30+ nyári program gyerekekkel – Bobozás, vonatozás, kilátók, alpakák

nyári program gyerekekkel

A vízi élményekért, az erdei kalandokért, a kilátókért, a várakért, az állatkertekért vagy éppen az aktív programokért rajong a gyermek? Mindenre van ötletünk! Nem telhet unalmasan a nyár, mutatjuk, melyik az a 30+ nyári program gyerekekkel, amely garantáltan nem okoz csalódást.

30+ nyári program gyerekekkel

Ha Budapesten tartózkodunk, de egy kis zöldre vágyunk, irány a Margitsziget! A szigetet megközelíthetjük akár hajóval is, hogy még nagyobb élmény legyen a gyerekeknek. A kellemes árnyékot adó fák között jól fog esni a séta, így érdemes felkeresni a vadasparkot, a japánkertet és a rózsakertet is. Az egyik kedvenc nyári program gyerekekkel pedig nem lehet más, mint a zenélő szökőkút látogatása.

Budapest, Margitszigeti Zenélő Szökőkút

Budapest egyik legszebb részén található Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. A sziget egyik legérdekesebb látnivalója víz- és fényjátékával, valamint folyamatosan megújuló zenei repertoárjával igazi felüdülést nyújt majd a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

Óránként hallhatunk klasszikus zenéket, illetve pop, rock és gyerekdalokat is tartalmazó zenei blokkokat. A remek szórakozás garantált a Margitszigeten!

Margitszigeti Zenélő Szökőkút (fotó: Kristóf Eszter)

Kiscelli Meseösvény

Ha gyerekekkel tervezünk szabadtéri programot, hosszú túra helyett érdemes inkább egy rövid kirándulás mellett dönteni. Biztos a siker, ha egy meseösvény a kiválasztott úti cél. A természetjárást így a legegyszerűbb megszerettetni a gyerekekkel!

Nyári program és jó szórakozás a szabadban? Igen, mindenképpen javasoljuk egy meseösvény bejárását, ahol a kicsik lelkes nyomozókká válhatnak, miközben játékos formában fedezik fel egy-egy terület állat- és növényvilágát, a természeti értékeket.

A Kiscelli múzeumot körülölelő Kiscelli Parkerdőben kialakított meseösvényen a Bábozd Zöldre Egyesület figuráival, Mimóval és barátaival barangolhatunk. A kalandos meseösvény érdekes feladványai felhívják a gyerekek figyelmét a természet- és környezetvédelem fontosságára, valamint az állat- és növényvilág sokszínűségére.

A Kiscelli-Doberdó tanösvény is a közelben halad, mely szintén nagyszerű kirándulóhely a kisebb gyerekek számára is.

Szabadvízi élmények gyerekekkel

Ha nyár, akkor persze irány a vízpart! Kihagyhatatlan minden olyan vízi élmény a gyerekekkel, mint a homokvár építése, a pancsolás, a vízben labdázás, a vízipisztolyozás, a matracokon szórakozás. Ha eddig még nem próbáltuk, idén ne hagyjuk ki a családi vízibiciklizést vagy az evezést!

A verőcei dunai szabadstrand nagyszerű választás, ha vizes élményekre vágyunk. A gyerekek imádni fogják az új játszóteret is, ahol hatalmas kalózhajó és trambulin várja őket.

Fedezd fel Verőcét >>

Verőcei játszótér
Verőce, játszótér (fotó: Kristóf Eszter)

Abádszalók, mint a Tisza-tó legnépszerűbb strandja a vízi sportok szerelmesein túl a gyerekek nagy kedvence is lesz. Óriáscsúszdák, ugrálóvárak, játszótér áll a családok rendelkezésére.

A Bánki-tó szintén remek nyári program gyerekekkel: ideális fürdőzéshez, de vízibiciklizni és evezni is lehet a tavon.

Ha már az evezésnél tartunk, érdemes kipróbálni gyerekekkel is idén nyáron, és ehhez mi leginkább a Szelidi-tavat vagy a Szigetközt javasoljuk.

Ha a gyerekekkel szeretnétek pihenni a Balatonnál, Balatonszárszót ajánljuk, ahol három strand is várja a látogatókat. A lassan mélyülő víz kicsi gyerekekkel is kellemes kikapcsolódást nyújt, pancsolásra és homokozásra is alkalmas.

Látnivalók, nyári program gyerekekkel a Balaton környékén

Mit csináljunk a Balatonnál, ha borús az idő, nem süt a nap, vagy nincs elég meleg a fürdőzéshez? Erre is van számtalan remek ötletünk! Olyan látnivalókat ajánlunk, amelyeket a gyerekekkel is nagyszerű élmény felfedezni.

Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang az ország leglátogatottabb barlangja, Tapolca első számú látványossága. Azért különleges és igazán maradandó élmény minden korosztály számára, mert a barlang egy része csónakkal egyénileg is bejárható.

Tapolcán érdemes sétálni egyet a festői Malom-tó körül, megetetni a kacsákat, gyönyörködni az aranyhalakban és a hatalmas, ma is működő malomkerékben. Ne hagyjuk ki a Malom-tó melletti Halas lépcsőt és a patak közelében lévő játszóteret!

Látnivalók Tapolcán >>

Tapolcai-tavasbarlang

Kisfaludy Sándor-kilátó

A Balaton-felvidéken található kilátó a Badacsony legmagasabb pontján áll. Egy könnyű erdei túra során megközelíthető a 438 méteres csúcson magasodó kilátótorony, melynek legfelső szintjéről csodálatos körpanorámában lehet részünk.

Folly Arborétum

Az egész évben nyitva tartó Folly Arborétum több száz pompás, ritka fenyővel, különleges növényekkel és nagyszerű játékokkal, csúszdával, hintával várja a családokat. A gyerekek házi szörpöket, a szülők borokat kóstolhatnak.

Az arborétum fantasztikus balatoni panorámát kínál, melyet egy fenyőtoboz formájú kilátó tetejéről is megcsodálhatunk.

Folly arborétum (fotó: Bartus Ágnes)

Szigliget

A teljesen felújított szigligeti vár a Balaton-felvidék legnépszerűbb látványossága. Vártörténeti és fegyverkiállítás is látogatható, a várudvarban pedig középkori témájú, fajátékokkal felszerelt játszótér található. A várban középkori játékokat is rendeznek.

A várlátogatás fénypontja a káprázatos kilátás a Balatonra és a tanúhegyekre.

Csobánc várromjai

A 376 méter magas, kopár tetejű hegy megmászásához egy közepesen nehéz túrára kell számítani, ám a csobánci vár falairól elénk táruló meseszép panoráma a Balaton-felvidékre minden fáradtságot megér.

Csobánc vára (fotó: Csodahelyek.hu)

Vulkán-tanösvény

A rövid tanösvény a mencshelyi Halom-hegy lábánál található. A nagyjából fél óra alatt végigjárható útvonal állomásai a földtörténeti korszakokba kalauzolnak el minket.

Vulkánmakettekkel találkozunk és az egykori vulkán kráterébén is sétálhatunk, a kirándulás végén pedig a Kossuth-kilátó tetejéről élvezhetjük a pazar kilátást.

Kossuth-kilátó

Salföldi Major

Őshonos magyar háziállatfajtákat, rackajuhot, bivalyt, szürke marhát láthatunk a majorban. A látogatás nagyszerű családi program, melyet kibővíthetünk egy sétával: néhány száz méterre a majortól található a Káli-medence egyik gyöngyszeme, a Csönge-hegyi kilátó.

A háromszintes fatorony megközelítése a kisgyerekek számára sem jelenthet akadályt.

Haláp-tanösvény

A Zalahalápon található 3 km hosszú Haláp-tanösvény 1-1,5 óra alatt bejárható kisgyerekekkel is. A túra legkülönlegesebb része a a bazaltoszlopokkal körülvett, elhagyott kráter, az Ébredő Vulkán Szoborpark és a kilátó, amely felejthetetlen panorámát nyújt a tanúhegyekre.

Haláp tanösvény

Állatkertek, állatsimogatók, vadasparkok

Az állatkert-látogatás mindig jolly joker program, gyerekekkel télen-nyáron, jó időben, rossz időben, mindenképpen jó választás. Családias hangulatú állatparkból, állatsimogatóból is akad szép számmal hazánkban, mutatunk néhány kedvencet, melyeket felkeresve biztosan még emlékezetesebb marad a nyaralás.

Sóstó ZOO

A nyíregyházi állatpark egy tölgyerdő mélyén található, ahol körbejárhatjuk a Földet, és megismerhetjük a különböző részein élő állatokat. Olyan különleges állatokkal találkozhatunk, mint a homoki tigriscápa, a komodói sárkány, a fehér tigris vagy az afrikai elefánt.

A látványetetéseken kívül, zenés fókashow-t is megtekinthetünk, a játékos kaliforniai oroszlánfókák bemutatója a gyerekek és a felnőttek arcára is mosolyt csal majd.

Fotó: Csodahelyek.hu

Veszprémi Állatkert

A Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján a Veszprémi Állatkert.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást nyújt az állatkert, a Kölyökdzsungel, a Dínó Park, valamint az Afrika szavanna játszótér. Itt a gyerekek élményhajón játszhatnak, és próbára tehetik ügyességüket a drótkötélpályán, az ugrálón és a különböző mászókákon.

Budakeszi Vadaspark

A gyönyörű erdei környezetben kialakított vadasparkban több mint 50 állatfaj egyedeivel ismerkedhetünk meg. Az állatsimogatóban muflonokkal, őzekkel találkozhatunk, a parasztudvarban pedig Magyarország őshonos háziállatai kaptak helyet.

A programot érdemes egész naposra tervezni, hiszen a Vadaspark mellett a Budakeszi Kalandpark és a Dínó Park is várja a látogatókat.

állatkert Magyarországon
Fotó: Kristóf Eszter

Szigethalmi Vadaspark és Állatsimogató

A vadaspark területén az állatsimogató mellett egy halastavat és néhány játszóteret is találunk. Etethetünk állatokat, kipróbálhatjuk a pónilovaglást és ne hagyjuk ki az egyedülálló látványosságot, Magyarország legkisebb személyszállításra alkalmas kisvasútját!

Robirtok

Vác mellett, a Naszály-hegy lábánál, Kosdon található a családi farm, a Robirtok. A birtokon olyan élményeket szerezhetnek a gyerekek, amelyeket évek múlva is felidézhetnek.

Testközelből ismerkedhetnek meg az állatokkal, és bekapcsolódhatnak az etetésekbe. Tehenet fejhetnek, de akár sétáltathatnak alpakát vagy szarvast is, sőt kipróbálhatják a szalmaugrálót. Igazi élményprogram várja itt a családokat!

Gyöngyösi Állatkert

A gyerekbarát állatkertben állatsimogató és egy hatalmas játszótér is kialakításra került. Kecskéket, bárányokat és nyuszikat lehet simogatni, de felhőtlen szórakozást nyújt még az ugrálóvár és a pónilovaglás is.

Richter Safari Park

Magyarország egyetlen autós safari és élményparkja Nagykőrösön kínál különleges programot a gyerekeknek és a felnőtteknek. Az autóból kiszállva közvetlen közelről lehet megnézni, vagy akár megsimogatni az állatokat, de a Safari Eye-ról, a harminc méteres óriáskerékről a magasból is megcsodálható a látvány.

Cirkuszi sátor is várja a látogatókat, ahol artisták kápráztatják el színvonalas műsorszámokkal őket, a szabadban pedig elefánt-tréningek is láthatóak. Az érdekes programokon túl egy játszótér is a gyerekek rendelkezésére áll.

Aktív kikapcsolódás, nyári program gyerekekkel

Szervezzünk a gyerekekkel aktív kikapcsolódást nyújtó programokat! Kerékpározás vagy bobozás során úgy lehet együtt a család, hogy közben izgalmas élményeket szerez.

Visegrádi bobozás

A Visegrádi Bobpálya a Nagyvillám-hegyen található, a Fellegvár közelében. A télen-nyáron nyitva tartó bobpálya minden korosztály számára remek szabadidős elfoglaltságot tartogat. A nyári és alpesi bobokkal a 8 éven felüliek már egyedül is átélhetik a lesiklás élményét.

Az aktív kikapcsolódást az erdei környezetben a legkisebbek is élvezni fogják, felnőtt kísérettel már 3 éves kortól kipróbálható a bobpálya. A bobozás Visegrádon ezen a nyáron is kihagyhatatlan, igazi gyermekbarát program!

Visegrádi bobpálya

Ha Visegrádon kirándulunk, érdemes meglátogatni a Fellegvárat, a Salamon-tornyot, és a Királyi Palotát is. Gyerekekkel nagyszerű program a Mátyás Király Történelmi Játszópark felkeresése és a Zsitvay-kilátó, valamint a Mogyoró-hegyen található vadaskert is maradandó élményt nyújt majd.

Biciklizés gyerekekkel a Tisza-tó körül

Hazánk második legnagyobb tava a Tisza-tó, mely gazdag növény- és állatvilággal, csodás természeti értékekkel rendelkezik. Egy biciklis kalandozás során kényelmesen fedezhetjük fel a térség természeti kincseit, látnivalóit.

A Tisza-tó olyan varázslatos helyszínekkel vár, mint Kisköre – a hallépcsővel, a kilátóval és múzeumlátogatással, Sarud – élménystranddal, Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum interaktív kiállításával, hajókázós programmal, Abádszalók – vízi-sportolási lehetőségeivel és nagyszerű strandjával, vagy éppen Tiszafüred – UNESCO részét képező Hortobágyi Nemzeti Park részeként páratlan természeti értékeivel, stranddal, termálfürdővel, Fazekas Tájházzal.

Nyári programok a Tisza-tónál >>

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, Poroszló
Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, Poroszló (fotó: Lőrincz Linda)

Az aktív program legjobb része, hogy egy fürdőzéssel, sőt egy piknikezéssel is egybeköthetjük. A kis (Tiszafüred-Poroszló-Kisköre) kör 65 km hosszú, így akár gyerekekkel is élvezetes, fél nap alatt teljesíthető programlehetőség.

A teljes Tisza-tó kör 95 km hosszú, kisebb-nagyobb megszakításokkal, egy nap alatt kényelmesen megtehető.

Kisvonatos élmények, kisvasutazás gyerekekkel

A nyári hőségben nincs is jobb annál, mint a hűs erdei környezetben átélni a kalandokat. Mesés tájakon zakatol több mint 20 hazai kisvasút, ezért ha hangulatos vonatos kikapcsolódásra vágyunk, számos úti cél közül válaszhatunk.

Érdemes kirándulni egyet a csodás Zemplénben, várat látogatni, és utazni a Pálházi Erdei Vasúton. Átélhetjük az erdei kisvonatozás nyújtotta felhőtlen örömöt a Kemence Erdei Múzeumvasúton, a Királyréti Erdei Vasút vonalán, a vadregényes útvonalon haladó Mátravasúton vagy a Gemenci Erdei Vasút szerelvényein is.

Tovább a Királyréti Erdei Vasúthoz >>

Királyréti Erdei Vasút
Királyréti Erdei Vasút (fotó: Kristóf Eszter)

A Medveotthon Kisvasút az egyetlen olyan magyarországi kisvonat, amelyről medvéket, farkasokat is láthatunk utazás közben. A Debrecenből induló Zsuzsi Erdei Vasút egy erdei játszótér, illetve erdei tanösvény mellé érkezik, melyek látogatásával még színesebbé és emlékezetesebbé válhat a vonatozás a gyerekek számára.

Tanösvényeket bejárhatunk a Katalinpusztai Látogatóközpont területén is, ahol a Hangyavasút nyújt majd felejthetetlen szórakozást a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Bízunk benne, hogy lesz lehetőség minél több programon részt venni a gyerekekkel, és tartalmasan telik majd a nyár hátralévő része is! Élményekkel teli napokat és jó szórakozást kívánunk!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.