Prédikálószék – ahol a Dunakanyar legszebb panorámája nyílik

csodahelyek Magyarország

Ha valaki hazánk egyik legszebb panorámájára kíváncsi, akkor érdemes felkeresnie a Prédikálószék kilátóját, amely a Pilis – Visegrádi-hegység egyik legmagasabb hegycsúcsa a maga 639 méterével.

Fenséges panoráma

A hegytetőre érve a nemrégiben átadott, különleges kilátóból nem csak a Dunakanyar fenséges látványa tárul elénk, hanem innen mutatkozik meg legfenségesebben Visegrád a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. A „csúcstámadást” Dömösről érdemes kezdeni, ahonnan két turistaút is vezet fel a hegyre, az egyik rövidebb és érdekesebb, a másik pedig hosszabb és háborítatlanabb, tehát érdemes körsétát tenni és közben megismerni a helyi nevezetességeket.

Prédikálószék

A Prédikálószék-túrák kiindulópontja: Dömös

A természeti csodáiról híres Dömös Visegrádtól csupán öt kilométerre található. A Duna jobb partján elhelyezkedő kis község a természetjárók egyik paradicsoma, hiszen számos túraútvonal szeli át a falut, és hazánk legnagyobb folyója itt kerüli szelíden meg a pazar látványt nyújtó Szent Mihály-hegyet.

A település történelme az őskorig nyúlik vissza, ugyanis az ősember maradványait számos helyen tárták fel a környékén. Dömös a középkorban érte fénykorát, amikor is magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt az itteni prépostság. Sajnos az egykori palota és a templom is elpusztult, de ennek a korszaknak az emlékét őrzi a gyönyörűen helyreállított, román stílusú altemplom.

Prédikálószék

Malom-patak mentén található csodák

Kis érként csordogál le Rám-völgyből a Malom-patak, és mire Dömösre ér, több forrás vizét összegyűjtve patakká változik. Valaha a folyás vízhozama akkora volt, hogy több vízimalmot is meghajtott, napjainkban viszont már csak egy maradt hírmondónak, de az is panzióként üzemel. A patakvölgybe a központból bármelyik (piros, zöld, sárga) sávjelzést dél felé követve eljuthatunk, közben számos látnivaló akad az utunkba egy érdekes tanösvényt követve.

Prédikálószék

1. Szent-fa kápolna és a Kaintz György-forrás

A Malom-patak völgyének koronája a Szent-fa kápolna, amelyhez több legenda is kötődik. Az egyik szerint két fiatal leány Mária arcképét látta meg egy itteni fában. Ezután a tömegével érkező csodás gyógyulásokba reménykedő vándorok miatt Nedeczky Gáspár, az akkori plébános beszüntette a búcsújárást, és 1887. április 23-án kivágatta a Szentfát. A kegyhely kultusza viszont ezután is kedvelt zarándokhely maradt, és egy szemrevaló, fazsindelyes kápolnát is építettek melléje.

A kápolna közelében egy forrás is fakadt, amely Kaintz György nevét viseli, és 1969-ben foglalták. A vízlelőhely az évek során betemetődött, és már majdnem elfelejtődött, amikor is egy szép napon több száz szorgos kéz kitakarította a hordalékot, és adományokból pompás, kegyhelyhez méltó foglalást épített a vízkilépés köré. A Szentfa-forrásnak is nevezet kutacska vize a tüdő- és felső légúti megbetegedésekre, valamint asztmára és légúti panaszok kezelésére is jó.

Az épület és a forrás környéke jelenleg is takarosan rendbe van tartva, új padokat rakta le és elmélkedő helyeket alakítottak ki az Ősmagyar szellemvilág kultuszának jegyében. Mindenki döntse el maga, hogy illik-e egy táltosos esőbeálló az itteni miliőbe.

Prédikálószék

A Vadálló-kövek különleges „szobrai”

A Szent-fa kápolnától induló piros háromszög jelzés nem mindennapi kalandokat ígér. Van egy hely a Visegrádi-hegységben, ahová feljutás szinte már a sziklamászás határát súrolja, de a látványért érdemes küzdeni. Nem hiába kedvence a sziklaalakzatokkal tarkított magashegyi túraútvonal a tapasztaltabb természetjáróknak is. Miután leküzdöttük a pár száz méteres emelkedőt a lábunk alatt morzsalékossá váló kavicsos talajon, előbukkannak a mitológiai órásokra hasonlító kövek.

A Nagytuskó, Szélestorony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltójel és Árpád trónja fantázia nevet viselő 7 kőtömb a kutatók feltételezése szerint egy egykori tűzhányó peremének a maradványai.

A 12 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés eredményeként létrejött alakzatokat az erózió formálta ki mostani alakjukra.

TIPP: Tartsuk mindig szem előtt, hogy a kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett részei, hiszen a sziklákon és körülötte elhelyezkedő gyepeken számos ritka növényfaj ás állatfaj él, ezért a kijelölt turistaútról se térjünk le!

Fel a Prédikálószék csúcsára! 

Miután elfogy az emelkedő, kirajzolódik a Prédikálószék gerinc útja és nemsokára elénk tárul egy impozáns faépítmény. A Pilisi Parkerdő által 2016-ban épített kilátó, amely egy prédikálószéket (ahonnan pap egyházi beszédet tart a néphez) mintáz, a terveit pedig Koller József Ybl-díjas építész készítette. A betonalapon álló, 12 méter magas épület három szinttel rendelkezik, ahogy haladunk felfelé benne, egyre szélesedik a kilátás a Dunakanyarra. Az egyes szinteken pedig a környék életében szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a korlátokra felhelyezett tájékoztató táblák. Kicsit túlzó lehet, de a 21. század követelményeivel is rendelkezik az objektum, ugyanis tetején webkamerák vannak és ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. 

Prédikálószék
Kilátás a Prédikálószékről

Nincs más hátra, mint lefelé

A piros háromszöget követve egy darabig még élvezzük a hűs erdő nyújtotta védelmet, de aztán egyszer csak megjelenik a piros kereszt, amelyen balra és lefelé tartva megnyílik a panoráma, és újra megpillantjuk Visegrád jellegzetes várának alakját. Az egykori erősség és város látképe egészen Dömösig bújócskázik velünk, és közben virágos, zöld réttel (persze csak tavasszal és nyáron!) és jobbára természetes erdővel találkozhatunk a kacskaringós úton.

Prédikálószék

Prédikálószék túra útvonala

Dömös (P, S, Z) –  Malom-patak völgye – Szentfa kápolna  –  Kaintz György forrás (P∆) – Vadálló-kövek –Prédikálószék – Keserűs-hegy (P+) – Görbe-hajtás – Kecskehát-rét – Dömös

Táv és szintemelkedés: 11,8 km/ 670 m

+ Néhány extra tipp a túrázáshoz:

  • Mindig kényelmes, bejáratott, túrázásra alkalmas cipőben vagy bakancsban túrázz!
  • Figyelj az időjárásnak megfelelő réteges ruházatra és esőkabát mindig legyen nálad!
  • Egész napra elegendő ivóvíz (legalább 1,5-2 liter) és élelem nélkül soha ne indulj el!
  • A nagy szintkülönbség leküzdésénél jól jöhet egy kis édesség (csoki, keksz) vagy szőlőcukor!

Rövidebb és kényelmesebb túra Visegrád irányából

Sokan vannak, akik egészségügyi okokból vagy koruknál fogva nem szívesen indulnak el a Vadállókövek felé vezető túraútvonalon. Nekik ajánljuk a következő kirándulást:

  • Kiindulási pont: Visegrádtól 8 km-re található a Királykunyhó vadászház. Az út mindkét oldalán parkolóhelyek sorakoznak, itt le lehet tenni az autót és gyalog elindulni a Prédikálószék felé.
  • Útvonal: A parkolótól előbb a zöld kereszt, majd piros kereszt, végül a piros háromszög jelzést követve érjük el a Prédikálószék kilátót.
  • Időtartam: A túra kb. másfél órás, végig erdei úton lehet haladni. A kilátás útközben sajnos nem olyan szép, mint Dömös felől, de ezt az áldozatot meg lehet hozni. A végcél ugyanis mindenért kárpótol!

Szállások a Dunakanyarban >>

Fotók: Tasi Zsolt, ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Prédikálószék – ahol a Dunakanyar legszebb panorámája nyílik” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.