10+ vízesés Magyarországon, ahol a kánikulában is hűsítő élmények várnak

vízesés Magyarországon

Hazánk legszebb vízesései mesés látvánnyal és vizes kalandokkal várnak, erdei környezetben. Összegyűjtöttük, melyik az a 10+ vízesés Magyarországon, ahova a hűsítő élményekért mindenképpen érdemes ellátogatni a nyári kánikulában.

10+ vízesés Magyarországon

Lillafüredi vízesés, Miskolc

Hazánk legmagasabb, 20 méteres szabadesésű vízesése a lillafüredi Palotaszálló építésekor keletkezett. A híres szálló 1925-1929 között épült, Lux Kálmán tervei alapján. A Szinva patakot elterelték, hogy elegendő helyet biztosítsanak a kastélynak, így keletkezett a mesterséges vízesés.

A lillafüredi vízesés különlegessége, hogy a látványa a vízhozamtól függően változik. Télen a befagyott vízesés kifejezetten mesebeli hangulatot kelt, míg nagyobb esőzések után a függőkertben állva lenyűgöző látványt nyújt, ahogyan a víz lezúdul a szikláról.

Lillafüredi vízesés (fotó: Kristóf Eszter)

Fátyol-vízesés, Szilvásvárad

A Szalajka-völgy legnépszerűbb látnivalója a Fátyol-vízesés, ez a vízesés Magyarországon az egyik legszebb természeti jelenség. Esős időszak után a víz valósággal lezúdul a 17-18 „lépcsőn”, ez a látvány pedig egyedülálló hazánkban.

A szilvásváradi kirándulásra érdemes legalább egy egész napot szánni, a Fátyol-vízesés közelében található a Szikla-forrás, a Gloriett-tisztás, a Sipovics tengerszem és az Istállós-kői-barlang is.

Ilona-völgyi vízesés, Parádfürdő

Parádfürdő közelében található hazánk legnagyobb természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés, amely közkedvelt kirándulóhely a Mátrában.

A kezdő állomástól kb. 2,5 km-t kell megtenni a vízesésig, tehát egy kényelmes, könnyű túra vár ránk, ami még télen, hidegebb időben sem megerőltető.

Tipp: Babakocsival csak az út egy része járható, hordozóval végig tudunk menni a vízesésig.

Alsó- és Felső-vízesés, Mátrakeresztes

Pásztó közelében, egy hangulatos völgyben bújik meg Mátrakeresztes, az Alsó- és Felső-vízesés a faluból indulva pár perces sétával elérhető.

Az Alsó-vízesésnél egy sziklalépcső készteti zuhanásra a csapadékot. Jellemzően nyáron csak halkan csordogál a víz, de télen előfordul, hogy két méter magas jégfüggöny várja a kirándulókat az andezitszikláknál. A vízesés jobb oldalán, a fölénk tornyosuló sziklafal oldalában látható a Vidróczki-barlang.

A Felső-vízesésnél a szürke kőfalakat moha, borostyán és maga a vízesés díszíti, amely télen kristályos jégzuhataggá változik. A vízesés koronája a Lyukas-kő, más néven a Sziklakapu. Ha szabadájára engedjük a képzeletünket, a látványos sziklaboltívbe különböző mesebeli lényeket láthatunk bele.

Jegenye-völgyi vízesés, Solymár

A Jegenye-völgyi vízesés a Budai-hegységben található, Solymár közigazgatási területén, a Jegenye-völgy alsó szakaszán. 5 méteres magasságával az egész Budai-hegység legmagasabb vízesésének számít.

Aki a főváros közelében keres vizes kirándulóhelyet, annak a vízesés környéke ideális választásnak bizonyul majd.

Csurgó-kút, Bakony

A bakonyi Csurgó-kútnál található a hegység egyik legszebb és leglátványosabb vízesése, amelyet a Köves-patak hoz létre. A vízesés megközelítéséhez a legalkalmasabb Farkasgyepű település központja, ahonnan több turistaúton is elérhetjük a vízfüggönyt. 

A forrásvíz egy hatalmas mészkőszikláról csurog le, ahol az évszázadok során apró cseppkőszerűségeket hozott létre. A látványos mészkőképződmény a 4-5 méteres szintkülönbség miatt és a víz romboló munkájának eredményeképpen jött létre.

Csurgó-kút (fotó: Tasi Zsolt)

Római-fürdő vízesés, Bakonynána

Hazánk egyik legszebb szurdokvölgye a Bakonyban rejtőzik, a Gaja-patak mentén. A függőleges sziklafalak között lezúgó Római-fürdő vízesés főleg csapadékos időben látványos, de nem csak a vízesés miatt érdemes ellátogatni a népszerű kirándulóhelyre.

7 izgalmas túra a Bakonyban >>

A 2 km hosszú szurdokvölgyben a vízesésen túl megnézhetjük a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlangot, illetve a közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem-forrást is.

Ferde-vízesés, Kelet-Mecsek

A Ferde-vízesés, más néven Tündér lépcső az egyik legérdekesebb vízesés Magyarországon. A Kelet-Mecsek romantikus szurdokvölgyében található, Óbánya és Kisújbánya között.

A vízesés különlegessége, hogy kissé félrebillent, lépcsőzetes köveken vízesésszerűen zubog le a patak vize. A túra során a Ferde-vízesés mellett a Csepegő-sziklát és az Öreg-patak szurdokvölgyét is érintjük, mindkért csodahely egyaránt elvarázsolja a kirándulókat.

Meleg-mányi-völgy vízesései, Mecsek

A Mánfa határában húzódó Meleg-mányi-völgy, illetve a Peták-, és Nagy-Mély-völgy a Közép-Mecsek több páratlan csodáját rejtik.

A Meleg-mányi-völgyben található az egész Mecsek legszebb vízesése, a fátyolvízesés, ami egy 6 méter magas mésztufa lépcsősoron csobog lefelé. Ezeket a gátakat a patak vizéből kicsapódó mészkő alkotja.

Vízesés a Meleg-mányi-völgyben (fotó: Tasi Zsolt)

Pécs tündérkertje, az Éger-völgy vízesései

Az Éger-völgy a Mecsek egyik legszebb völgye a mesebeli erdővel és a romantikus tóparttal. Hangulatos családi kirándulóhely, ráadásul rengeteg forrás található az ösvény mentén. A völgyön egy kicsi patak is áthalad, vizét gátak és parányi vízesések színesítik.

Aki látványos vízesést szeretne fotózni, annak Szilvásvárad és Lillafüred találóbb úti cél lesz, de az Éger-völgy is mindenképpen bakancslistás látnivaló a természeti értékeknek köszönhetően.

Ördögmalom-vízesés, Visegrád

A Pilisi Parkerdő területén, a Visegrádi-hegységben található az Ördögmalom-vízesés, ami csupán 2,5 km-re fekszik Visegrád központjától. A környéken friss erdei levegő, nyugalom, csend és számos piknikezőhely vár bennünket.

45+ látnivaló Visegrádon >>

Miért érdemes felkeresni a vízesést? A kis hidak, a vízeséshez vezető csúszós ösvény és a méretes sziklatömb oldalában fekvő tavacska látványa hamar meggyőz arról, hogy igazi csodahelyen járunk.

Az Ördögmalom-vízesés Magyarországon jóval kisebb a legtöbb vízesésnél, ám a szépsége vitathatatlan, akárcsak az Apátkúti-völgyé, ahol rejtőzik.

Dömörkapu-vízesés, Szentendre

A Szentendre közelében található Lajos-forrásról már sokat írtunk. Az egyik legnépszerűbb látnivaló a Dunakanyar közelében az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában fakadó forrás.

A közelben érdemes útba ejteni a Dömörkapu-vízesést is, amelyet még autóval is megközelíthetünk, így gyerekekkel is remek úti cél. A Dömörkapu-vízeséshez a parkolóból „kőlépcsőkön” kell leereszkedni, ez mindössze 3 perces sétát jelent.

30+ látnivaló Szentendrén >>

A kövek igen csúszósak, lépcsőnek pedig csak jóindulattal nevezhetjük őket, a kisebb gyerekeknek és az idősebb korosztály számára kissé megerőltető lehet az ugrálás. A vízesés gyönyörű, a hangja is páratlan, mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Dömörkapu-vízesés (fotó: Kristóf Eszter)

Annavölgyi-vízesés, Szentendre

Az Annavölgyi-vízesés olyannyira rejtett csodahely Szentendre közelében, hogy sok helyinek is meglepetést okozna, ha rákérdeznénk az útvonalra.

A vízesés minden évszakban szabadon és ingyenesen látogatható, ám fontos tudni, hogy esős időjárás után látványosabb zuhatag kápráztat el bennünket, száraz időszakban sokan panaszkodnak arra, hogy a patak eltűnik a kövek közötti résekben.

A patak kövei csúszósak, így mindenképpen túrázáshoz alkalmas öltözetben célszerű érkezni, de a terep könnyű, kisebb gyerekek is szívesen ugrándoznak a közelben. A parkolási lehetőség megoldott, de érdemes időben érkezni, mert napsütéses napokon a parkoló hamar megtelik.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.