Makettparkok Magyarországon – barangolás hazánk legszebb épületei között

Szíved szerint a lehető leghamarabb megcsodálnád Magyarország összes nevezetes épületét, de hosszú a bakancslistád? Van egy ötletünk! Keresd fel az egyik, hozzád legközelebb található makettparkok egyikét, ahol a legtöbb híres magyar nevezetesség pontos mását megtalálod és addig is remekül szórakozol az egész családdal. Kisgyermekesek számára különösen nagy élmény lehet a kirándulás egy-egy ilyen minivilágba! Mutatjuk a kedvenceket: makettparkok Magyarországon!

Makettparkok Magyarországon

Mini-Magyarország makettpark, Szarvas

A történelmi Magyarország mértani közepén, Szarvason a rengeteg látnivaló mellett Magyarország egyetlen interaktív makettparkjában közel száz híres magyar épület-, vasút- és hajómakettet csodálhatunk meg. A részletgazdag, hű másolatok különleges világa érdekes lehet nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is.

Elérhetőség

  • Cím: 5540, Szarvas, I. Külkerület 9.
  • Telefon: +36 66 312 344
  • Weboldal: minimagyarorszag.hu

Mini-Magyarország Makettpark, Kisbér

A kisbéri tó partján, hangulatos környezetben várja látogatóit a kisbéri Mini-Magyarország Makettpark, ahol többek között láthatjuk a tatabányai Turul emlékmű, a kecskeméti Cifra Palota, a Parlament és sok hasonló híres épület és látványosság apró mását. Nagyszerű program az egész család számára!

Elérhetőség

  • Cím: 2870 Kisbér, Tópart utca
  • Telefon: +36 34 353 903
  • Weboldal: kisber.hu

Mini Vármegye Makettpark, Sopron

Miután tettünk egy kellemes sétát a közeli Erzsébet-kertben, érdemes ellátogatni a több mint 800 négyzetméteres területű Mini Vármegye Makettparkba, ahol kényelmes sétával járhatjuk be Sopron vármegye kastélyainak, templomainak és egyéb nevezetes épületeinek mini mását. Közvetlen közelében egy kedves kis kávézóban pihenhetünk meg egy forró kávé vagy egy hűsítő limonádé mellett.

Elérhetőség

Ezer Év Parkja – Mórahalom

A korábban Mini Hungary Parkként ismert mórahalmi látnivaló napjainkban Ezer Év Parkja néven működik. Magyarország 48 műemlékének mását egy 2000 hektáros zöld területen karnyújtásnyira vehetjük szemügyre. Az aprólékos, részletes kidolgozású munkák a hazai és határainkon túli várak, templomok és történelmi emlékek előtt tiszteleg. Az intézmény szolgáltatásai és színes programjai között biztosan mindannyian találunk majd kedvünkre valót.

Elérhetőség

  • Cím: Mórahalom, Móradomb körút 17-19.
  • Telefon: +36/30-318-5215
  • Weboldal: ezerevparkja.hu

Várpark és Skanzen Dinnyés

A szabadtéri kiállításra Alekszi Zoltán alkotásai értékmentő és oktatási céllal készültek. A Várpark központi részét a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjeinek együttese alkotja. A világon egyedülálló módon elkészített 35 vármakettet felsorakoztató épületegyüttes bekerült a Guiness Rekordok könyvébe. A Várpark melletti skanzenben pedig Árpád-kori veremházak, a korra jellemző mesterségek tárgyai, egy fatemplom, szoborgyűjtemény, valamint egy kárpát-medencei fazekas kiállítás is megtekinthető. Az igényes és gondozott területen, hangulatos környezetben tiszteleghetünk történelmi emlékeink előtt.

Elérhetőség

  • Cím: 2485 Dinnyés, Kossuth u. 17.
  • Telefon: +36 20 992 4399 vagy +36 20 928 7156
  • Weboldal: varpark.hu/

Mini-Magyarország Makettpark és Mini Skanzen – Ászár

Ahogy sétálunk az miniatűr falucska pici házai között, mintha valóban élet lenne a falak között. A kis épületek egy-egy adott időszakot és építészeti stílust mutatnak be, a környék jellegzetes épületeinket méretarányos kicsinyített másai. A Mini Skanzen 2011-ben nyílt Ászáron, ahol egykor Jászai Mari művésznő is született. Az ő tiszteletére épült emlékházban kiállítást is láthatunk az életéről.

Elérhetőség

  • Cím: 2870 Ászár, Jászai Mari tér
  • Telefon: +36 20 584-7277 vagy +36 70 571-8426
  • Weboldal: aszar.hu

Dornyi Mihály makettjei, Csákvár

Dornyi Mihály 11 munkája főként Csákvár nevezetességeiről mintázott makettek. A víztorony, II. Lajos vára, a három templom, a Geszner-ház, az Eszterházy-kastély, a Csákvári Emlékház, a Vadászkápolna, a Puskaporos mini mása a Csuta cukrászda udvarán mostantól egyben megtekinthetőek. Természetesen a kirándulásból nem hiányozhat egy szelet finom sütemény vagy fagyi sem a maketteknek helyt adó cukrászdában. Utóbbit leteszteltük, isteni! 🙂

Elérhetőség

  • Cím: 8083 Csákvár, Haladás utca 28. (Csuta cukrászda mellett)

+1 Grábóci ortodox templom makettparkja

A festő környezetben fekvő Grábócon, az ortodox Gárbóci Szent Mihály és Gábriel arkangyalok templom parkjában megtekinthetőek a szerb katedrálisok makettjei. A különleges látnivalót a kolostor, a templom és a közelében található Mária-kilátóból elénk táruló panoráma egészíti ki.

Grábóc csodái: Szerb ortodox kolostor és panoráma a Mária-kilátóból
Makettpark, Grabóc (Fotó: Tasi Zsolt)

Térképen a magyarországi csodahelyek és hazai makettparkok

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.