Hogyan válassz egynapos kiránduláshoz úti célt? + kirándulástippek

Vácrátóti Arborétum, Hogyan válassz egynapos kiránduláshoz úti célt?

Szereted az egynapos kiruccanásokat, de a környék összes kirándulóhelyét felfedezted már? Ha nem ragaszkodsz egy-egy településhez, vagy látnivalóhoz, hanem szívesen részt vennél tematikus túrákon is, érdemes az igényeidnek megfelelően úti célt választani. Hogyan válassz egynapos kiránduláshoz úti célt? Mutatjuk, milyen programokat szervezhetsz így a családdal és a barátokkal!

Hogyan válassz egynapos kiránduláshoz úti célt?

Érdemes kipróbálnod a tematikus programokat, ha szívesen gyűjtesz új élményeket, nem riadsz vissza a kihívásoktól, szeretsz új tájakkal megismerkedni, örömmel töltesz időt a természetben, vagy ha unod a már megszokott kirándulóhelyeket.

Szeretsz gyönyörködni a panorámában?

A lakóhelyed környékén biztosan ismersz már minden olyan kirándulóhelyet, ahonnan mesés kilátás tárul a szemed elé. Ha örömmel készítesz panorámafotókat, ideje olyan úti cél után nézni, amihez talán egy kicsit messzebbre kell utazni, de a kilátás garantáltan kárpótol a fáradtságért.

Tipp! A visegrádi Panoráma kilátó, a velencei Bence-hegyi kilátó, és a tihanyi Őrtorony-kilátó egytől-egyig jó választásnak bizonyul majd!

Káprázatos arborétumok rövid autóútra Budapesttől

Gyönyörködj a természeti kincsekben hazánk legszebb arborétumaiban, és fedezd fel, milyen rendhagyó programokat tartogatnak neked! Budapesthez közel találod az Alcsúti Arborétumot, a Vácrátóti Botanikus Kertet, az Agostyáni arborétumot, és a Budakeszi Arborétumot is.

Tipp! Ha a fővárosban keresel természet közeli élményeket, keresd fel a Zuglói Japánkertet, a Budai Arborétumot, vagy az ELTE Füvészkertet!

Állatbarát programot keresel?

A kutyabarát kirándulóhelyek gombamód szaporodnak az országban, ne ragaszkodj mindig ugyanahhoz a célponthoz!

A négylábúak megvendégelésére sok helyen már vizes tálkával készülnek a kávézók, és a büfék is, a kutyás kirándulás etikettje pedig – úgy tűnik – egyre elterjedtebb. Oltási könyv, víz, és póráz mindig legyen nálad!

Tipp! Remek kutyabarát kirándulóhely a Strázsa-hegyi tanösvény, a Római part, a Normafa, a visegrádi Telgárthy-rét, és Fonyód környéke is.

Odavagy a hosszú vízparti sétákért?

Ha a Duna környékén élsz, biztosan sokat sétálgatsz a közeli vízparton. A Dunakanyarban Zebegény, Nagymaros, Esztergom és Dunabogdány vízparti része igen vonzó a helyiek és a turisták körében, akárcsak a visegrádi Pisztrángos tavak, a gödi Feneketlen-tó, vagy éppen Búbánatvölgy.

Tipp! Bejárnád az ország legszebb vizes részeit? Irány a tatai Öreg-tó, a Lak-völgyi tó, a Rám-szakadék, a Palatinus-tó, a Bánki-tó és a Holt-Körös partja!

Válassz piknikező helyet, ahol akár szalonnát is süthetsz!

Bár a szalonnasütés otthon is hangulatos program, abban azért biztosan egyetértünk, hogy nincs is annál a sült szalonnánál finomabb, amit egy kirándulás után fogyasztasz el jóízűen.

Tipp! Ha bográcsozást, vagy szalonnasütést tervezel, remek úti cél lehet a visegrádi Apátkúti-völgy, és az Annavölgyi-vízesés, piknikezéshez pedig Pilisborosjenő, a Kis Hárs-hegyi kilátó és Farkaserdő környéke jó választás.

Egész napos túrát tervezel?

Gyakorlott túrázó vagy, és örömmel teljesítesz hosszabb távokat is? Gondoskodj a megfelelő túraöltözetről, bakancsról, és elemózsiáról, kapj a kezedbe egy térképet, és vágj bele a kihívásba!

Tipp! A Prédikálószék, a Csóványosi-kilátó és az Orfű-Abaliget túra biztosan emlékezetes lesz számodra a források, sziklák, a panoráma, és persze a túraútvonalak bejárás közben szerzett kalandok miatt.

Túra a Prédikálószékre >>

csodahelyek Magyarország
Prédikálószék (fotó: csodahelyek.hu)

Nem szeretsz túrázni, de szívesen töltenél időt a természetben?

Természetesen nem kötelező hosszabb túraútvonalakon barangolni, nyugodtan választhatsz könnyen teljesíthető célpontokat is. Szerencsére számtalan hely van az országban, ahol jól érezheted magad a friss levegőn, a természet közelében, és még a panorámában is gyönyörködhetsz.

Ezek az úti célok kisebb gyerekekkel, vagy idősebb családtagokkal is egyszerűen megközelíthetők.

Tipp! A Dömörkapu-vízesés, Dobogókő, és a balatonboglári Gömb-kilátó éppen olyan izgalmas választásnak bizonyulhat, mint a visegrádi Zsitvay-kilátó, vagy éppen az egyik hazai skanzen.

Milyen a tökéletes gyermekbarát kirándulóhely?

A legfontosabb talán az, hogy a program sikerélményt és örömforrást jelentsen a csemeték számára, akár egy állatkert, akár egy tanösvény a kiszemelt úti cél. A gyerekek mindig élvezik az interaktív programokat, a vízi élményeket és a rendhagyó utazási lehetőségeket, éppen ezért bármelyik jó választás egynapos kiránduláshoz.

Tipp! A noszvaji barlanglakások, az egri Minaret, a siófoki Fordított Ház (vagy Bella Állatpark) és a Királyréti tanösvény garantáltan belopja magát a gyerekek szívébe.

Barlanglakások (fotó: csodahelyek.hu)

Bízd a szerencsére, hova kirándulsz legközelebb!

Írd fel apró papírdarabokra egyenként azokat a helyeket, ahova szívesen eljutnál, majd húzd ki egy kalapból, hova kirándulsz legközelebb.

Így neked is meglepetés lesz az úti cél, és a család alig várja majd azokat az alkalmakat, amikor a kalapot körbeülitek. Talán a következő utatok éppen a gyönyörű Dera-szurdokba vezet majd!

Tippek egynapos kiránduláshoz

Élvezd a kikapcsolódást, és töltődj fel az élményektől, amelyeket az új és izgalmas kirándulóhelyek tartogatnak számodra. Tartsd nyitva a szemed, a csodahelyek sokszor akkor találnak rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá.


Kiemelt kép: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Hogyan válassz egynapos kiránduláshoz úti célt? + kirándulástippek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.