Tündérek éltek Boldogkő várában

A Zempléni-hegység bővelkedik csodás várakban, az egyik legszebb közülük Boldogkő vára, amelyet a legenda szerint tündérek laktak.

Boldogkő vára

Miskolctól 54 km-re, a Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén találjuk a Boldogkői várat. Boldogkőváralja felé tartva az úton hamar észre lehet venni a magasban “lebegő” várat, amely egy andezittufa hegy tetejéről néz le a környező településekre.

Boldogkő várának legendája és története

Története a tatárjárás idejéig nyúlik vissza, 1282-ben már említik oklevélben, de a pontos építési idejét nem tudni.  A legenda szerint IV. Béla királyunk a tatárok elől menekülve a Hernád felé vette az irányt és egy helyi aszalómester, Bodó mentette meg az életét azzal, hogy elbújtatta. A király nagyon hálás volt ezért és Bodónak ajándékozott egy birtokot azzal a feltétellel, hogy ott erős várat épít. Ez lett Bodókő vára. Az öreg aszalómesternek volt 7 gyönyörű lánya, állítólag annyira szépek voltak, hogy Bodó tündéreinek is nevezték őket. Ez a hét lány itt ment férjhez Bodókő várában, a lakodalomra természetesen IV. Béla is hivatalos volt, aki ennyit mondott a menyegző után:  “E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!”

A vár leglátványosabb része az ún. Oroszlánszikla, amely egy 20 m magas sziklagerinc végén áll

A boldogkői vár több család tulajdonában állt és szinte állandóan harcok dúltak itt, utoljára a Zichyek birtokolták 1945-ig. Az államosítás után egy ideig turistaszálló üzemelt benne, ma pedig -a rekonstrukciót követően- múzeumként működik.

A vár szépen felújított, több helyen is megerősítették az elmúlt években. Az épület alsó és felső várból áll, a falak alatt jól járható gyalogút vezet körbe. A Palotarészben címer- és zászlókiállítás, börtön- és kínzókamra, illetve ólomkatona-gyűjtemény látható, sőt egy középkori étterem is helyet kapott a vár falai között.

Hasznos információk

Nyitva tartás

Boldogkő vára egész évben várja látogatóit az alábbi nyitvatartás szerint:

Január – március hónapban: 9-16-ig
Április hónapban: 8-18-ig
Május – szeptember hónapban: 8-20-ig
Október hónapban: 8-18-ig
November – december hónapban: 9-16-ig

Téli nyitva tartás

A téli szezon novembertől márciusig tart, mely szerint csütörtök, péntek, szombat, vasárnap 9-16 óráig tart nyitva, míg hétfő, kedd, szerda napokon ZÁRVA van a vár.

Belépőjegyek

  • Felnőtt belépő 1300 Ft
  • Diák belépő (6-18 éves korig) 900 Ft
  • Nyugdíjas belépő (60 év felett) 900 Ft

TIPP: Munkanapokon a belépőjegyek árából 300 Ft kedvezmény jár.

Cím: Boldogkőváralja, külterület, 3885

Programok

Április első hétvégéjétől november 3-ig minden szombaton, vasárnap és ünnepnapon a következő garantált programok várják a látogatókat:

  • Jelmezes tárlatvezetés: 10, 12, 14, 15 és 17 órakor
  • Kóborlovagok (párbaj előadás): 11, 13 és 16 órakor
  • Fegyvertapogató

További információk a boldogkovara.hu oldalon.

Látnivalók a környéken

  • Regéci vár
  • Bestillo Pálinkaház, Boldogkőváralja
  • Anyukám mondta étterem, Encs
  • Mogyoróska
  • Vizsolyi Biblia és templom
  • Háromhuta

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.