Az Apátkúti-völgy csodái – gyermekbarát kirándulóhely Budapesttől alig 1 órára

Tavak, vízesések, friss levegő, hűsítő forrásvíz. Azért szeretjük annyira a visegrádi Apátkúti-völgy apró zugait, mert segít nekünk elfelejteni a pezsgő városi hangulatot, és teljes békével, illetve számos csodával ajándékoz meg. Mutatjuk, mit tartogat számodra ez a hangulatos erdei kirándulóhely!

Milyen élményekkel vár az Apátkúti-völgy varázslatos birodalma?

Annak idején gyerekként biciklivel, később autóval, most pedig motoron jártuk be az Apátkúti-völgy legszebb részeit, és hidd el, mindenhogyan imádtuk Visegrád rejtett kincseit. Az Apátkúti-patak völgyében rejlő természeti értékek gondoskodnak arról, hogy felejthetetlen napot tölts el az élő középkor városában. Erre nem lehet nemet mondani, igaz?

A völgyben a horgásztótól a Kaán-forrásig haladva érinteni fogod az Ördögmalom-vízesést, az egykor oly’ népszerű Magda-forrást, a Bertényi Miklós Füvészkertet és a Telgárthy-rétet, míg végül a Pisztrángos tavakhoz és a Kaán-forráshoz érkezel. Ahelyett, hogy egyenként felfedeznéd ezeket a helyeket, azt tanácsoljuk, hogy hozzánk hasonlóan inkább az élményekre fókuszálj. Milyen élményekre gondolunk?

Az Apátkúti-völgy csodái
Telgárthy-rét

Ülj le egy kicsit az Ördögmalom-vízesés mellé, és figyeld meg, hogyan kanyarog a víz a sziklába vájt mélyedésekben. Kortyolj egy nagyot a Kaán-forrás vizéből, majd hallgasd meg a madarak énekét a Füvészkertben egy körséta során. Ha kiveszel a csomagtartóból egy plédet, órákig napozhatsz a Telgárthy-réten anélkül, hogy feltűnne, milyen gyorsan telik az idő.

„Fish piknik”, lovaglás, túrázás – Hangulatos programok Visegrádon

Az Apátkúti-völgy a kirándulók, illetve a kerékpáros és lovas túrázók egyik kedvenc úti célja. Ha gyalogosan indulnál útnak a völgybe, kövesd Pilisszentlászló felől a Pap-réten át vezető piros jelzésű útvonalat, vagy sétálj a patakmederben egészen a rétig. A patakmederben már gyerekkorunkban is szívesen játszottunk, ezért remek érzés volt nosztalgiázni a hűsítő patak mellett, amelyben ez alkalommal is különleges formájú kövekre bukkantunk. 

Az Apátkúti-völgy csodái
Sziklák a patakban

Felkeltette az érdeklődésedet a Pilis Ride és a Pilis Bike? A Pilis Bike egy erdei kerékpáros hálózat, amelynek útvonalain erdei környezetben tekerhetsz a Pilisben, míg a Pilis Ride erdei lovas úthálózatnak köszönhetően lóháton ismerheted meg a környéket. Az útvonalakon felszerelt istállókat alakítottak ki a lovasok számára. 

A Telgárthy-réten számos helyen alakítottak ki bográcsozáshoz és szalonnasütéshez tűzrakó helyet, ráadásul amíg a pincepörkölt készül, kipróbálhatod a csemetékkel az erdei játszótér játékait. A gyerekek körében népszerű a játszótér mellett található Telgárthy-rét is, hiszen itt labdázni, frizbizni, ugrálókötelezni, sőt, hullahoppozni is lehet. 

Tipp! Ha igazán extra élményt keresel, vár rád az Ördögmalom étteremben a „fish piknik”. Fogj ki egy pisztrángot a Pisztrángos tavakból, és amíg az étteremben elkészítik neked ebédre, addig tehetsz egy sétát a közelben!

8 hasznos infó, amit tudnod kell, ha az Apátkúti-völgybe készülsz

  • Az Apátkúti-völgyet minden évszakban szabadon felkeresheted, de arra ügyelj, hogy az erdei parkolóhelyeket 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni. Az autósoknak a parkolójegyet a sorompónál lehet megváltani, a motorosok ingyenesen parkolhatnak továbbra is a völgyben. 
  • Bár a környék kutyabarát, fontos szem előtt tartani, hogy a törvény előírja, hogy természeti vagy természetvédelmi területen kutyát csak pórázon lehet sétáltatni. 
  • A völgyben található látnivalók egymástól sétatávolságra vannak, a terep nem megerőltető, ezért akár kisebb gyerekekkel, akár fájós lábbal érkezel, bírni fogod a 25-30 perces kényelmes sétát az aszfaltozott úton. 
  • Ha szívesen túráznál a völgyben, mindenképpen készülj túrabakanccsal, de a sétához száraz időben nem szükséges komolyabb öltözet.
  • A völgyben kanyargó úton babakocsival is közlekedhetsz, nem szükséges a hordozókendőt választani. Rollerrel, görkorcsolyával, és gördeszkával is útnak indulhatsz.
  • Ha az Apátkúti-patak kövein és szikláin szeretnél ugrálni, esősebb időszak után vigyél magaddal vízálló, vagy váltócipőt, ilyenkor ugyanis a patak megárad, és könnyen nyakig vizes lehetsz néhány perc alatt.  
  • A Telgárthy-réten nyilvános erdei illemhely működik.

Hogyan közelítsd meg a völgyet?

  • Autóval és motorral: Visegrádra a 11-es sz. főúton érsz el, innen a Rév utcán felfelé kell haladnod egészen addig, amíg egy éles kanyarhoz nem érsz. Innen balra a Fellegvárhoz vezet az út, míg ha jobbra fordulsz, eléred a völgy bejáratánál található sorompót.
  • Tömegközlekedéssel: A 883. járatszámú buszok Újpest-Városkapu XIII. kerületből indulnak, és a nyári időszámítás tartama alatt szabad- és munkaszüneti napokon közlekednek. A völgynél a Mátyás Király u. 59. nevű buszmegállóban kell leszállni. 
  • Kerékpárral: Az EuroVelo 6-os kerékpárúton tekerj egészen Nagymarosig. Itt kelj át a Nagymarosi révvel, majd haladj tovább azon az útvonalon (Rév utca – Mátyás király utca), amelyen az autósok is. 

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»

Miért fogod azonnal a szívedbe zárni az Apátkúti-völgy csodahelyeit? Mert a patakparton sétálva tiéd lehet a legromantikusabb első és sokadik randevú, a gyerekeid hangos nevetése és az a nyugalom, amit legszívesebben bedobozolnál, hogy hazavidd magaddal a szürke hétköznapokra. Ki ne vágyna erre az élményre? 


Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Az Apátkúti-völgy csodái – gyermekbarát kirándulóhely Budapesttől alig 1 órára” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.