Jártál már a szentendrei Annavölgyi-vízesés mesebeli világában?

A szentendrei Annavölgyet úgy fedeztük fel magunknak, hogy korábban még a létezéséről sem tudtunk. Ha azonban a térség legszebb vízeséséhez szeretnénk kirándulni, többé nem lesz kérdés számunkra, hogy merre találjuk. Az Annavölgyi-vízesés mesés látványa felülmúlta még a Dömörkapu-vízesés szépségét is. 

Mit tartogat számodra a Dömörkapu-vízesés?

Ha szeretsz Szentendre környékén kirándulni, szinte biztos, hogy jártál már a Dömörkapu-vízesésnél és a Lajos-forrásnál. Ez a két kirándulóhely kétségkívül a legnépszerűbb a város közelében. 

Mi most egy kicsit úgy jártunk kirándulás közben, mint amikor Dobogókőre indultunk és a Dera-szurdoknál kötöttünk ki, ugyanis a célunk a Dömörkapu-vízesés volt, végül Annavölgyben töltöttünk el néhány órát. 

Tudtad? A két Annavölgyet semmiképpen nem szabad összekeverni egymással. Amíg Annavölgy község Sárisáp, Csolnok és Dág szomszédságában található, addig a szentendrei Annavölgy a Bükkös patak partján fekszik.

A kirándulás elején lesétáltunk a Dömörkapu-vízeséshez a parkolóból a kőlépcsőkön. A kövek meglepően csúszósak voltak, lépcsőnek pedig csak jóindulattal nevezném őket, ami nem probléma, de kisebb gyerekeknek és az idősebb korosztály számára kissé megerőltető lehet az ugrálás. A vízesés gyönyörű, a hangja is páratlan, tényleg mesés kirándulóhely. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk! 

Jártál már a szentendrei Annavölgyi-vízesés mesebeli világában?
Dömörkapu-vízesés

Hangulatos vízparti séta az Annavölgyi-vízesés birodalmáig

Gondoltunk egyet, és megpróbáltuk Dömörkaputól a Bükkös-patak partján folytatni az utunkat, ami egy ideig nagyszerű ötletnek tűnt, amíg a patak kövei és a part csúszós földje egy idő után már nem engedett tovább bennünket. Persze nem adtuk fel a tervet, de kicsit lesétáltunk a patak mentén a betonúton, és úgy követtük szorosan a Bükkös-patak vonalát. 

Átkelni a patakon nem volt olyan egyszerű, de remek kihívásnak bizonyult.

Vastag talpú túracipőre mindenkinek szüksége van, aki utánunk szeretné csinálni a pataktúrát, és a réteges öltözet is fontos, mert a völgyben hol fáztunk, hol melegünk volt túra közben. Amikor végül az Annavölgyi-vízeséshez érkeztünk a Lajos-forrás helyett, először beazonosítottuk, hol járunk, utána nem győztük fotózni a vízesést. Mesebeli látványt nyújtott. Bántuk, hogy nem készültünk szendvicsekkel, legközelebb biztosan igazi hátizsákos kirándulást tervezünk.  

Ha betonúton sétáltunk volna ide, az Annavölgyi parkolótól, vagy a Lajos-forrás/Dömörkapu elágazástól csak néhány percet kellett volna gyalogolni, ám lemaradtunk volna a patakban ugrándozásról. Meleg nap volt, velünk együtt még több százan döntöttek a szentendrei kirándulóhely mellett. 

5 hasznos infó, amit tudnod kell, ha az Annavölgyi-vízeséshez készülsz

  • Az Annavölgyi-vízesés minden évszakban szabadon és ingyenesen látogatható.
  • A tavaszi olvadás után látványosabb zuhatag kápráztat el bennünket, száraz időszakban sokan panaszkodnak arra, hogy a patak eltűnik a kövek közötti résekben.
  • A parkolási lehetőség megoldott, de érdemes időben érkezni, mert napsütéses napokon a parkoló hamar megtelik. Innen a vízesés már könnyű sétával elérhető. 
  • A patak kövei csúszósak, így mindenképpen túrázáshoz alkalmas öltözetben célszerű érkezni, de a terep könnyű, kisebb gyerekek is szívesen ugrándoznak a közelben. Babakocsi helyett a hordozókendő használatát javasoljuk. 
  • A környék kutyabarát, kirándulás közben mindenféle méretű kutyával találkoztunk. 
Jártál már a szentendrei Annavölgyi-vízesés mesebeli világában?
Annavölgyi-vízesés

Hogyan közelítsd meg a vízesést?

  • A vízesés autóval megközelíthető Pilisszentlászló és Szentendre felől is. A 11-es főútról a Szentlászlói útra kell lekanyarodni, majd onnan az Annavölgyi útra. Ennek a folytatása a Dömörkapui út, a Dömörkapu-vízesést ezen keresztül lehet elérni. 
  • Buszok Szentendre, autóbusz állomás és Pilisszentlászló között közlekednek, megállnak Dömörkapu, elágazás állomáson is. Onnan kényelmes, 2,9 km-es sétára fekszik a Dömörkapu-vízesés, az Annavölgyi-vízesés még ennél is kevesebb séta.
  • Gyalogosan Lajos-forrástól és Dömörkapu-vízeséstől is könnyű sétával megközelíthető a vízesés. 

Látnivalók a környéken – Mit nézz meg, ha Szentendre közelében jársz?

A környék legnevesebb látnivalói között említhetjük Dobogókő panorámáját, és a közeli turistautakat (Thirring-körút, a Rezső- és a Zsivány-körút), illetve a Dera-szurdokot, míg Pomázon a Holdvilág-árok népszerű úti cél. 

Szentendre városában a Duna korzón sétálva hangulatos élményben lesz részed, innen indulnak a sétahajó járatok is Budapest, illetve Esztergom felé. A helyi múzeumok megtekintése általában bakancslistás program a kirándulók számára, ahogyan a Szentendrei Skanzen, a Japánkert és a Templomdomb is kötelező látnivaló. 

Ha követtük volna a turistajelzéseket, nyilvánvalóan a Lajos-forráshoz is könnyen odatalálunk, de akkor valószínűleg kihagytuk volna a vízesést, amely a Bükkös-patak talán legkevésbé ismert vízesése. Sokkal nagyobb és szélesebb, mint a Dömörkapunál található, a látványa pedig páratlanul szép. Kár lett volna lemaradni róla, szemet és szívet gyönyörködtető csodahely. 

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz körülnézni »»


Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Jártál már a szentendrei Annavölgyi-vízesés mesebeli világában?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

    • Kedves érdeklődő,

      Szentendre és Pilisszentlászló között jelenleg is közlekednek buszok, amelyek megállnak Dömörkapu elágazás állomáson. Onnan kényelmes, 2,9 km-es sétára fekszik a Dömörkapu-vízesés, az Annavölgyi-vízesés pedig még rövidebb út.
      Kellemes kirándulást kívánunk.

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.