Őscápa, panorámafolyosó, kilátók – Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark hazánk egyik rendhagyó látnivalója. A monumentális méretű sziklák, a Barlangszínház, az ősi tengerfenék maradványai és a kilátópontok különleges élményeket tartogatnak a látogatók számára. A kőfejtő körül vezető panorámafolyosóról mesés kilátás nyílik a Fertő-tájra, ráadásul a terület feltérképezése a gyerekek számára is kalandos programnak ígérkezik.

Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark látnivalói

A kőfejtő anyagát a lajtamészkő adja, amelynek a keletkezése 10-12 millió évre vezethető vissza. Ekkor a környéket a Pannon-beltenger borította, a tenger vizében mészvázas vörösmoszatok éltek, amelyek iszaptömeget hoztak létre. A mésziszapba rakódott állati tetem és növényi maradvány együttese alkotja a lajtamészkövet.

A lajtamészkő könnyen fejthető, jól alakítható és az időjárás viszontagságainak ellenálló. Már a rómaiak is használták.

Az 1860-as évek elejétől állandóan mintegy 50-100 ember dolgozott a kőfejtőben, amely napjainkban népszerű turisztikai látványosság.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark

Témapark – Egyéni túra

A Fertőrákosi Kőfejtő bejáratánál indul az a panorámafolyosó, amely a kőfejtő körül vezeti körbe a látogatókat. Az útvonal a következő állomásokat érinti:

  • Páneurópai Piknik
  • Kilátó a Szárhalmi-erdőre
  • Kilátó a Fertő-medencére
  • Denevérbarlang
  • Ősi tengerfenék maradványai
  • Ősi tengeri élőlények terme
  • Barlangszínház
  • Interaktív film
  • Kőfejtés, kőszobrászat
  • Dohnányi terem
  • Emlékhely

A kihelyezett tájékoztató tábláknak köszönhetően QR kódok segítik az informálódást. Érdemes néhány órát a programra szánni, mert számos érdekességgel találkozunk majd utunk során.

Kalandos út áll előttünk a tanösvényen

Sziklai benge tanösvény

A Fertőrákosi Kőfejtő felszíni túrája a Sziklai benge tanösvényen halad, amelyet a sziklai benge (Rhamnus saxatilis) növényről neveztek el. Hazánkban a növény ilyen nagy telepekben leginkább a kőfejtő területén fordul elő.

A kalandos panorámafolyosó útvonalán úgy érezhetjük magunkat, mintha egy lombkoronasétányon sétálnánk, csak ezt az utat még a tériszonyosok is kedvelni fogják.

A túra lehetőséget ad a Páneurópai Piknik, a sopronkőhidai börtön történetének, a Fertő tó és Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeinek megismerésére, emellett olyan panorámával ajándékoz meg, amire biztosan nem számítunk a kőfejtő bejáratánál.

A kilátópontok egy részét már messziről is láthatjuk, ráadásul a gyerekek is garantáltan beleszeretnek a kacskaringósan haladó ösvénybe.

A „Kilátó a Szárhalmi-erdőre” állomás neve magáért beszél, miután elhaladunk a kőfejtő belső részét feltáró völgy mellett, jobbra kanyarodva az erdőben, és az apró, piros tetős házak látványában gyönyörködhetünk.

Utunkat folytatva rövidesen elérjük a második kilátópontot, az állomás a „Kilátó a Fertő-medencére” nevet viseli.

A kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik a Fertő-tóra és a környező vidékre, a távcsöveknek köszönhetően közelebbről is megfigyelhetjük a tópart élővilágát és a tavon ringatózó hajókat. A távcsövekbe nem kell pénzt dobni, ingyenesen lehet őket használni, a kihelyezett kőpadon ülve pedig egy kis pihenésre, piknikezésre is van lehetőség.

Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark
Kilátó a Fertő-medencére
Távolban a Fertő tó panorámája

Visszakanyarodva végre ahhoz a kilátóponthoz is eljutunk, ami már az első pillanattól kezdve csalogat bennünket. Kétségkívül ez az útvonal egyik legszebb állomása, és a legjobb fotópontja is.

A Fertőrákosi Kőfejtő fölé magasodó folyosó próbára teheti a bátorságunkat, valójában azonban nem állunk olyan magas szakadék fölött, mint ahogyan gondoljuk. Ez hamarosan kiderül, amint lefelé haladunk a csigalépcsőkön a kőfejtő gyomra felé.

Itt egy olyan útszakasz következik, mintha egy Indiana Jones filmbe csöppentünk volna, a következő állomások bemutatja a kőfejtő és környezetének növény- és állatvilágát, kiemelten a denevérek életét, illetve a kőzetrétegek kialakulását.

A kőfejtő belső területe egy barlangszerű tér, amely egy rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket. A barlangi rész bejártánál megtekinthetjük az ún. Pecten-kagylókat, a telepet a geológusok a Kagylók-táncának nevezték el.

Ősi tengerfenék maradványai

A csemeték számára a Témapark legérdekesebb része az őslénytani bemutató, ahol delfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok fedezhetők fel.

Aki kíváncsi rá, hogy mekkora volt az őscápa állkapcsa, most nyugodtan megszemlélheti közelebbről, emellett a teremben megnézhetünk egy filmösszeállítást is a kőfejtőről.

Ez a videó felhívja a figyelmünket arra is, hogy egykor a kőfejtőben forgatták A kőszívű ember fiai című film egyik jelenetét is.

Megnézem a jelenetet >>

Fertőrákosi Kőfejtő – Látnivalók és érdekességek

A lajtamészkő hasznosításával foglalkozó egység (mészkőfajták, kőtömbök, lapidárium) két része a Kőbányászat, illetve a Kőfaragás csarnoka.

Megtudhatjuk azt is, hogy a fertőrákosi mészkőből készült többek között a bécsi Művészettörténeti és a Természettudományi Múzeum is.

A negyedik kilátópont a kőfejtő ezen állomásánál található, itt fellépcsőzhetünk egészen a kőfejtő tetejénél haladó folyosóhoz, ahonnan letekintve egészen aprónak tűnnek az alattunk sétáló emberek. Ez segít nekünk abban, hogy felmérjük, milyen monumentális méretű falak között sétálunk.

Egy emléktábla jelzi a látogatóknak, hogy a kőfejtő történetének egyik legtragikusabb eseménye a II. világháború alatt zajlott le, amikor a kőfejtő az elhurcolt munkaszolgálatosok kényszermunkájának színhelye lett.

Barlangszínház

Dohnányi Ernő, a híres zeneszerző, karmester, és zongoraművész úgy vélte, hogy a Fertőrákosi Kőfejtő kiváló helyszín lenne szabadtéri játékok rendezésére.

A kőfejtőben található a Dohnányi-terem, ahol a Sopronhoz kötődő zeneszerzők művei hangzanak fel az ott elhelyezett KIOSZK-on.

Napjainkban a színháztér 760 fő befogadására alkalmas nézőtérrel, fűthető székekkel, megnövelt területű, modern színházi fény- és hangtechnikával ellátott színpaddal, földalatti és felszíni kiszolgáló egységekkel várja a látogatókat.

Érdekelnek a részletek >>

Fertőrákosi Barlangszínház
Fertőrákosi Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark – Nyitva tartás, jegyárak, megközelítés

Elérhetőségek

  • Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
  • Telefonszám: +36-99/530-400, +36-99/530-404, +36-99/517-517
  • E-mail: kofejtopenztar@prokultura.hu
  • Weboldal: www.fertorakosikofejto.hu/hu

Nyitva tartás

A kőfejtő április első napjától november 6-ig tart nyitva, az alábbiak szerint:

  • 10:00-18:00 (Ünnepnapokon is)
  • A pénztár 17 órakor zár

Figyelem! A kőfejtő területe nem akadálymentesített környezet, így kerekesszékkel és babakocsival nem lehet közlekedni benne. A kirándulást már kisebb 3-4 éves gyerekek is élvezni fogják. Mosdó kizárólag a bejáratnál található.

Jegyárak

  • Kőfejtő belépő: 1.800 Ft
  • Gyermek, diák (25 év alatt), nyugdíjas (igazolvánnyal) 1.200 Ft
  • Családi (2 felnőtt, 2 fő 18 év alatti gyermek) 4.000 Ft

Megközelítés

Fertőrákos az osztrák határ mellett fekszik, 10 km-re található Soprontól. Az út autóval nagyjából 15 perc, parkolni a kőfejtő parkolójában ingyenesen lehet.

A kőfejtő megközelíthető busszal is Sopron felől, a menetidő 22 perc, a Fertőrákos, kőfejtő megállónál kell leszállni (menetrend). Ha kerékpárral szeretnénk érkezni, számítsunk rá, hogy a településhez érve kisebb-nagyobb emelkedőket kell majd leküzdeni.

Látnivalók a Fertőrákosi Kőfejtő környéken

Lenyűgöző panorámával, gazdag állat- és növényvilággal, történelmi és néprajzi értékekkel teszi felejthetetlenné a kikapcsolódást a Fertő-táj.

A fertőbozi Gloriette-kilátó és a fertőhomoki Tájház bakancslistás látnivaló a közelben, akárcsak a hidegségi Papkert, vagy a sarródi Tájház. A kirándulást kiegészíthetjük a fertőrákosi Mithras-szentély, a fertődi Esterházy-kastély és Cziráky Margit Rózsakert felkeresésével is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.