Dera-szurdok – A vadregényes kalandok, hatalmas sziklák és vízesések birodalma

Biztosan egyet fogsz velünk érteni abban, hogy az utazás, és a kirándulás azért remek időtöltés, mert szinte mindig több élménnyel térsz haza, mint amire számítottál. Teljesen véletlenül ismerkedtünk meg a Dera-szurdok vadregényes birodalmával, hiszen eredetileg Dobogókőre indultunk, ám a szurdok már az első néhány perc után igazi csodahely lett számunkra. Kíváncsi vagy, miért? 

Dera-szurdok – Ahol legszívesebben megállítanád az időt

Azonnal a szívedbe zárod azokat a kirándulóhelyeket, ahol úgy érzed, mintha egy mesebeli világ díszletébe csöppentél volna? Pontosan értjük, hiszen mi is így vagyunk ezzel, annál is inkább, mert a Dera-szurdok hatalmas sziklái és fái között parányi emberkék voltunk csupán. A hangulatos szurdokot a kék jelzést követve 30-45 perc alatt be lehet járni. A terep ennek ellenére azért igazi kihívás, ám túra közben végig mosoly lesz az arcodon. 

Dera-szurdok - A vadregényes kalandok, hatalmas sziklák és vízesések birodalma
Téli kirándulás a Dera-szurdokban

A meredek szurdokvölgyet a Dera-patak, vagy más néven Kovács-patak alakította ki a Pilisben. A kirándulóhelyet vízesések, kis bukók, és kimosott sziklák teszik ellenállhatatlanná, illetve a friss levegő, amit legszívesebben bepalackoznál és hazavinnél magaddal. 

Bár az interneten található fotók többségén azt láthatod, hogy fahidak tarkítják a patak mentén futó ösvényt, ám ott jártunkkor (2020. december vége) sajnos a hidak egy része hiányzott. Természetesen nem adtuk fel a túrát, a Dera-patakon a sziklákon átmászva, vagy éppen köveken átugrálva keltünk át. Ez nemhogy nem rontott az élményen, egyenesen imádtuk. Újra kisgyereknek érezhettük magunkat ugrándozás közben. Ha ezt a hangulatot keresed, a Dera-szurdokban megtalálod.

5 hasznos infó, amit tudnod kell, ha a Dera-szurdokba készülsz

  • A Dera-szurdok olyan terep, amely megköveteli a túrázáshoz szükséges öltözetet. Télen a túrabakancs mindenképpen kötelező viselet, hogy a kissé csúszós úton is biztonságosan tudj közlekedni, ezzel együtt azt tanácsoljuk, hogy esős napok után inkább válassz könnyebb úti célt. A szurdok ingyenesen és folyamatosan látogatható.
  • Bár a szurdokban egyértelműek a felfestett jelzések, de mielőtt útnak indulsz, érdemes megnézni, pontosan milyen hosszú a táv, és kiknek ajánlják a túrázást.
  • Egészen pici gyerekekkel nem célszerű ezt a kirándulóhelyet választani, nekik nem csak megerőltető, de szinte teljesíthetetlen a táv a nagy sziklák és a csúszós, vizes részek miatt. 
  • A terep nem babakocsi-barát, helyette inkább a hordozókendő használatát javasoljuk. Kisebb kutyák számára szintén veszélyes lehet az út, ahova a táblák alapján tilos is kutyával érkezni
  • A szurdok alsó végénél számos piknikező hely vár, a kihelyezett asztaloknál biztosan jól fog esni az otthon készített tea és a szendvics elfogyasztása.

Hogyan közelítsd meg a szurdokot?

Ha autóval szeretnél érkezni a szurdok alsó végénél található parkolóhoz, ügyelj rá, hogy miután elhagytad Pomázt, a 15-ös kilométerkő előtt kell majd lekanyarodnod balra, egy kisebb útra. Mivel tábla nem jelzi az utat, így a 14 kilométerkő után már célszerű lassan haladni. Ha Pilisszentkeresztre érkeztél, akkor sajnos túlszaladtál a célállomáson. A parkoló igen hamar megtelik autókkal, ezért érdemes hamar érkezni. 

Buszok a pomázi HÉV állomástól indulnak Pilisszentkeresztre, ahol rögtön az első megállónál le is kell szállni, innen indul a szurdok felső végéhez vezető kék jelzésű turistaút.  

Látnivalók a környéken – Ne hagyd ki őket, ha Pilisszentkereszt közelében jársz! 

Mivel mi eredetileg Dobogókőre indultunk, így egyértelműen a listánkon volt a Dobogókői kilátó, innen indul, és ide érkezik vissza a Thirring-körút, a Rezső- és a Zsivány-körút is. A közelben találod a Boldog Özséb-kilátót és a Vaskapu sziklát is. Pilisszántón a Pilisi Boldogasszony Kápolna, a Pilis kapuja, és a Csillagösvény, míg Pomázon a Holdvilág-árok népszerű úti cél a kirándulók körében. 

Ha többnapos kikapcsolódást tervezel a Pilisben, foglalj szállást, és vedd fel a programok közé a Pilisszentléleken található pálos kolostorrom maradványainak felkeresését is. 

Holdvilág-árok (Fotó: Hajdú Krisztina)

Neked ajánljuk a túrázást a Dera-szurdokban, ha…

  • nem riadsz vissza a nehéz tereptől
  • szívesen ugrálnál a patak kövein
  • friss levegőre vágysz
  • unod a megszokott kirándulóhelyeket
  • szeretsz fotózni
  • kimozdulnál a családdal és a barátokkal
  • vagy csak különleges randi helyszínt keresel 

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

A Dera-szurdok nem véletlenül került fel a „még egyszer visszamegyünk” listánkra.

A gyönyörű táj, az izgalmas terep és a sok nevetés egyértelműen meggyőzött arról, hogy a csodahelyek és az élmények gyűjtése a lehető legizgalmasabb hobbi a világon.

Dera-szurdok - A vadregényes kalandok, hatalmas sziklák és vízesések birodalma
Dera-szurdok

Talán nem is hobbi, inkább szenvedély. Szerencse, hogy a csodahelyek körülöttünk vannak, csak fel kell fedeznünk őket.  


Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.