Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén

Bármerre járunk az országban, Eger sosem kerül le a bakancslistánkról, hiszen a bor és a romantika városa a borturizmus kiemelkedő központja. Szeretjük a jó borokat, és szeretjük a történelmi emlékeket is, Eger pedig mindkét területen jeleskedik. Akik hozzánk hasonlóan szeretnek utazgatni, a város mellett pedig szívesen felfedeznék a közelben található látnivalókat is, azoknak érdemes megtapasztalni, melyik a top 10 kihagyhatatlan kirándulóhely Eger környékén.

Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén
Kilátás az egri bazilika tetejéről

Kirándulás Egerben és a város környékén

Na de ne szaladjunk messzire, érdemes a városban szállást foglalni magunknak, így közel lehetünk Eger nevezetességeihez, mégis könnyedén kirándulhatunk bárhova. A kötelező látnivalókat mi még akkor is felkeressük, ha nem túlságosan régen jártunk itt, de valószínűleg így tesz mindenki, akinek nagy kedvence ez a város. A legszebb 10 kisváros között biztosan szerepel!

1. A legszebb látnivalók Eger belvárosában

A városban a Minaret, a vár, a Vármúzeum, a Dobó István-szobor a Dobó téren, a székesegyház és az Érsekkert minden kiránduló számára kötelező látnivaló, de a helyiek is gyakran sétálgatnak a belvárosban úgy, mintha idegen lenne nekik Eger. Ennek az az oka, hogy a történelmi jelentőségű város az apró borozóival, és tekervényes utcáival hamar belopja magát bárki szívébe, ezért nem lehet úgy tekinteni rá, mint csupán egy lakhelyre.

2. A Szépasszony-völgy borospincéi

A Szépasszony-völgy Eger része, a város központjától fél km távolságra található. A völgyben nagyjából 200 borospincével találkozhatunk, ahol megkóstolhatjuk az egri borvidék legízletesebb borait. A szabadtéri programok mellett zeneszó is tarkíthatja a napunkat, a borkóstolás közben pedig megízlelhetjük az Egri Csillag, az Egri Bikavér, a Hetedhét Vörös és az Egri Lányka aromáját.

A völgy nagyjából fél óra sétatávolságra található a Dobó-tértől, nevéhez több legenda is kapcsolódik.

Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén

3. A Gyógyvizek Völgye

A Gyógyvizek Völgyét a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében találjuk, a látogatók a gyógyfürdők, az éjszakai fürdőzések és a boros tematikájú gasztronómiai rendezvények miatt érkeznek ide. Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A közel 400 méteres mélységből érkező 68 fokos gyógyvíz kiválóan hat a reumatikus betegségekre.

A kirándulók körében nagyon népszerűek az Egerszalóki Barlanglakások és a Sódomb is, amely helyi védelem alatt áll.  

Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén
Egerszalóki sódomb (fotó: pixabay)

4. Termálfürdő és termáltó Demjénben

A település 10 km-re fekszik Egertől, és Egerszalókhoz hasonlóan az egészségturizmus népszerű állomása. A Termálfürdő és Aquapark öt különböző hőfokú kültéri, két beltéri gyógyvizes medencével, egy 25 m-es úszómedencével, és egy gyermekmedencével várja a látogatóit.  

Szintén népszerű a Demjéni Termáltó Fürdő, amely 3,5 hektár területen fekszik. A vízellátást két termálkút biztosítja, az egyikből 72 fokos termálvíz tör fel, a másikból pedig 81 fokos termálvizet nyernek ki. A víz megfelelő hűtési technológián esik át, majd ezt követően kerül a tóba.

5. Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Szilvásvárad Lillafüred mellett a legnépszerűbb bükki üdülőhely, a Szalajka-völgybe minden évben több ezer turista érkezik. Az Egertől csupán 30 perc távolságra található területen akár egy egyhetes pihenésre elegendő látnivalóval is találkozhatunk, melyek közül a legizgalmasabbak egyértelműen a következők:

  • Fátyol-vízesés
  • Szilvásváradi erdei kisvasút
  • Istállós-kői barlang
  • Gloriett-tisztás
  • Kárpátok őre emlékmű
  • Szikla-forrás
  • Szalajka-forrás
  • Felső-tó
  • Vadbemutató-kert

Gyerekekkel is érdemes ide utazni, számukra is akad majd bőven látnivaló!

Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén
Szalajka-völgy (fotó: Tasi Zsolt)

6. Bogács

A település Egertől 18 km-re fekszik, a terület az őskor óta lakott. A szőlőtermeléséről és termálfürdőjéről híres község számos szállással várja azokat, akik szívesen megízlelnék a környék borait, és kipróbálnák a fürdő 9 medencéjét. Szezonon kívül ugyan „csak” négy gyógyvizes medencében lehet megmártózni, de ez semmit nem von le a fürdő vonzerejéből.

Tipp! A települést körbejárhatjuk nosztalgiakocsival is, amellyel bebarangolhatjuk Bogács nevezetességeit, és hangulatos kis utcáit.

7. Mezőkövesd

Mezőkövesd a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekszik, 1464-ben Mátyás király adományozott neki városi rangot. A város a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő gyógyvize, a gazdag matyó népművészeti kincs és a mozgalmas kulturális élet miatt népszerű turisztikai célpont, amely számos kirándulót vonz.

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, Mezőkövesd

Látnivalók Mezőkövesden

  • Matyó Múzeum
  • Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum
  • Kisjankó Bori Emlékház
  • Népi Művészetek Háza
  • Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház
  • Mézeskalács Ház
  • Gari Margit Emlékház és Zeneház
  • Festő- és Kéziszövő Alkotóház
  • Fazekas Ház
  • Matyó Porta

8. Noszvaj

Noszvajon a barlang- és pincelakások a XIX. század elejétől alakulhattak ki, a könnyen megmunkálható riolittufa adta hozzá a lehetőséget. Ma a barlanglakások már lakatlanok, a település délkeleti részén pedig alkotótelep működik bennük. A faluban és környékén érdekes látnivaló még a Magtár, a De la Motte-kastély, és Síkfőkút is.

Noszvaj mindössze 15 perc autóval Egerből, érdemes útba ejteni a Nagy-Egedi Tanösvényt, és a Kisegedi-barlangot is.

9. Cserépfalu

A település Egertől 22 km-re, a Hór-patak völgyében fekszik. A Hór-völgy fölött állt egykoron az Ódorvár, amelynek építési ideje és pusztulásának körülményei sajnos ismeretlenek. A romokról bámulatos kilátás nyílik a Dél-Bükk hegyláncaira. A vár oldalában 494 méteres magasságban nyílik a Hajnóczy-barlang, melyet 1982-ben fokozott védelem alá helyeztek.

Ha végigjárjuk az Ördögtorony tanösvényt, megismerhetjük Cserépfalu és környéke kőkultúráját, az Ördögtoronyhoz vezető tanösvényen pedig a Kisamerikai-barlanglakásokkal is találkozhatunk. A Berezdi sétány felett emelkedik a Millenniumi kilátó, amely remek kirándulóhely Eger környékén.

Érdekesség! A kilátó apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét formázzák!

Top 10 lebilincselő kirándulóhely Eger környékén
Cserépfalu

10. Parád

A település 40 perces autóútra fekszik Egertől, egyik legnépszerűbb látnivalója a Palóc Ház. Az 1770-es években épült ház pitvarból, szobából és kamrából áll, és egyszerű bútorokkal van berendezve. A több mint 200 éves épületben kürtös kemencével, tűzlócával, vízlócával és a főlócával is találkozhatunk, de a nagy kelesztő teknőt is érdemes megnézni. A portán hidas ól és csűr is van, utóbbi zsilipelt technikával készült.

FRISSÍTÉS! A Palóc Ház néhány hete leégett…

Palóc Ház

  • Cím: 3240 Parád, Sziget út 10.
  • Telefon: 06-20/456-70-07 
  • Nyitva tartás:
  • Hétfő: Zárva, Keddtől szombatig: 10.00-16.00-ig, Vasárnap: 10.00-14.00-ig

A környéken áll a Károlyi-kastély is, amely 1881-ben épült Ybl Miklós tervei alapján. Az épület ma luxusszállóként üzemel.

A számos neves gyógyfürdő, múzeum, borospince, barlang, forrás és kirándulóhely Eger környékén minden korosztály számára érdekes látnivalókat tartogat. Aki nem fedezte fel még mindegyiket, annak bizony érdemes időt szánni rá, ugyanis egytől egyig „csodahelyek”!

Szállást keresel Egerben?

Itt tudsz nézelődni >>

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.