20+ skanzen Magyarországon, amely visszarepít a múltba

Mitől kontyos a kontyos ház? Mit jelent a kástu? Hogyan készülnek a matyó díszítésű bútorok és mi a makói hagymatermesztés titka? Ezekre, és még számos izgalmas kérdésre kaphatunk választ, ha felkeressük hazánk skanzenjeit. Mutatjuk, melyik az a 20+ skanzen Magyarországon, amely különleges látnivalókkal és tematikus programokkal várja az érdeklődőket szerte az országban.

20+ skanzen Magyarországon, amely visszarepít a múltba

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Először 1896-ban Budapesten, a Népligetben nyílt szabadtéri kiállítás, ezután csak hosszú idő elteltével, 1972-ben épült meg a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely az első skanzen Magyarországon.

A 63 hektáros terület hiteles épületei és tárgyai a 18. század második felétől a 20. század közepéig tartó időszak népi életmódját mutatják be. Az eredeti és hitelesen átépített épületek hű képet adnak a falusi építészetről, lakáskultúráról és az akkori gazdálkodási szokásokról.

A múzeumként funkcionáló lakóházakban hazánk 8 különböző tájegységeinek egykori jellemző vonásai találhatóak meg, a legújabb és egyben legnépszerűbb látnivaló pedig a közelmúltban megépült Erdély egység.

Séta a Szentendrei Skanzen területén >>

Skanzen Erdély

2022. május 22-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Skanzen Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége.

A turisztikai látványosság a szórakoztatás, az oktatás és az élményszerzés mellett az értékmentést is szolgálja, bepillantást nyerhetünk az erdélyi falu mellett a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is.

A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, és kultúrház jeleníti meg. Videofilmeket is nézhetünk Erdély történelméről, az évszámokról, az emberi sorsokon át a gasztronómiai és természeti kincsekig.

A Skanzen Erdély épületegyüttesének felfedezése félnapos program, akár 4-5 órát is eltöltünk itt anélkül, hogy akár egy pillanatra is unatkoznánk. A kiállítás megtekintését érdemes összekötni egy szentendrei városnézéssel.

Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum a népi építészetet, illetve az itt élő emberek életmódját mutatja be a látogatóknak. A Pisky sétányról megközelíthető skanzen legjellegzetesebb épületei a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház. A Halászcéh háza az egyetlen fennmaradt halászcéh ház a Balaton térségében.

Tatabányai Múzeum és Skanzen

A Tatabányai Múzeum közel 200.000 darabos gyűjteményével komplex ismereteket kínál minden korosztálynak, változatos programokkal igyekszik továbbadni a város bányászörökségét az utókor számára.

A Tatabányai Múzeumhoz tartozó Skanzen egyedülálló kiállítóhely, a Skanzen egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot.

10 érdekes program és Tatabányán >>

Matyó skanzen, Mezőkövesd

Mezőkövesden bakancslistás program a matyó skanzen felkeresése, a skanzen bejáratánál található székelykapun átlépve valódi időutazás veszi kezdetét.

A város Hadas városrészében a Hadas Látogatóközpont kiállítása interaktív módon mutatja be a matyó kultúrát, viseletet és a Hadas történetét. A 100-150 éves parasztházakban számos alkotóház található, ahol a bútorfestés, a fazekasság vagy épp a mézeskalács készítésének fortélyaiba is betekintést nyerhetünk.

A matyós skanzen Magyarországon rendhagyó különlegesség, a Bútorfestő Alkotóházban Kovács András asztalosmester és népi iparművész történeteket mesél a bútorfestés hagyományairól, a Mézeskalácsos Házba pedig már messziről hívogat az ínycsiklandozó mézeskalács illat.

A mezőkövesdi látogatást kiegészíthetjük a Matyó Múzeum, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Matyó menyecske szobra és a Summás emlékmű felkeresésével.

Mozdonyskanzen, Nagycenk

Aki szereti a kisvasutas programokat, annak mindenképpen érdemes felpattanni a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasútra, amely Nagycenk és Fertőboz között közlekedik szombaton, vasárnap és ünnepnapokon, valamint a meghirdetett hétköznapokon.

Kisvasutas élmények hazánkban >>

A Mozdonyskanzenben gőzmozdonyok, személy-, teher- és rönkszállító kocsik láthatóak a kisvasutak múltjából. A kocsipark 9 különféle típusú és rendeltetésű kocsiból áll, nyitott és zárt teherkocsik, valamint személykocsik jellegzetes darabjait tekinthetjük meg közelről.

Halászati Mini Skanzen, Baja

Baja legkedveltebb sétaútja kétségtelenül a Sugovica sétány. A Sugovica és a Duna találkozásánál áll a 13 méter magas, különleges szépségű épület, amely a város híres szülöttjének, Türr Istvánnak a nevét viseli. A kilátó meghódításáért lélegzetelállító panoráma a jutalmunk.

Türr István-kilátó, Baja >>

A Türr István-kilátó szomszédságában található a Halászati Mini Skanzen, ahol a környéken az egykor leggyakrabban használt halászati eszközöket, és a tanyasi élet egyéb tárgyait tekinthetjük meg.

A kiállításon kívül kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével is várják az ide érkezőket.

Palotavárosi Skanzen, Székesfehérvár

1988-ban nyílt meg „Palotavárosi emlékek” címmel a Palotaváros történetét és néprajzát bemutató kiállítás, a Palotavárosi Skanzen legismertebb látnivalója a szerb földműves ház. A ház hátsó helyiségében a Dietrich-kalaposműhely berendezése, szerszámai, gépei láthatók.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Nagyvázsony

A Nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum felkeresése érdekes része lehet egy balatoni kirándulásnak, azok számára főként, akik érdeklődnek a régvolt falusiak lakáskultúrája és iparmunkássága iránt. Az oszlopos tornáccal kiegészített múzeum helyiségei a magyar parasztok életének mindennapjairól mesélnek.

Belsőváros, Csongrád

A Csongrád központi részén található Belsőváros valójában egy élő múzeum, amely a Gyökér és Öregvár utca, illetve a Tisza-part menti városrész házait öleli fel. A 18-19. századi házakban a helyi hajósok, halászok, kubikosok laktak. Az Óváros könnyen megközelíthető, a Babamúzeum pedig igazán különleges látnivaló.

Öregfalu, Ócsa

Az ócsai Öregfaluban a templomot körülölelő telkeken XVIII. század végén épült parasztházak állnak, amelyek megőrizték a kor építészetének sajátosságait.

Az Ócsai Tájház 1980-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, az épületben helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok mutatják be a száz, kétszáz évvel ezelőtti mindennapi életet.

A Tájház Népviseleti Gyűjteménnyel is bővült, a kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, és ecseri magyar népviselet.

József Attila Múzeum és szabadtéri néprajzi kiállítás

A makói József Attila Múzeum állandó és időszaki kiállításokkal, szabadtéri néprajzi kiállítással, és kútmúzeummal várja azokat az érdeklődőket, akik közelebbről is megismerkednének Makó látnivalóival és történetével.

A Küzdelmes évszázadok c. tárlat a város történetét mutatja be, a múzeum udvarán álló apátfalvi ház a falu eredeti tárgyaival ismertet meg, emellett bepillanthatunk a makói hagymatermesztés kulisszái mögé is.

Göcseji Skanzen, Zalaegerszeg

A Göcseji skanzen Magyarországon egyedülálló, mert ez valójában egy elképzelt település, amely 40 építményből és több száz berendezési tárgyból áll. A látnivalók hűen idézik a korabeli világot.

Olvasónk, Végh Katalin így ír a skanzenről: A zalaegerszegi Göcseji Skanzen az 1968-as megnyitásával Magyarország első szabadtéri múzeuma. A Zala folyó holtágánál és egy régi vízimalom körül elhelyezkedő területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak. Bemutatják a térség életét, használati tárgyait. A terület rendezett, gondozott, kedves személyzet fogadja az ide látogatókat. Érdekesek, és egyediek a külön kiállított házormok, ilyet nem nagyon látni máshol. Ajánlom azoknak, akiket érdekel a régmúlt emléke, a paraszti kultúra egy helyben történő bemutatása, ami betekintést nyújt a mai embereknek, a felnövekvő ifjúságnak.

Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa, itt található a Bodrogközi Múzeumporta, amely betekintést nyújt Cigánd múltjába, a folyószabályozásba, és a bodrogközi népművészetbe.

A látogatható tisztaszoba az 1920-as évekből való, emellett láthatunk festett bútorokat, festményeket, és egy igazi kemencét is, amelyet egy cigándi lakos készített.

skanzen Magyarországon
Fotó: Tasi Zsolt

Szennai Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szennai Skanzen a harmadik skanzen Magyarországon, a népszerű turisztikai látványosság Somogy megyében várja azokat az érdeklődőket, akik megismerkednének a Zselic népi építészetével.

A skanzen Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekszik, és változatos programokkal várja a látogatókat.

A múzeum portáin, házaiban a hagyományos paraszti tudás ma is használható elemeit, a közösség kulturális értékeit mutatják be.

Pityerszeri Skanzen

A Pityerszeri Skanzen eredeti formájában mutatja be, milyen a kerekített ház, az emeletes kástu, vagy a kontyos ház. A falumúzeum házai eredeti formájukban lettek renoválva, a kerített házak hazánkban egyedül csak itt találhatók. Az emeletes kástu szintén egy jellegzetes őrségi épület.

A skanzenbe érkező gyerekeket egy játszótér várja, a szatócsboltban pedig emléktárgyak vásárlására is van lehetőség.

Vasi Skanzen, Szombathely

A Vasi Skanzen Magyarország második skanzenje, 1973-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az állandó kiállítás főbb részei a falu főutcája, a falu közepén lévő őrségi domb és a pincesor.

Érdekesség, hogy a lakóépületek között felfedezhetünk szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi otthont, borona-, sövény- és tömésfalú házakat is.

Igazi kuriózum a 18. század eleji molnaszecsődi fa harangláb, a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhely, a Pornóapátiból származó füstöskonyhás német ház, illetve a Felsőszölnökről származó egytüzelős szlovén füstösház.

Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfalu hazánk második legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt eltérő tájegységeinek népi építészetét mutatja be.

A Felső-Tisza vidékének jellegzetes épületei között barangolva változatos programokon vehetünk részt, megismerkedhetünk a lekvárfőzéssel, a káposztasavanyítással, vagy akár a paszulycsépléssel.

A skanzen központjában kialakítottak egy orsós faluközpontot, főterén áll a templom a harangtoronnyal, körülötte pedig egy iskola, egy szatócsbolt, egy paplak, egy tűzoltószertár, egy kocsma és különböző műhelyek várják az érdeklődőket. 

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kiemelt jelentőségű nemzeti emlékhely, a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületei megismertetik a látogatókkal a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit.

Ópusztaszerre mindenképpen érdemes egy egész napot szánni, egy többnapos kirándulás során felfedezhetjük a környék más látnivalóit, így a Csillagösvény Élményparkot is.

Hajóskanzen, Neszmély

Neszmély község főútján ezüst színű hajócsavar mutatja a Hajóskanzenhez vezető utat, a Szent Ilona öböl vizén gőzhajók sorakoznak.

A Neszmély lapátkerekes gőzhajó teljes felújításon esett át, és bár a Hajóskanzen kiállításai nem látogathatók, a Neszmély hajón továbbra is lehet szállást foglalni.

Hollókő – a múzeumban élő falu

A Cserhát hegyei között található zsákfaluban, Hollókőn csak 380-an laknak, a település mégis sok országból vonzza a látogatókat.

Hollókőn 56 olyan házikó áll, mely a régi időkből maradt ránk, hagyományos palóc mintájuk miatt felkerültek az UNESCO listájára is. A Hollókő-Ófaluban kialakított skanzen nincs híján látnivalókban sem, néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak kaptak helyet.

Várpark és Skanzen, Dinnyés

A szabadtéri kiállításra Alekszi Zoltán alkotásai értékmentő és oktatási céllal készültek. A Várpark központi részét a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjeinek együttese alkotja,

a Várpark melletti skanzenben pedig Árpád-kori veremházak, a korra jellemző mesterségek tárgyai, egy fatemplom, szoborgyűjtemény, valamint egy kárpát-medencei fazekas kiállítás is megtekinthető.

Az igényes és gondozott területen, hangulatos környezetben tiszteleghetünk történelmi emlékeink előtt.

Mini-Magyarország Makettpark és Mini Skanzen, Ászár

A Mini Skanzen 2011-ben nyílt Ászáron, ahol egykor Jászai Mari művésznő is született. Az ő tiszteletére épült emlékházban kiállítást is láthatunk az életéről.

Ahogy sétálunk a miniatűr falucska pici házai között, mintha valóban élet lenne a falak között. A kis épületek egy-egy adott időszakot és építészeti stílust mutatnak be, a környék jellegzetes épületeinket méretarányos kicsinyített másai.

Még több makettpark Magyarországon >>

20+ skanzen Magyarországon – bakancslistás élményekkel

Nincs olyan skanzen Magyarországon, amely ne lenne bakancslistás csodahely, egy izgalmas skanzentúra keretében teljes képet kaphatunk hazánk népi építészetének és kultúrájának sajátosságairól. Minden korosztály számára hangulatos program, csak ajánlani tudjuk.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Szennai Skanzen (fotó: Tasi Zsolt)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.