Füzér vára – Magyarország 7 természeti csodájának egyike

Magyarország 7 természeti csodájának* egyike a füzéri várhegy, amelynek tetején áll hazánk egyik legrégebbi vára a középkorból, Füzér vára. A vulkanikus eredetű várhegy történelmi értéke és természeti szépsége miatt kedvelt kirándulóhely a Zempléni-hegységben, az Országos Kéktúra útvonalán.

A Füzéri vár története

A feltételezések szerint Füzér vára volt Magyarország első magánbirtokú kővára, amely a 13.század elején épülthetett, 1264 körül. Egy 1270-es oklevélből arra következtetnek, hogy az Aba nemzettségtől II. András király vásárolta meg. Ezután IV. Béla lányának, Annának adta Füzért, majd 1389-ben a Perényiek birtokába került, akik jelentős építkezéseket folytattak Füzéren a 15. és a 16. században.

Perényi Péter, az akkori koronaőr, Szapolyai János megkoronázása után a Szent Koronát Füzér várába vitte, majdnem egy éven át itt őrizték.

Amikor Perényi Gábor 1567-ben meghalt fiúutód nélkül, a vár a Báthori, majd a Nádasdy családhoz került. A Wesselényi-összeesküvés után nem sokkal a várat felégették. Az évszázadokon át elhanyagolt rom 1977-től régészeti feltárások helyszíne lett, majd 1992-től megkezdődtek a renoválási munkálatok és 2014–2016 között a Nemzeti Várprogram keretében teljes restaurálást végeztek rajta. Felépült az alsóvár, felújították a felsővár kápolnáját, a palotaszárnyat és az alsó bástyát is. Így ma Magyarország egyik legjobb állapotú középkori várának tartják, igaz, már nem sokban hasonlít eredeti kinézetéhez.

További érdekes látnivalók

Azon kívül, hogy páratlan kilátás nyílik elénk a várhegyről, lehetőségünk van körbejárni a várban korhűen berendezett szobákat. Emellett mindenképpen érdemes betérni az itt lévő Tájház Portákba és a Látogatóközpontba, ahol betekintést nyerhetünk múltunk mindennapjaiba.

Rendezvények Füzér várában

A várgondnokság évről-évre érdekesebbnél érdekesebb rendezvényeket; bálokat, mulatságokat szervez a látogatóknak a vár területén.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében további újjáépítések, fejlesztések és bővítések várhatóak.

Hasznos információk

Elérhetőség

  • Cím: Füzér, Petőfi út 3/A, 3996
  • Füzéri Várgondnokság email: info@fuzervara.hu
  • Füzéri Várgondnokság telefonszáma: +36 47 540 013 vagy +36 30 820 6388
  • Weboldal: https://fuzervara.hu/

Nyitva tartás

  • Szeptember: hétfő-vasárnap: 09:00-18:00
  • Október: hétfő-vasárnap: 10:00-18:00
  • Pénztárzárás a vár zárása előtt fél órával!

A Várparkolóból az Alsó Váron át körülbelül 30 perc alatt jutunk a Felső Várba.

Árak

  • Felnőtt: 3000 Ft
  • Diák: 2500 Ft
  • Nyugdíjas: 2500 Ft
  • Fogyatékkal élőnek+1 kísérőjének, 6 év alatti gyerekeknek, füzéri lakosoknak és Füzérről származottaknak a belépés ingyenes!
Füzér vára - Magyarország 7 természeti csodájának egyike
Füzér vára

Kutyát be szabad vinni?

Kutyát a Felső Várba bevinni tilos! Az Alsó Várban a pénztárak előtt zárt kutyakennelekben hagyhatjuk kedvenceinket a látogatás idejére.

Megközelítés

Autóval

Sátoraljaújhely vasútállomásról indulva a 37-es útról hajtsunk le a Kazinczy utca irányába. Haldjunk tovább ezen az úton- Szabadság utca, Dózsa György út, Rózsa Ferenc utca Füzér irányába. Füzérkomlósnál forduljunk jobbra a Petőfi Sándor útra, amely Szabadság út néven folytatódik. Haladjunk egészen a célig, a várparkolóig.

A parkolóból egy emelkedő ösvényen jutunk el az Alsó Vár jegypénztáráig. Innen egy rövid sétával egy meredek fa- és sziklalépcsőn jutunk el a Felső Várba.

Tömegközlekedéssel

Sátoraljaújhely a közg. iskola megállóból a 3900 számú volánbusszal Füzér, községháza megállóig utazzunk. Innen körülbelül 15 perc séta a várparkoló.

*Megjegyzés: A Magyar Televízió Zöld 7-es sorozata 2008-ban választotta meg Magyarország 7 természeti csodáját, amelynek egyik tagja a füzéri várhegy volt.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Béres Tamás

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.