Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?

Pécs városa már az első találkozás után megszeretteti magát a kirándulókkal, annál is inkább, mert a Mecsek lábánál fekvő település éghajlatának köszönhetően hamisítatlan mediterrán hangulattal gondoskodik a vendéglátásról. Hogy valóban teljes képet kapjunk Pécsről, és a város főbb nevezetességei mellett a helyi érdekességeket se hagyjuk ki, érdemes követni ezt a háromnapos, alapos programtervet. Nézzük, hogyan töltsünk el tartalmasan 3 napot Pécsen!

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?

1. nap – Városnézés Pécs történelmi városrészében

A városnézéshez remek indítás lehet egy kellemes kávé a Pécsi Kávéban, ahol fiatal baristák gondoskodnak arról, hogy emlékezetes kávé-élményhez jussunk. A belvárosban található helytől csupán néhány perces sétára van minden népszerű látványosság. Utunkat célszerű a Széchenyi térnél kezdeni, amely a város főtere, itt helyezkedik el a város jellegzetes épülete, a Dzsámi is. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?
Széchenyi tér, háttérben a Dzsámi

A Janus Pannonius utca elején azonnal meglátjuk majd a lakatfalat, amelyből több is készült már. Ezek a lakatok a legenda szerint összekötik a szerelmeseket, ezért az évek során több száz került már fel a falra belőlük, láncot alkotva. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?

Innen egyenesen vezet az utunk a Bazilikához, ahol egyébként az Ókeresztény Sírkamra is található. A Bazilika, amelyet a pécsiek inkább Székesegyházként emlegetnek, csodaszép részen fekszik, a közeli parkban jóleső érzés megpihenni egy kicsit a fák árnyékában a szökőkút mellett. Itt található a Barbakán bástya és a kert is, amely a gyerekek számára is érdekes látványosság. Fényképezőgépet mindenesetre érdemes hozni, mert a bástya értékes történelmi kincse a városnak. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?
A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház 

A séta és a városnézés közben biztosan megéhezünk, megszomjazunk majd, ez annak is köszönhető, hogy a városnak elég párás a levegője. (Célszerű rétegesen öltözni emiatt télen-nyáron!) Az ebédhez remek választás az Elefánt Étterem és Pizzéria, főleg akkor, ha ennénk egy kellemes pizzát, amely fatüzelésű kemencében készült. Még egy gyors cappuccino, és folytatódhat is a séta a belvárosban, méghozzá a Dzsámi környékén. 

A főtér minden évszakban fesztiválok, vásárok és más rendezvények színhelye, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális programokról. A Király utca Pécs vásárlóutcája, ahol a szuvenírek mellett egy-egy helyi kézműves terméket is beszerezhetünk. 

Ha nézelődés közben süteményre vágyunk, akkor ebben az utcában találjuk a Café Frei pécsi kávézóját, de a közelben van a Jókai cukrászda is, ahol lenyűgöző desszertkülönlegességekkel találkozhatunk. Ezt a helyet semmiképpen nem szabad kihagyni egy pécsi látogatás során. 

2. nap – Történelmi kalandozás és kulturális élmények

Ha előző nap kihagytuk a Frei kávézó kávéit, akkor a második napot ajánlatos a Király utcában kezdeni, mert az elvitelre kért párizsi tejeskávét kényelmesen megisszuk, mire a Cella Septichora Látogatóközponthoz érünk. Emellett már előző nap elsétáltunk, bejárata a Káptalan utca felől van. 

A sírkamra főleg a tehetős családok temetkezőhelye volt. A kétrészes építmény földalatti része a kripta, mely fölé emlékkápolnát emeltek. Erre szánjunk elég időt, nagyon érdekes és értékes része Pécs történelmének. A programot bátran betervezhetjük gyerekekkel is, ugyanis kizárt, hogy itt unatkoznának. 

A program után jöhet egy különleges ebéd a Korhely Étteremben, amely a Király utcából nyílik. Nehéz nem kiszúrni, mert táblák jelzik. Itt a legjobb egyértelműen a juhtúrós csülkös sztrapacska, amely az ország minden pontjáról visszacsábítja Pécsre a turistákat. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?
Zsolnay-kút

Kihagyhatatlan a Zsolnay-negyed, ahol számos állandó és időszakos kiállítás tekinthető meg. Apropó Zsolnay! A Széchenyi tér déli részén található Zsolnay-kutat ugye nem hagytátok ki a belvárosi séta során? A kút kávájának peremén a következő felirat olvasható: „Zsolnay Vilmos emlékkútja legyen örök szemtanúja Pécs város virulásának lakói boldogságának”.

A délutáni, vagy esti órákra célszerű betervezni egy színházi darab megtekintését a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek repertoárját a színház weboldalán lehet megtekinteni. Ezután már csak egy kellemes esti séta teheti szebbé a pécsi pihenésünk második napját, a város ugyanis esti fényekben is nagyon szép. 

3. nap – Kirándulás és kikapcsolódás Pécs környékén

A harmadik nap a városnézés és a kulturális programok után szóljon a kirándulásról, és persze a pécsi panorámáról. A 197 méter magas Pécsi tv-torony a Misina tetején áll, és talán ez az az építmény, amely először jut eszébe mindenkinek a városról. A Pécs fölé emelkedő torony kilátóteraszáról hihetetlenül szép panoráma tárul elénk, még a párás napokon is, bár kétségtelen, hogy napsütés közben a legszebb innen az alattunk fekvő város. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen?
Háttérben a tv-torony

A Kilátó Étteremben elfogyaszthatunk egy korai ebédet és egy méregerős kávét, közben pedig (és ez a legjobb benne) végig gyönyörködhetünk a kilátásban. Az étterem általában elég zsúfolt, ami nem csoda, hiszen ki ne szeretné a város fölött megenni az ebédjét? Tériszonyosoknak a hely egy kicsit ijesztő ugyan, de a hatalmas épület azért messze biztonságosabb érzést nyújt, mint mondjuk az eléggé szűk egri Minaret. 

Ebéd után két program közül célszerű választani. Gyerekekkel a Mecsextrém Park az egyik legjobb célpont, ugyanakkor a Pécsi Állatkert is bakancslistás úti cél. A Mecsextrém Park alpesi kötélparkkal, tiroli csúszópályával, erdei bobbal, és fenyves labirintussal várja a gyerekeket, az állatkertben pedig amerikai bölényt, borjúfókát, oroszlánt, pumát, és egy cápákkal teli akváriumot is láthatunk. 

A lista természetesen nem teljes, az állatkert a látogatók nagy kedvence, akár egy egész napot is érdemes szánni rá. Minden korosztály számára ajánljuk!

+ TIPP: Séta a Havi-hegyen

Pécs fölött magasodik a Havi-hegy, ahol egy fél napot is el lehet tölteni, annyi látnivaló akad. Kezdetnek mindjárt ott a Havasasszony-kápolna és bejáratánál a 100 éves mandulafa, amely 2019-ben Európai Év Fája lett. Innen érdemes átsétálni a Tettyei romokhoz, amely egy 1505 és 1521 között épült reneszánsz palota maradványa, napjainkban a Pécsi Szabadtéri Játékok helyszíne. Kihagyhatatlan az egész évben nyitva tartó Pintér-kert arborétum és a kilátók szerelmeseinek kötelező a közelben lévő Balázs pihenő is.

Többnapos kikapcsolódás Pécs környékén

A programoknak köszönhetően a három nap tartalmas, és értékes lesz, jobban megismerjük Pécs városát, és a város gasztronómiai kincseit is. Ha három napnál többet szánunk Pécsre, akkor betervezhetünk egy napot még Siklósra, Villányra, és Orfűre is, ahol nyáron még fürdésre is nyílik lehetőség. Unatkozni nem fogunk, az biztos, a város színes, és izgalmas élményeket tartogat számunkra. 

Szállást keresel Pécsen? Nézz körül itt >>

Hogyan töltsünk el 3 napot Pécsen? Térképen a legjobb helyek!

Fotó: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.