Tatai Fényes Tanösvény – kalandok a láp felett

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Tatát a vizek városának is nevezik, köszönhetően a város területén található tavaknak és vízfolyásoknak. A legnépszerűbb tó kétségkívül az Öreg-tó, amely Tata belterületén terül el, de emellett más “vizes” látnivalót, pl. a Tatai Fényes Tanösvény varázslatos lápvilágát is érdemes útba ejteni, ha erre járunk.

Tatai Fényes Tanösvény

Fényes Forrásvidék

A Tata központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekszik a Fényes Fürdő 30 hektáros természetvédelmi területe. Érdekessége, hogy ez Tata legalacsonyabb fekvő része (120 méter), legmagasabb pontja a 166 méter magas Kálvária-domb.

A fürdőt tápláló forrásokat a helyiek különböző módon nevezték el:

  • A nádpallóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre.
  • A “Katona-forrás” nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.
  • A legalsó forrás volt a legszebb, az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek.

A fenti forrásokból, s azok lefolyó vizéből 1913-ban megnyitották a Fényes fürdőt, közvetlen szomszédságában pedig a Tatai Fényes Tanösvény 2015-ben került átadásra.

Tatai Fényes Tanösvény
18 állomás térképe a Tatai Fényes Tanösvényen

Tatai Fényes Tanösvény

A Fényes tanösvény egész évben látogatható, 20-22 C-os vizének köszönhetően ugyanis soha nem fagy be. Az 1350 méter hosszú cölöpsétányon összesen 18 állomás került kialakításra, amelyek mindegyikét információs tábla jelzi. Az ökoturisztikai útvonalat bejárva a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg interktív, szórakoztató módon. A karsztforrások ma is aktívak, jól bizonyítják ezt a mélyből feltörő buborékok, amelyek lépten-nyomon felbukkannak a séta során. Ha szerencsénk van, a túra során testközelből figyelhetjük meg az állatok (pl. teknősök, hódok) életét, gyönyörködhetünk a tavirózsák és más lápvidéki növények látványában.

A sétány legizgalmasabb része a Nagy-Égeresben található kilátótorony, amelynek tetejéről pazar kilátás nyílik a vízben “álló” erdőre. A gyerekek nagy kedvence a tündérrózsákkal borított tó, amelyen akár kézi erővel működtethető csónakon is áthúzhatjuk magunkat egyik partról a másikra. Aki inkább sétálna, kipróbálhatja az izgalmas függőhidat is.

Jó tudni!

  • A Tatai Fényes tanösvény hossza 1350 méter
  • Állomások száma: 18
  • egész évben látogatható

Látogatóközpont

A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki, az épület a bejáratnál (amely egyúttal a kijárat is) kapott helyet. A Látogatóközpont mellett egy 14 méter magas, fatorony jelzi, hogy a mélyben lévő karsztvíz, ha szabadon törhetne föl, ilyen magasságig érne.

Tatai Fényes Tanösvény
Látogatóközpont
Tatai Fényes Tanösvény

Gyerekbarát program

Családbarát program, a gyerekek is garantáltan élvezni fogják a lápvidék felfedezését, ugyanakkor kutyát és más állatot a -segítőkutya kivételével- bevinni tilos.

Téli képek

Szállást keresel Tatán?

Itt tudsz körülnézni »»

Megközelítés és elérhetőség


Írd meg véleményed

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    0
Küldés

Látogatók véleményei

Válasz
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre