Kirándulás kutyával? – 15 úti cél Magyarországon, amit nem hagyhatsz ki!

Izgalmas emelkedők, friss levegő, elképesztő panoráma. Az országban számos olyan útvonal van, ahol örök életre szóló élmény lehet egy túra, ám ha a négylábú kedvenceddel indulnál útnak, kissé korlátozottak a lehetőségek. A kutyabarát kirándulóhelyek nagy kincsek, ez a 15 hely pedig garantáltan felkerül majd a bakancslistádra, ha végigjárod őket! Kirándulás kutyával, szuper helyszíneken! 

Kirándulás kutyával – 15 hely, ahol élvezni fogod a közös túrázást

Pihenj a kutyáddal a Szalajka-völgyben!

A Szalajka-völgy népszerű úti cél, a kutyabarát kirándulóhelyek közül pedig az egyik legnagyobb kedvenc, annál is inkább, mert minden évszakban célba veheted, és a kutyákat is felengedik a kisvonatra. Szilvásváradon kutyabarát szállást is találsz, így akár többnapos kikapcsolódást is tervezhetsz a kutyáddal a környéken.

Kirándulás kutyával? – 15 úti cél Magyarországon, amit nem hagyhatsz ki!
Kirándulás a Szalajka-völgyben (fotó: Tasi Zsolt)

Sétálj egyet Drégelyvár környékén!

Drégelyvár környéke nagyszerű kutyabarát kirándulóhely, a vár romjaihoz vezető Apródok útja tanösvény bejárása a kisebb gyerekek és kicsi kutyák számára sem teljesíthetetlen táv. Ideális választás száraz időben akár a hűvösebb napokon is, a kilátás elképesztő, az út pedig nem tartogat kemény emelkedőket. 

Vedd be a négylábúakkal az Apátkúti-völgy birodalmát! 

Mindegy, hogy vizslával, vagy tacsival indulsz útnak, az Apátkúti-völgy nem fog csalódást okozni számotokra. A patakparti sétát kutyával nem ajánljuk a nagy sziklák és a csúszós kövek miatt, de a kialakított úton kényelmesen végigsétálhattok közösen az Ördögmalom-vízeséstől a Telgárthy-réten át egészen a Kaán-forrásig. 

Tárt karokkal vár egy könnyed sétához a Római-part

Ha szívesen ennél egy strandos lángost, vagy palacsintát, de nem akarsz a fővárostól messze kirándulni, itt az ideje, hogy sétálj egyet a Római-parton, ahol a vízpart és az éttermek is teljes mértékben kutyabarát helyek. Télen-nyáron rengeteg kutyással találkozhatsz, akik olyan jól megférnek egymás mellett, hogy itt valóban kikapcsolódásnak éled majd meg a kutyás napot. 

Gyönyörködj a panorámában a Normafánál!

Budapesti panorámára vágysz egy olyan helyen, ahova a gyerekeket és a kutyákat is magaddal viheted? Kapd fel a piknikező takarót, csomagolj néhány szendvicset, és vedd célba a Normafát, ahol sportolni, kirándulni és pihenni is lehet. Fényképezőgépet nyugodtan vigyél magaddal, nagy hasznát veszed majd, ha a fotózás a hobbid. 

Irány kutyákkal a Kevélyhegyi levendulamező!

Szívesen szüretelnél levendulát, de nem szeretnéd otthon hagyni a kutyádat? Budapesthez közel, Pilisborosjenőn találod a Kevélyhegyi levendulamezőt, ahol a kutyások számára külön szedési hely lett elkülönítve. Itt a levendulaszüret mellett közös képeket is készíthettek, senkit nem fogtok zavarni vele. 

Jártál már Tatán, az Öreg-tó partján?

Ha kedveled a vízparti helyeket, vedd célba a vizek városát, és sétálj egyet a négylábúakkal a tatai Öreg-tó partján. Akár egy könnyed vasárnapi sétához is érdemes Tatát választani, a napsütésben sétálni legalább akkora élmény lesz, mint útközben megenni néhány gombóc fagyit, miközben a háttérhez a látványt a tatai vár szolgáltatja. 

Kirándulás kutyával? – 15 úti cél Magyarországon, amit nem hagyhatsz ki!
A tatai Öreg-tó partján

Fedezzétek fel közösen a Szigligeti várat! 

A Szigligeti vár weboldalán azonnal szembesétál velünk a hír, miszerint a vár kutyabarát. Ha ide látogatsz a négylábúakkal, valódi élményben lesz részetek közösen anélkül, hogy kerülgetni kellene a tiltó táblákat. Pórázzal mindenképpen készülj, hogy a többi látogató nyugalmát ne zavard, de ezen kívül semmi nem akadályoz majd meg abban, hogy élvezd a csodaszép balatoni panorámát! 

Nézzétek meg a Kővágóörsi kőtenger szikláit! 

Kővágóörs népszerű a kutyabarát kirándulóhelyek között, annál is inkább, mert Révfülöptől csupán 3 km-re fekszik. A község szélén kezdődik az ún. Kőtenger, amelynek vannak ház méretű sziklái, és különleges formájú, kisebb alakzatai is. A terület védett, de kutyával így is nyugodtan kirándulhatsz a sziklaképződmények között. 

Ismered az Öreg Tölgy Erdei Tanösvényt?

A Budai-hegység délnyugati lábánál található az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény, amelynek az indítótábláját a Telki határán húzódó zöld négyzet jelű turistaúton közelítheted meg. A tanösvényen nem fogsz turisták tízezreivel találkozni, de ez jó hír, ha csendes helyre vágysz, ahol a kutyákkal nyugodtan sétálhatsz egyet a 250 éve itt növekedő molyhos tölgyfa szomszédságában. 

Kirándulás kutyával? – 15 úti cél Magyarországon, amit nem hagyhatsz ki!
Kirándulás kutyával

Mássz fel a soproni Károly-kilátó tetejére! 

Ha egy kilátóba is szívesen felmásznál a négylábú kedvenceddel, irány a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye, a Károly-kilátó. Egy soproni kirándulás során ne hagyd ki ezt az úti célt, annál is inkább, mert a környék egyébként is számos túraútvonalat rejt. Kutyabarát szálláshelyről se felejts el gondoskodni! 

Ismerd meg a Gyadai tanösvény mesés állomásait! 

Budapesttől csak 40 kilométerre fekszik a Katalinpusztai Kirándulóközpont, innen indul a 6km hosszú Gyadai tanösvény, amelynek 13 állomása izgalmas élményekkel vár. Gyerekekkel és kutyával is bátran útnak indulhatsz, a túra a zöld T jelzésen át vezet. Útközben megnézheted a víz felett kanyargó pallósort, az Óriások Pihenőjét, vagy akár Magyarország leghosszabb függőhídját.

Vedd célba Fejér megye csodaszép szurdokvölgyét, a Gaja-völgyet!

A Kelet-Bakonyban található a Gaja-völgyi Tájcentrum, itt folydogál a Gaja-patak, amely a környék legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A szurdokvölgybe nyugodtan tervezhetsz családi kirándulást akár kutyákkal is, a kiépített turistaösvényeken élvezni fogjátok a kirándulást. A Tájcentrum épületénél szabadtéri sütésre és főzésre is van lehetőség. 

Kutyabarát családi kirándulás a Szentendrei Skanzenben

A Szentendrei Skanzen családi kiruccanáshoz az egyik legnépszerűbb helyszín, ráadásul a múzeum 60 hektáros területén a kutyákat is szeretettel várják. Arra azonban figyelned kell, hogy bár a kutyáknak a belépés ingyenes, csak pórázzal, és szájkosárral hozhatod be őket a múzeum területére, az épületekbe azonban tilos velük a belépés.

Tapasztalt túrázóknak ideális választás a Csóványosi-kilátó

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, a Csóványosi-kilátóhoz nagyjából 3 óra az út Királyrétről. A szintkülönbség igen jelentős (783m), éppen ezért akkor indulj útnak a csúcsra kutyával, ha tudod, hogy a kutyád minden esetben jól bírja a nagyobb távot, és hozzászoktattad az évek során a gyalogláshoz. Ha ez megvan, imádni fogjátok a közös kutyagolást. 

+1 Túra a Kéz-kilátóhoz

Az ország egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátója a Cserhátban található. És igen, ide is lehet kutyával túrázni!

Kéz-kilátó (fotó: Hatvani Anikó)

Mire figyelj, mielőtt kirándulni indulsz a kutyáddal?

  • Szoktasd a túrázáshoz! Tévhit, hogy minden kutya jól bírja a túrázást. Figyelembe kell venni a kutya korát, fajtáját, egészségügyi állapotát, és természetesen azt, hogy ezek függvényében mennyi testmozgást végezhet a kutya. A túra útvonalát és a távot ennek megfelelően érdemes kiválasztani. 
  • Gondoskodj az orvosi ellátásról! Kirándulás előtt járj utána, hogy sürgős esetben hol rendel, vagy hol ügyel a közelben állatorvos, és vidd magaddal az elérhetőségeit is.  Vihetsz magaddal a túrára csipeszt és kötszert, hátha csak egy kisebb türkével kell megbirkózni, és ugyanilyen fontosak a kullancs elleni termékek is. 
  • Ne hagyd eltűnni az ebet! GPS nyomkövető, lámpa és csengő is kerülhet a kutya nyakába, hogy biztos legyél benne, nem fog eltűnni akkor sem, ha kirántja magát a kezedből valami miatt. A biléta szintén fontos, az elérhetőségeid feltétlenül legyenek rajta! 
  • Legyen nálad élelem és víz! Ne bízz abban, hogy a kutya iszik majd a pocsolyákból, vagy patakokból, nem biztos, hogy ezeknek tiszta és egészséges a vize. Ahogyan magadnak, úgy a kutyádnak is csomagolj élelmet és vizet. 
Kirándulás kutyával? – 15 úti cél Magyarországon, amit nem hagyhatsz ki!
Túra és erdei kirándulás kutyával
  • Szükség van-e pórázra? Lehet, hogy a kutyád jól nevelt, de belterület közterületén (kivéve pl. kutyafuttató) kutyát csak pórázon lehet vezetni. A törvény előírja, hogy kutyát csak pórázon lehet sétáltatni természeti vagy természetvédelmi területen is. Ezt el kell fogadni, hiszen nem választás kérdése. Az oltási könyv pedig azért kötelező, mert ezzel igazoljuk, hogy kutyánk chippel és a kötelező oltással rendelkezik!
  • Szükség van szájkosárra? Közterületen (utca, tér, park, stb.) nem kötelező a szájkosár használata. A kutyák hőleadásában a lihegés a legfontosabb eszköz, ám vannak olyan szájkosarak, amelyek ebben akadályozhatják az állatot, ezért nagyon körültekintően kell eljárni.

Kutyabarát szállástippek


Reméljük, mire a kutyabarát kirándulóhelyek során végigjárod, te is úgy gondolod majd, hogy a csodahelyek között bizony szép számmal akadnak kutyabarát célpontok is. Élvezzétek közösen a friss levegőt, és teszteld bátran, vajon melyik hely lesz a kutyád legnagyobb kedvence! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Domokos-Kaprinyák Judit, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.