban sportolunk, fontos, hogy gyakran hűtsük magunkat és fogyasszunk legalább 4 liter folyadékot. Fontos a sópótlás is.

Nem szeretnél lemondani a sportolásról?

Kirándulj kánikulában két keréken, vagy nevezz be egy izgalmas vízitúrára! Az országban számos kerékpáros és vízitúra útvonal közül választhatsz attól függően, hogy mennyire vagy edzett, vagy hogy milyen térséget barangolnál be szívesen.

Autóval közelítenéd meg a kirándulóhelyet?

A legfontosabb szabály, hogy SOSE hagyj gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Az ADAC vizsgálata szerint, ha kint 28,6 fok van, akkor az autóban egy óra alatt közel 60 fokra emelkedhet a hőmérséklet. Kánikula idején a fa alatti parkolás sem megoldás, még arra az 5 percre sem, amíg beugrasz a boltba elemózsiáért.

Tömegközlekednél? Válassz a kedvenc célpontjaink közül!

Eger, főtér (fotó: Csodahelyek.hu)

Foglalj kreatívan szállást!

Ha többnapos kikapcsolódást tervezel, amelynek része a kirándulás is, foglalj szállást olyan helyen, ahol a kánikulában fürdésre is van lehetőség. A programok előtt/után hűtsd le magad a medencében, a jakuzziban vagy akár a dézsafürdőben.

A legnépszerűbbek egyértelműen az erdei és a medencés szálláshelyek, a Balaton-felvidék, a Tisza-tó és a Zemplén mindig jó választásnak bizonyul.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: depositphotos.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.