20+ kisvasút Magyarországon, amely mesés tájakon zakatol

kisvasút Magyarországon

A vonatozás különleges élmény, egy kisvasút pedig olyan kalandokkal ajándékoz meg, amelyek újra és újra mosolyt csalnak az arcodra. Mutatjuk, melyik az a 20+ kisvasút Magyarországon, amely mesés tájakon zakatol, emellett izgalmas programokkal várja az utasok apraja-nagyját.

20+ kisvasút Magyarországon hangulatos vonatos kikapcsolódáshoz

Pálházi Erdei Vasút

A Pálházi Erdei Vasút hazánk legrégebbi erdei kisvasútja, nyomvonalát egykor azért építették a Kemence-patak völgyében, hogy kiaknázhassák a jelentős erdővagyont. Az üres kocsikat lovak húzták felfele, lefelé a fával megrakott kocsik önállóan gurultak.

A menetrend szerinti személyszállítás 1958-ban kezdődött meg, a kisvasút Pálháza – Kőkapu –  Rostalló között közlekedik. A vonal különleges része a sziklába vájt alagút, amely a Kőkapu nevet viseli, de a környék számos más látnivalót is tartogat még.

Még több információ >>

Fotó: Csermely Marianna

Tisza-parti Kisvasút

A Tisza-parti Kisvasút Magyarország egyik legszebb Tisza-kanyarulatában zakatoló kisvasút, amely napjainkban megszépülve, felújítva szállítja utasait. A kisvasút végállomása a Fürdő utcában van, ide kb. 1 óra alatt ér vissza a játszóteret, a kilátót, a sportpályát és a Találkozások Házát érintve.

A Miskó István sétány mellett álló Tisza-parti kilátóban 14 méter magasból gyönyörködhetünk a tájban, illetve a városban.

Tovább a kisvasút oldalára >>

Fotó: Csodahelyek.hu

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A kemencei vonalon 1947-ben közlekedett először motormozdony, de menetrend szerinti járatok ekkor még nem indultak. A Csarnavölgyi Erdei Vasút kezdetben lóvontatású volt és a területen termelt faanyag mozgatását, szállítását biztosította. Faanyagot 1992-ben szállítottak vele utoljára, ma a kisvasút a Kemencei Erdei Múzeumvasút nevet viseli, és ökoturisztikai célokat szolgál.

A vonat Kemence – Fekete-völgy között közlekedik, a környék számos túraútvonallal várja a Börzsöny szerelmeseit. A kemencei végállomáson érdemes megnézni a vasúttörténeti gyűjteményt, a gyerekek kedvence pedig egyértelműen a hajtánypálya.

Tovább a menetrendhez >>

Fekete-völgy, Csarna-völgy, erdei vasutak – Gyermekbarát programok a Börzsönyben
Fotó: Kristóf Eszter

Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút az egyik legnépszerűbb erdei kisvasút Magyarországon, a Kismaros és Királyrét között közlekedő vonat menetideje 30 perc. Útközben a Morgó-patak völgyének természeti kincseivel is megismerkedhetünk, a végállomás közelében pedig vár a hajtánypálya, a Várhegy-kilátó és a Királyréti tanösvény.

A kisvasúton kutyával is utazhatunk, de a kutyák csak szájkosárral és pórázon vezetve szállíthatók.

Még több információ >>

Nagybörzsönyi Erdei Vasút – Bezina-völgyi Erdei Vasút

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta között közlekedik, a menetidő 45 perc. Közlekedik vonat Szob-Nagybörzsöny között is, így akár Szobról is indulhat a kirándulás a Bezina-völgyi Erdei Vasúttal.

Ha Szobon jársz, mindenképpen keresd fel a Börzsöny múzeumot, Nagybörzsönyben pedig vár a Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény, a vízimalom, és a Szent István templom. 

Megnézem a menetrendet >>

Skanzen Vonat, Szentendre

A Skanzen Vonat Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedő kisvasútja, amely a Szentendrei Skanzen tájegységei között közeledik. Egyszeri oda-vissza úttal 4,6 km-t tesz meg a vonat, ami nagyjából napi 46 km-t jelent.

A Skanzen Vonatra külön kell jegyet váltani, jegyeket kizárólag a Főbejárat pénztáraiban és a nemzeti mobilfizetési rendszer applikáción keresztül árusítanak.

Kisvasutak, Szigethalmi Vadaspark

A Vadaspark területén található egy 20 személy szállítására alkalmas kisvasút, amely egy 900 méteres pályán közlekedik, valamint egy másik, 30 személy szállítására alkalmas kisvasút is, amely 1000 méteres útvonalon szállítja az utasokat.

Mindkét pálya erdei környezetben halad, míg az előbbi egy pici halastavat kerül meg, addig az utóbbi egy gyönyörű vasúti hídon, majd egy alagúton vezet át.

Még több információt szeretnék >>

Kerti vasút, Budakeszi Vadaspark

2022. október 21-én mutatkozott be a közönségnek a Budakeszi Vadaspark legújabb attrakciója, a kerti vasút. Ez a keskeny nyomtávú, kifejezetten gyerekeknek készült kisvasút mintegy kétszáz méter hosszan szállítja utasait. A kerti vasút a vadasparki látogatás élményét teszi mostantól még teljesebbé a családok számára.

A pálya hatalmas fenyőfák között kanyarog, a vasúton utazók a baromfiudvar állataival is találkozhatnak, hiszen a pálya mellett tyúkok kapirgálnak.

Medveotthon Kisvasút

A Medveotthon Kisvasút Magyarországon az egyetlen kisvasút, amelyről medvéket és farkasokat láthatunk utazás közben. A vonatok a Medveotthon területén közlekednek, és a kilátó mögött található állomásról indulnak.

Az 1500 méteres pályát 15 perc alatti járja be a vonat, útközben egy alagúton is áthaladunk. A vonatok csak hétvégén és munkaszüneti napokon közlekednek, 20 percenként, 10.30-tól 17.30-ig.

Tovább a Medveotthon Kisvasút oldalára >>

Fotó: Kristóf Eszter

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Egy lillafüredi kirándulás alkalmával mindenképpen érdemes felvenni a bakancslistánkra az utazást a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton, a gyönyörű útvonalon közlekedő kisvasút Miskolcról, a Kilián városrészből indul és Garadnáig közlekedik.

Az úton hegyek között, völgyhidakon, alagutakon keresztül több látványossághoz is eljuthatunk, például a Palotaszállóhoz, a barlangokhoz és a vízeséshez is. Lillafüred látnivalói többnapos kikapcsolódásra csábítanak.

A kisvasút Magyarországon az egyik legnépszerűbb, évente több ezren utaznak vele.

Tovább a kisvasút weboldalára >>

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Az Öreg-tavak belső gátján közlekedő Hortobágy-halastavi Kisvasút egy 5 km-es útvonalon halad, és számos természeti kincset tartogat számunkra. A végállomáson egy 460 méteres pallóúton betekintést nyerünk a halastavak élővilágába.  

A Hortobágy látnivalói egynapos, de akár többnapos kikapcsolódáshoz is tartogatnak meglepetéseket.

Még több információ >>

Kaszói Állami Erdei Vasút

A Kaszói Állami Erdei Vasút a kaszói erdőben működő erdei kisvasút, amely csodálatos tájakon halad utasaival. Utazás közben a természeti sokszínű élővilágával ismerkedhetünk meg.

Bár a kisvasút menetrend szerint nem közlekedik, vonatozással egybekötött programokon lehetőségünk van részt venni.

Hogyan közeledik a kisvasút? >>

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A MÁV ZRT. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút páratlan látványosság, ugyanis ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, ahol a vonatok közlekedését gyerekek irányítják. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart, a vonatok Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen is megállnak.

A környék fél- vagy egynapos kiránduláshoz ideális választás baráti társaságoknak, kisgyermekes családoknak, pároknak.

A Gyermekvasút menetrendje >>

Hangyavasút

A Hangyavasút az egyik legkisebb kisvasút Magyarországon, amely a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt remek szórakozást ígér. Az aprócska szerelvény a Katalinpusztai Látogatóközpont területén közlekedik.

A menetrend szerint (hétfő szünnap) közlekedő Hangyavasút közelében három tanösvény várja azokat, akik örömmel felfedeznék a környék természeti értékeit.

A Hangyavasút menetrendje >>

Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen

A Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen-Fatelep állomás és Hármashegyalja között közlekedik, menetjegyet az állomásokon, annak pénztáraiban vagy a vonaton válthatunk.

Hármashegyalja hangulatos úti cél, a kirándulóhely egy erdei tanösvénnyel, egy 25 méter magas kilátóval, a Hármashegyi-tóval és egy erdei játszótérrel teszi színesebbé a vonatozást.

Érdekesség: A Zsuzsi kezdetben a Debrecen-Guthi Vasút Vállalat egyik gőzmozdonya volt, innen kapta mai nevét a kisvasút.

Egy debreceni kirándulás programját mindenképpen érdemes kiegészíteni a vonatozással.

Tovább a Zsuzsi honlapjára >>

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A Szilvásváradi Erdei Vasút 1908-ban kezdte meg működését, Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávon. A gőzüzemű erdei vasutat főként faanyag és mészkő szállítására használták a második világháborúig. 1966-tól azonban már dízelmozdonyok robognak a festői völgyben.

A közel 5 kilométeres vonal a Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig a Gloriett tisztás, ahol a Fátyol-vízesés is található. További megállók a Tótfalusi-völgy bejárata és a Szalajka-Halastó, az Erdészeti múzeumnál. A Szalajka-völgy bakancslistás kirándulóhely, látnivalóira érdemes akár több napot is szánni.

Megnézem a menetrendet >>

Fotó: Tasi Zsolt

Mecseki Kisvasút

A társadalmi munkában épült Mecseki Kisvasutat 1962. augusztus 20-án adták át, azóta folyamatosan üzemel. A kisvasút a Dömörkapu és az állatkert között közlekedik 20-25 percenként, menetjegyet 2 éves kor fölött kell váltani.

Még több információ >>

Még több program a Mecsekben >>

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci Erdei Vasút vonatai pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekednek Pörböly és Malomtelelő között a gemenci erdőben. Kirándulásunk során érdemes felkeresni a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ kiállításait, emellett vadmegfigyelő állomás és büfé is várja a kirándulókat. A területen a parkolás ingyenes.

A Gemenc kincseinek felfedezésére érdemes akár egy egész hétvégét, vagy hetet szánni, a környék számos túraútvonalat tartogat.

Tovább a menetrendhez >>

Fotó: Tasi Zsolt

Balatonfenyvesi Kisvasút

A két világháború között 4 km hosszú vasútvonalat építettek a balatonfenyvesi MÁV állomás és Imre-major közé, ám ekkor a vasúti kocsikat még lóval vontatták, menetrend szerinti utasforgalom nem volt. A második világháborúban ez a vasútvonal elpusztult, majd 1950. október 13-án kezdték meg a 760 mm nyomtávolságú gazdasági vasút pályájának lefektetését.

A Balatonfenyvesi Kisvasút vonalán menetrendszerű forgalom jelenleg csak a Balatonfenyves-Központi Főmajor (Imremajor)-Somogyszentpál vonalon van.

Még több információt szeretnék >>

Csömödéri Erdei Vasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít, emellett jelentős mennyiségű faanyagot juttat a lenti és a csömödéri fafeldolgozó üzemekbe.

A személyszállító szerelvények menetrendszerűen április végétől szeptember végéig közlekednek, a vasútvonalhoz számos kerékpáros és turistaútvonal csatlakozik.

Tovább a weboldalra >>

https://www.instagram.com/p/BoRS84ZlNLC/

Széchenyi Múzeumvasút Nagycenk

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút Nagycenk és Fertőboz között közlekedik szombaton, vasárnap és ünnepnapokon, valamint a meghirdetett hétköznapokon. Az üzemi viszonyoktól függően a vasút kerékpárok fuvarozását is vállalja.

Nagycenken érdekes program a vonatozás mellet a Mozdonyskanzen, a Széchenyi Emlékmúzeum és a Széchényi-mauzóleum felkeresése.

Megnézem a menetrendet >>

Vál-völgyi Kisvasút

A Vál-völgyi Kisvasút három megállóhely – Puskás Akadémia megállóhely, Felcsút Vasútállomás, Alcsúti Arborétum megállóhely – között közlekedik menetrend szerint. A megállók között 3-3 km van, így összesen 6 km egy szakasz, a menettérti út pedig 12 km.

Jegyvásárlásra a Felcsút Vasútállomás jegypénztárában, illetve a vonaton a jegyvizsgálóknál van lehetőség.

Még több információt szeretnék >>

https://www.instagram.com/p/CSeK2sBDJtN/

Debreceni Vidámpark kisvasút

A Debreceni Vidámpark kisvasútja a vidámpark nyitva tartásának megfelelően üzemel, hivatalos menetrendje nincs, igény szerint indul. A vonatból az erdő területén elhelyezett kifutóban láthatóak a dámszarvasok, valamint a tevék is.

A szerelvények a felújítást követően új tematikát kaptak, így az állatkertben megtalálható gazdag afrikai élővilágot és a fekete kontinens népművészetét hozzák közelebb az utazóközönséghez.

Megnézem a honlapot >>

Mátravasút

A Mátravasút tárt karokkal várja a kirándulni vágyókat a Mátra legszebb kirándulóövezetében. A vonatok nemcsak nyáron, hanem iskolaidőben is minden nap közlekednek Gyöngyös és Mátrafüred között. Szalajkaház irányába csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek a szerelvények.

FRISSÍTÉS: 2023.08.05-én próbaüzemben elindult a közlekedés a Mátravasút mátrafüredi szakaszán.

Még több információ >>

Zselici Csühögő

Az Almamellék és Sasrét között közlekedő erdei kisvasút, a „Zselici Csöhögő” a pályafelújítási munkálatok után 2023. március 11-től ismét várja utasait. A 6 km hosszú pályán a vonat nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd a sasréti erdők irányába fordul. Utazás közben megcsodálhatjuk a zselici táj szépségét.

A vonatozás 25-30 percet vesz igénybe, a visszaindulásáig megnézhetjük Sasréten a patinás vadászkastélyt, a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát és az ősbükkösben vezető tanösvényt is.

Még több információ >>

Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút

2023-ban adták át a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút felújított szakaszát, amelyen ismét közlekednek a menetrendszerinti járatok. A vonat 5 km hosszú vonalon halad a Bükk-hegységben, gyönyörű erdei környezetben. A közelben több tanösvény is található, illetve itt fekszik a Felsőtárkányi tó is.

A vonaton kutyával is utazhatunk, kerékpár az utasok zavarása nélkül szállítható.

Megnézem a menetrendet >>

Magyar Vasúttörténeti Park

2000-ben nyitotta meg kapuit Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Park, Európa első interaktív vasúti parkja, ahol nem csak gyönyörködni tudunk a régi idők mozdonyaiban, hanem némelyikkel akár utazni is lehet.

A park 70000 négyzetméteren 100 járműkuriózummal várja a látogatókat, felkeresése izgalmas fővárosi program kicsiknek és nagyoknak!

Megnézem a weboldalt >>

További kivasutak Magyarországon

  • Gödöllői Erdei Vasút: A kisvasút 2023. október 2-től sajnos már nem üzemel.
  • Mesztegnyői Erdei Vasút: Jelenleg előkészítés, illetve tervezés alatt áll a felújítást célzó beruházás, az üzemszünet a beruházás megvalósulásáig tart, melynek időpontja jelenleg nem ismert.
  • Kecskeméti Kisvasút: Információink szerint a kisvasút már nem közlekedik.
  • Nyírvidéki Kisvasút: nem üzemel.

Figyelem! A listát folyamatosan bővítjük annak függvényében, hogyan alakul a kisvasutak felújítása, üzembe helyezése.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Borítókép: Pálházi Erdei Vasút (Csermely Marianna)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.