Velence legszebb panorámáját keresed? Irány a Bence-hegyi kilátó!

A Velencei-tó környéke népszerű hazai kirándulóhely, így nem is volt kérdés számunkra, hogy egy velencei látogatás során felfedezzük magunknak. Ha nem jártál még a Velencei-tó ikonikus kilátójában, itt az idő, hogy megnézd a Bence-hegyi kilátó tetejéről a 360 fokos körpanorámát. Mutatjuk, milyen élményekre számíthatsz! 

Milyen kilátással ajándékoz meg a Bence-hegyi kilátó? 

Bátran állíthatjuk, hogy a Bence-hegyi kilátó télen-nyáron szuper úti cél, hiszen ha mi télen, a süvítő hideg szélben is nagyon élveztük a kilátást, akkor nyáron szinte garantált, hogy akár több órát is eltöltesz majd itt. 

Az út Velencéről nem több pár percnél autóval, cserébe úgy érzed majd, hogy megkaptad a Velencei-tó egyik igazi csodahelyét ajándékba. Még sosem láttuk a tavat felülről nézve, így különösen nagy élmény volt megfigyelni a rajta fekvő szigeteket, a nádast, és a környék településeinek apró piros tetős házait. 

A kilátó tetejéről láthatod az egész tavat, a Budai-hegységet, a Templom-hegyet, illetve a Vértes és a Bakony vonulatait is. Megnézheted innen a korzót is, ahol nyáron nagyokat lehet csobbanni, illetve láthatod Velence kacskaringós kis útjait is.

Velence legszebb panorámáját keresed? Irány a Bence-hegyi kilátó!

118 lépcsőfok, 360 fokos körpanoráma, örökre szóló élmény

A közel 20 méter magas kilátóhoz gyönyörűen karbantartott lépcsősor vezet, melynek végén egy fából készült mókuskerék őrzi – apró fém táblácskákkal – az építők nevét. A lépcsőházban a térség növény-, és állatvilágát bemutató kiállítás kapott helyet, a képeket nézegetve nem is tűnik soknak a tetőre vezető 118 lépcsőfok. 

Ha felmentél már az egri Minaret tetejére, akkor számodra különösen könnyű lesz az út, hiszen itt kényelmes, nem túlságosan meredek lépcső vár, tágas térrel. 

5 érdekesség, amit nem tudtál a Bence-hegyi kilátóról

  • A Bence-hegyen 1988-ig egy olajfúró torony állt, akkor azonban egy német turista lezuhant róla, így a tornyot felrobbantották. A következő 30 évben nem épült a helyére semmi, ám a kilátás miatt a hegytetőre sokan jártak gyönyörködni. 
  • 2014-ben pályázatot írtak ki egy új kilátóra, amely végül 2018 óta látogatható. 
  • A zsűri a 156 pályamunka közül hármat választott ki, de a végső döntést a velencei lakosokra bízta. A velenceiek többsége a zsűri által II. helyezettként választott Kruppa Gábor-Merkel Tamás alkotásra szavazott.
  • A Bence-hegyi kilátó különleges technikával készült, a vasbeton szerkezetre szórtbeton réteget hordtak fel.
  • Az építmény minden irányból más formájúnak tűnik, ám annyi bizonyos, hogy azonnal megakad rajta a szemed a Velencei-tó környékén sétálva. 
Velence legszebb panorámáját keresed? Irány a Bence-hegyi kilátó!
Háttérben a Velencei-tó terül el

Hogyan juthatsz el a kilátóhoz?

A Bence-hegyi kilátó gyalogosan és autóval is megközelíthető, a legközelebbi buszmegálló 2.4 km, a vasútállomás 6.4 km. 

Az építményhez több túra is vezet, amelyek átlagosan 2-3 óra hosszúak. Autóval a Nadapi út – Panoráma út – Mély út útvonalon érhetsz a kilátó alatti parkolóhoz. Már itt is elképesztő panoráma fogad, a kilátó pedig innen csupán 5 perc gyalogosan. Kisgyerekekkel is bátran útnak indulhatsz.  

Hasznos infó! A kilátóba a belépőjegy 500 Ft, és bár a parkoló fizetős, ott jártunkkor (2020. december) nem kellett érte fizetni. 

Látnivalók Velencén – Ne hagyd ki őket egy velencei kirándulás során! 

Ha egy egész napot, vagy akár többnapos kirándulást tervezel Velence környékén, keresd fel a településen Nagyapó Mesefáját, a Babák Rózsakertjét, és a Meszleny–Wenckheim-kastélyt. A vízparton is tegyél mindenképpen egy sétát, mert a Velencei-tó látványa minden évszakban szép. 

A közelben, Kápolnásnyéken vár a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum, Nadapon az Országos Szintezési Főalappont, a Nadapi ősjegy, Gárdonyban a Halászó kisfiú szobra, Agárdon pedig a H2O Akváriumház. 

Velence legszebb panorámáját keresed? Irány a Bence-hegyi kilátó!
Velencei-tó

A Bence-hegyi kilátó mellett található asztaloknál és padoknál nyugodtan piknikezhetsz is, de ha a Velencei-tó környékén romantikáznál, akkor is tökéletes választás ez a hely az elképesztő panoráma, és az esti kivilágítás miatt. A hideg szél ellenére is a lehető legjobb döntés volt megállni a kilátónál, ne hagyd ki te sem az élményt! 

Szállást keresel a Velencei-tónál?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.