Mátra gyerekekkel – 30 hangulatos téli kirándulóhely

Mátra gyerekekkel

Télen az egyik legszebb arcát mutatja a Mátra! Gyerekekkel nekiindulni és szabadtéri programot szervezni könnyebb lesz, mint gondolnánk. Csak egy kis kedvcsináló szükséges hozzá és már veszik is a sapkát, sálat, kabátot. Ha kirándulni indulunk, nagy eséllyel havas lesz a táj, de ha mégsem, akkor is nagyszerű kalandokat tartogat a Mátra gyerekekkel.

30 hangulatos téli kirándulóhely – Mátra gyerekekkel

Higgyétek el, nem csak Kékestetőről szól a Mátra! Bár hivatalos szánkópálya valóban csak itt található a Mátrában, hiszen a Mátraszentistváni Síparkban tilos a szánkózás, azért hazánk legmagasabban fekvő településén, Mátraszentimrén és a hozzátartozó falvakban szintén egészen gyakran havazik.

Valójában a hegyi utcák bármelyike remek lehetőséget biztosít, hogy kipróbáljuk a havon csúszást. Mutatjuk, milyen télen a Mátra gyerekekkel.

Gyöngyös

A Mátra itt kezdődik, Gyöngyösön, melynek Fő terén decemberben mesés karácsonyfa áll és varázslatos hangulatot áraszt még napsütésben, hó nélkül is. Vigyünk magunkkal néhány répát, almát és etessük meg a fa mellett lévő kecskéket, majd sétáljunk tovább és fogyasszunk el egy-egy pohár finom forró italt az adventi vásárban.

December 19-ig péntekenként, szombatonként és vasárnaponként színvonalas koncerteken vehetünk részt a karácsonyi díszekbe öltöztetett, kürtőskalács illatba burkolózott belváros téren.

Tipp! A gyöngyösi műjégpályán korcsolyázás is nagyszerű szórakozás lehet gyerekekkel a Mátrában. Az Uszoda és Termálstrand területén megnyitott a fedett műjégpálya és február 27-ig minden nap nyitva áll kicsik és nagyok előtt.

Gyöngyös karácsonyfája

Ha ettünk-ittunk és kellemesen elfáradtunk, látogassuk még meg a Gyöngyösi Állatkertet. A könnyen bejárható állatpark azért lesz a gyerekek kedvence, mert a 92 állatfaj közül többet megsimogathatnak, megetethetnek. A nyuszik, a kecskék, a láma és az alpaka nagyon népszerűek, de egzotikus állatokat is megtekinthetünk. Szibériai tigrisek, kanadai hiúzok, leopárdok, oroszlánok, makákók és gyűrűsfarkú makik is jól érzik magukat az állatkertben Gyöngyösön.

Az állatsimogatónak és az állatpark játszóterének köszönhetően ez a helyszín Gyöngyösön garantáltan felejthetetlen élményt nyújt. Itt még a felnőttek is újra gyereknek érzik majd magukat. (Megközelítés: Az állatkert Gyöngyös belvárosától pár percre, a Pásztó felé vezető műúton, a gyöngyösoroszi elágazásnál található.)

Mátrafüred és Sástó

Mátrafüredet a Mátra kapujának nevezik, innen számos könnyű túra indul, mely biztosan sikerélmény lesz gyerekekkel is. Ha megemlítjük nekik, hogy egy (vagy több) kilátó lesz a célpont, esetleg elhangzik, hogy a túra után a jól megérdemelt jutalom a bobozás lesz, biztos, hogy szívesen indulnak majd a kirándulásra.

Még mókusokat is láthatunk, mert ez a kedves állat nem alszik téli álmot, így szorgos gyűjtögetése közben megleshetjük.

Mátrafüred

Egy kellemes séta során meglátogathatjuk a Kozmáry-kilátót Mátrafüred szélén, vagy tehetünk egy rövidebb kirándulást a gyerekekkel a Bene-patak mentén és Bene-vár romjaihoz. Ha továbbmegyünk, a Muzsla-kilátót és a Hanák Kolos-kilátót célként kitűzve, akkor egy közepes nehézségű túrára számítsunk. A Mátra egyik legszebb völgyében, a Kalló-völgyben térhetünk vissza Mátrafüredre és zárhatjuk le a nagyjából 7 km-es túraútvonalat kb. 2,5 óra alatt.

Akár Kékestető felé is túrázhatunk Mátrafüredről, vagy Sástó felé is vehetjük az irányt, ahol egy újabb kilátó vár minket, valamint egy nagy kaland.

Sástó

A csónakázó tó téli panorámája lenyűgöző, a kanárisárga kilátótorony is csábító lehet, de biztos, hogy a gyerekeket inkább hívogatja majd a bobozás lehetősége! Az ország legmagasabban fekvő bobpályáján kellemes erdei környezetben szórakozhatunk az év minden napján. Öltözzünk jó melegen és élvezzük a száguldozást télen is az Oxygen Adrenalin Park 930 m hosszúságú bobpályán. (Nyitva tartás: minden nap 10.00-16.00-ig)

Mátraszentimre

A Felső-Mátrában található bájos, hangulatos hegyi falu biztosan a szívünk csücske lesz. Élvezhetjük a kristálytiszta levegőt, miközben megismerkedünk a látnivalókkal, a Római katolikus templommal, a Szlovák tájházzal, vagy kirándulunk az erdőben.

Érdemes meglátogatni a környező falvakat is, Mátraszentimréhez tartozik Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető.

Mátraszentimre

Erdei túra

Ha az úti cél a Mátra gyerekekkel, kihagyhatatlan program egy erdei túra, a téli mesevilág és a hóban található lábnyomok felfedezése. Mátraszentimréről könnyű túrákat tehetünk a gyerekekkel az alábbi helyekre.

Három falu temploma

A Három falu temploma Szentimrétől, Szentlászlótól és Szentistvántól közel azonos távolságra található. Nagyjából a Síparkkal szemben helyezkedik el, amit szintén érdemes felkeresni, akkor is, ha nem síelünk. Szenzációs a hangulata, káprázatos látványt nyújtanak a napsütésben csillogó havas lejtők, a jégcsapokkal díszített, hívogató, havas hütték, és a boldogan síelő, snowboardozó kicsik és nagyok. A téli sportok és a hó szerelmeseinek kötelező program!

Vörös-kő kilátó

A Vörös-kő kilátó egy nem túl magas kilátó, gyönyörű körpanorámával. Könnyen megközelíthető, Mátraszentlászlótól pár perc séta, kb. 500 méter a táv és egész évben szabadon látogatható. Nevét a közelében található vöröses színű kövekről kapta. A csigalépcsőt megmászva, a kilátóból a mesés mátrai hegyek látványa tárul elénk. Tiszta időben akár a Magas-Tátra csúcsai is jól kivehetőek.

Csörgő-patak völgye

A Csörgő-patak völgyében túrázni az egyik legjobb program gyerekekkel a Mátrában! A Felső-Mátra egyik legszebb és legvadregényesebb túraútvonalát, a Csörgő-szurdokot Mátraszentimréről a zöld négyzet, vagy Mátrakeresztes felől a piros jelzést követve lehet elérni.

Három patak egyesüléséből jött létre a Csörgő-patak völgye, a neve pedig onnan ered, hogy a patakmederben egymással összeütődő kisebb-nagyobb kövek csörgő hangot hallatnak.

Mátra Ásványház Múzeum

A múzeum különlegessége, hogy hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetünk. A gyerekek kipróbálhatják az ásványok vágását és csiszolását, sőt még az aranymosást is. Az UV kamrában „világító” ásványokat fedezhetünk fel közelebbről, egy másik teremben pedig kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatjuk az apró ásványokat. (Nyitva tartás: A múzeum januártól hétvégente látogatható.)

Finom szlovák ételek, helyi ínyencségek

Kihagyhatatlan program tesztelni a helyi ételeket, a szlovák bablevest, a juhtúrós sztrapacskát, és a mátrai borzaskát. Érdemes egy erdei gombalevesre, túrógombócra betérni a gyerekekkel Mátraszentimre egyik kellemes, családias éttermébe. A falu központjában lévő autentikus Kemencés Csárdát vagy a szemben lévő BéTerv Bisztrót, továbbá Mátraszentlászló hangulatos Vöröskő Éttermét és a Sípark Hüttéjét is ajánljuk, nem fogjátok megbánni!

Utóbbiban a gőzgombóc a mátrai tél elmaradhatatlan kelléke, mennyei édessége, amit mindenképpen kóstoljatok meg, mielőtt hazaindultok.

Mátrakeresztes

Pásztó közelében, egy hangulatos völgyben bújik meg hazánk egyik legszebb fekvésű faluja. A fakanál készítésről híres, bájos települést télen is érdemes felkeresni, sőt ekkor egy igazán különleges kalandot tartogat számunkra.

Az Alsó- és Felső-vízesést még a legtöbb útikönyv sem említi, pedig Mátrakeresztesről indulva pár perces sétával elérhető a két csodahely. Gyerekekkel is bátran induljunk el, hamisítatlan téli csodavilágba csöppenünk a Mátrában. Ha havas, jeges élményekre, meseszép, vadregényes tájra vágyunk, akkor válasszuk ezt a túrát.

A talpunk alatt ropogó hóban, a szemet gyönyörködtető fehér téli erdőben haladva hamarosan megpillantjuk elsőként a jégcsapfüzérekkel ellátott Alsó-vízesést. Majd a Zsiványbarlang, a Sziklakapu, valamint a festői Felső-vízesések látványával gazdagodunk.

Alsó-vízesés

Valójában egy sziklalépcső készteti zuhanásra a csapadékot, és nyáron csak csordogál a víz az Alsó-vízesésnél, de télen lélegzetelállító a látványa a természeti jelenségnek: a nagyjából két méter magas befagyott vízesés jégfüggönnyé változik, a borostyánnal benőtt sötét andezitsziklákat jégcsapfüzérek díszítik.

Télen, lombkoronák hiányában a napsugarak is gyakrabban megcsillannak a zárt völgyben, így varázslatos fotókat készíthetünk a sziklaperemhez egészen közel húzódva, vagy akár a jégcsapsor mögé bújva. Szemben állva az apró Alsó-vízeséssel, a jobb oldalunkon, a fölénk tornyosuló sziklafal oldalában láthatjuk a Vidróczki-barlangot. Vidróczki Márton, a híres mátrai betyár itt húzhatta meg magát, amikor a pandúrok elől az erdőben bujdosott.

Felső-vízesés

Felkapaszkodhatunk a Zsiványbarlanghoz, majd innen pár száz méterre, a piros háromszög jelzést és a kőgörgeteges, kanyargós patakmedret követve találjuk a gyönyörű, jégbe zárt Felső-vízesést. A hatalmas sziklaformációt nem lehet eltéveszteni, a szürke kőfalakat moha, borostyán és bámulatos kristályos jégzuhatag és csillogó jégcsapsor dekorálja.

A Felső-vízesés koronája a Lyukas-kő, más néven a Sziklakapu. Különböző mesebeli lényeket, szörnyeket láthatunk bele, vagy akár egy megvadult bikára is emlékeztethet minket a formája, ám jellegzetes alakja valójában az eróziónak köszönhető. A patak alkotta meg hosszú munkával a különleges, látványos sziklaboltívet.

  • A visszhangos, vadregényes völgyben ezután keressük meg a piros jelzést, mely hangulatos bükkösön és fenyvesen keresztül a kiindulópontunkra, Mátrakeresztesre juttat vissza minket.
  • A körtúra kb. 4 km, egy rövid, de élménydús téli kirándulás gyerekekkel a Mátrában. Csak arra vigyázzunk, hogy óvatosan haladjunk a sziklákhoz vezető csúszós ösvényeken, valamint mindenképpen megfelelő ruházatban és vízálló túrabakancsban induljunk el otthonról! Babakocsival az útvonal nem járható, de háti hordozóval igen.
  • Megközelítés: Mátrakeresztesen, a Fakanalas Csárda mellett tudunk parkolni, majd innen az étterem mögötti piros kereszt jelzésen induljunk el.

Lyukas-kő

Mátra gyerekekkel – Az Ilona-völgyi vízesés

Parádfürdő közelében található hazánk legnagyobb természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés, ami egy közkedvelt kirándulóhelyszín, ha a cél a Mátra gyerekekkel. A kezdőállomástól kb. 2,5 km-t kell megtenni a vízesésig, tehát egy kényelmes, könnyű túra, még télen, hideg időben is jól fog esni.

  • A Rákóczi-fa mellett elhaladva, majd az Ilona-völgy bejáratát jelző faragott székelykapun át jutunk be a völgybe és egészen a Szent István-kútig be lehet hajtani autóval. A Szent István-forrás különlegessége a szén-dioxidos vize, ez a híres „csevice”, amit érdemes megkóstolni.
  • Az aszfaltúton, a gesztenyefák között kezdődik a túránk. A Visszhang-rétnél álljunk meg és kiabáljunk néhány Hahó-t, majd haladjunk tovább a zöld jelzésen, és keljünk át a kis fahídon. Ezután kettéválik az út, a zöld körön haladhatunk tovább utunk mesés célpontjához, a befagyott vízeséshez.
  • Vízálló bakancs kötelező, mert a túra egy kalandos és izgalmas pontján patakon is át kell kelni. Egy pados pihenőhely után emelkedni fog az út, és sárossá, csúszóssá válik. Gyökereken, fatörzseken és köveken fogunk haladni egy rövidebb szakaszon, de a fáradalmainkért kárpótol majd a csoda, a jégbe zárt vízesés fantasztikus látványa.
  • Babakocsival csak az út egy része járható, hordozóval végig tudunk menni a vízesésig.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Ne legyen kifogás a hideg, öltözzetek rétegesen, túrabakancsokat elő, hangulatos, téli kirándulóhelyek, vidám programok, kellemes kalandok várnak rátok! Unatkozni nem fogtok, a Mátra gyerekekkel különösen izgalmas, érdemes elindulni, csak arra készüljetek, hogy nehéz lesz hazatérni a csodás téli mesevilágból!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.