Tatai Fényes Tanösvény – kalandok a láp felett

Tatát a vizek városának is nevezik, köszönhetően a város területén található tavaknak és vízfolyásoknak. A legnépszerűbb tó kétségkívül az Öreg-tó, amely Tata belterületén terül el, de emellett más „vizes” látnivalót, pl. a Tatai Fényes Tanösvény varázslatos lápvilágát is érdemes útba ejteni, ha erre járunk.

Fényes Forrásvidék

A Tata központjától mintegy 3 km-re, a Fényes Forrásvidéken fekszik a Fényes Fürdő 30 hektáros természetvédelmi területe. Érdekessége, hogy ez Tata legalacsonyabb fekvő része (120 méter), legmagasabb pontja a 166 méter magas Kálvária-domb.

A fürdőt tápláló forrásokat a helyiek különböző módon nevezték el:

  • A nádpallóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre.
  • A „Katona-forrás” nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.
  • A legalsó forrás volt a legszebb, az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek.

A fenti forrásokból, s azok lefolyó vizéből 1913-ban megnyitották a Fényes fürdőt, közvetlen szomszédságában pedig a Tatai Fényes Tanösvény 2015-ben került átadásra.

Tatai Fényes Tanösvény

A Fényes tanösvény egész évben látogatható, 20-22 C-os vizének köszönhetően ugyanis soha nem fagy be. Mi télen-nyáron kipróbáltuk és minden évszakban ajánljuk! Kedvencünk talán a június, amikor gyönyörű tündérrózsák borítják a tó felszínét.

Az 1350 méter hosszú cölöpsétányon összesen 18 állomás lett kialakítva, amelyek mindegyikét információs tábla jelzi. Az útvonalat bejárva a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg interaktív, szórakoztató módon. A karsztforrások ma is aktívak, jól bizonyítják ezt a mélyből feltörő buborékok, amelyek lépten-nyomon felbukkannak a séta során. Ha szerencsénk van, a túra során testközelből figyelhetjük meg az állatok (pl. teknősök, hódok) életét, gyönyörködhetünk a tavirózsák és más lápvidéki növények látványában.

Buborékok a víz felszínén

A sétány talán leglátványosabb része a Nagy-Égeresben található kilátótorony, amelynek tetejéről pazar kilátás nyílik a vízben „álló” erdőre. A fa szerkezetű toronyba lépcsőn juthatunk fel, és másik lépcsősoron le.

A gyerekek nagy kedvence a tündérrózsákkal borított tó, amelyen akár kézi erővel működtethető csónakon is áthúzhatjuk magunkat egyik partról a másikra. Aki inkább sétálna, kipróbálhatja az izgalmas függőhidat is.

A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki, az épület a bejáratnál (amely egyúttal a kijárat is) kapott helyet. A Látogatóközpont mellett egy 14 méter magas, fatorony jelzi, hogy a mélyben lévő karsztvíz, ha szabadon törhetne föl, ilyen magasságig érne.

Tatai Fényes Tanösvény
Látogatóközpont

Érdekességek

  • A Tatai Fényes tanösvény hossza 1350 méter
  • Állomások száma: 18
  • egész évben látogatható
  • a tanösvény teljes hossza babakocsival is járható (kivéve a kilátótorony)
  • a tanösvény úgy lett kialakítva, hogy körtúrában be lehet járni, tehát a kezdő és végpontja megegyezik.
  • Parkolni a Fényes fürdő előtti parkolóban lehet ingyenesen

Kutyával lehet-e menni?

A Fényes tanösvény bejárása igazi családbarát program, a gyerekek és felnőttek is garantáltan élvezni fogják a lápvidék felfedezését, ugyanakkor kutyát és más állatot a -segítőkutya kivételével- bevinni tilos.

Fotók

Nyáron…

…és télen.

Megközelítés és elérhetőség

Szállástippek Tatán


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Tatai Fényes Tanösvény – kalandok a láp felett” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.