Csobánc vára – mesés panoráma a Balaton-felvidékre

A Balaton-felvidéken se szeri, se száma a csodás panorámát kínáló kilátóknak, váraknak, tanösvényeknek. De vajon honnan a legszebb a kilátás? Mindenkinek más a kedvenc, ám a Csobánc várromjától lábunk elé terülő panorámának garantáltan helye van a TOP 3-ban! 

Gyulakeszi, Diszel és Káptalantóti között, a Tapolcai-medencében magasodik a Tapolcához a legközelebb eső tanúhegy, melynek vulkanikus bazaltjai 3,5 millió éves történelemre tekintenek vissza. A 376 méter magas tanúhegy lábánál szinte minden irányból szőlőtőkék sorakoznak, kopár tetején pedig a csobánci vár romjai kínálnak tökéletes panorámát. 

Tudtad? Csobánc neve a "Csobán" szó kicsinyítő képzős változata, a török eredetű szó jelentése magyarul: pásztor.

Csobánc a Szent Donát-kápolna felől

Csobánc várának története

A vár építése feltehetően az 1250-es években kezdődött, majd az 1270-es években mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak. A török időkben Csobánc végvár lett, 1561-től, amikor a szomszédos Hegyesd az ellenség kezére került, a stratégiai szerepe jelentősen felértékelődött. Története során többször is ostrom alá vette a török, de elfoglalni soha nem tudta. 

A vár 1669-ben az Esterházy-család tulajdonába került, érdekesség, hogy a következő években Csobáncban katonáskodott Béri Balogh Ádám, a Rákóczi-szabadságharc később legendás hírű brigadérosa. A török kiűzését követően a vár a bécsi Udvari Haditanács által lerombolásra ítélt várak listájára került, de ennek végrehajtását megakadályozta a Rákóczi-szabadságharc kirobbanása. Csobáncban 1705-ig császári katonaság őrködött, tőlük megszerezték, majd sikeresen megtartották a kurucok. A vár történetének legfényesebb napja 1707. február 25-e, amikor a az Ausztria felé vonuló, 1000 fős császári sereg sikertelen ostromot idézett a maroknyi csobánci csapat ellen. 1709-ben végül mégis császári kézre került a vár, amelyet robbantásokkal igyekeztek a föld színével egyenlővé tenni.

1953-ban régészeti ásatások és állagmegóvási munkálatok indultak a romoknál, 1957 óta a lakótorony falán domborműves emléktábla őrzi a kuruc várvédők emlékét.

Tudtad? A csobánci vár több írót és költőt is megihletett a 19. században. „Egyszer kétszer felmentem a csobánci és hegyesdi várok omladványaihoz is, s a magasról a paradicsomhoz hasonlítható környéket szemléltem, vagy elmélkedésemmel a régi idők történeteibe merültem."

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken

Túra a csobánci várhoz

Közepesen nehéz túrára kell számítania annak, aki szeretné megmászni a csobánci tanúhegyet. A túra egyik kiindulópont lehet a Gyulakeszin található Csobánc vára parkoló, amelyet a templom mellől induló Jókai utca végén érhetjük el. A parkoló ingyenes, itt nyugodtan letehetjük az autót, de mielőtt elindulnánk a hegy felé, érdemes körbetekinteni a látványért.

Kilátás a parkolóból

A szabályos koporsó alakú Csobánc tetején már jól látható a vár romja, de a magasság senkit ne riasszon el az indulástól! A Z jelzésen indulva előbb murvás úton, majd földúton haladunk, a vár felé mutató tábla többször is segítségünkre lehet a tájékozódásban.

Előbb erdei ösvényen, majd szőlők és présházak között visz az út. Később eltűnik az árnyékot adó zöld, de a lépcsősornál egy pihenőpad is megállásra késztet. Érdemes itt megállni, megpihenni, miközben megcsodálhatjuk a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, ellátni a Balatonig és Szigliget váráig is. A bazaltköveken sétálva egy hajtűkanyarban újabb pad tűnik fel, amelyről észak felé nyílik kilátás. A szerpentinút végül a vár romjainál ér fel a 376 méter magas Csobánc füves fennsíkjára.

A vár falairól és a fennsík széléről lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Szemünkkel végig követhetjük a Tapolcai-medence tanúhegyeit, ellátni a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig, feltűnik a Balaton csillogó vize, de még a Somló sziluettje és a Bakony erdős hegyei is jól látszanak. 

Jó tudni! A Csobánc fennsíkján kevés árnyékot adó hely van. A várromon kívül egyetlen fa (és alatta egy rozoga pad) nyújt enyhülést, ezért nyáron mindenképp viseljünk sapkát és készüljünk elegendő ivóvízzel. 

Csodahelyek a közelben

Szállást keresel a Csobánc környékén?

Fotók: ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.