Hogyan töltsünk el 3 napot Miskolcon?

Ha feltesszük magunkban a kérdést: „Hogyan töltsünk el 3 napot Miskolcon?”, azonnal nehéz helyzetbe kerülünk, mert akár háromszor három napot is kirándulhatunk a városban anélkül, hogy egy percet is unatkoznánk. Miskolc az egyik legizgalmasabb város az országban. Annyi látnivalóval kényezteti az ide érkező turistákat, hogy bizony alaposan végig kell gondolni, mit sűrítsünk bele három napba. Mi azért megpróbálkoztunk a lehetetlennel, és készítettünk egy tervet, amely ízelítőt ad a „nyitott kapuk városából”.   

miskolc városnézés

Hogyan töltsünk el 3 napot Miskolcon?

1. nap – Várlátogatás és a Miskolci Állatkert felfedezése

A miskolci kikapcsolódás elképzelhetetlen a Diósgyőri vár felkeresése nélkül. Miért ne látogathatnánk el ide már az első napon? A várlátogatás több órát vesz majd igénybe, főként akkor, ha gyerekekkel megyünk, mert a legfontosabb látnivalók (Szent Hedvig Várkápolna és ereklye, Közép-Európa legnagyobb lovagterme, Királynéi Hálóterem) felkeresése mellett íjászkodni is lehet. Az éremverde, a fémműves műhely és a bájitalkeverés is izgalmas programokat ígér! 

(Frissítés 2023. július: A DIÓSGYŐRI VÁR REKONSTRUKCIÓ MIATT ZÁRVA!)

miskolc városnézés
Diósgyőri vár

A nap további részét célszerű attól függővé tenni, hogy milyen az idő, milyen évszakban kirándulunk Miskolcra. A forró nyári napokon jó választás lehet délután a Selyemréti strandfürdő, ahol egy úszómedence, egy dögönyöző medence, egy csúszdamedence és egy ülőmedence várja a vendégeket. A fürdés mellett a szaunázást kedvelők is élvezni fogják a strand szolgáltatásait, a gyerekeknek pedig garantáltan nagy kedvence lesz a vízi vár a kanyargó minicsúszdával, és gömbzuhannyal együtt.

Ha nem szeretnénk már az első napot fürdőzéssel tölteni, remek program lesz a Miskolci Állatkert és Kultúrpark felfedezése. Az állatkert a várhoz hasonlóan szintén többórás program lesz, mivel csaknem 130 állatfaj vár arra, hogy találkozzunk velük. Európai barnamedve, liszt-majmocska, gyűrűfarkú maki, kéktorkú tragopán, sisakos kaméleon, és óriás ezerlábú is él az állatkert falai között. 

A nyári és a téli nyitva tartás eltér egymástól, ezért látogatás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni erről az állatkert honlapján

Ha délben kihagytuk a sütizést, akkor az állatkert után jut még idő arra, hogy felkeressük az Avasi-kilátót, ahonnan 180 fokos kilátás nyílik Miskolc városára. A kilátó érdekessége, hogy ha elég erős szél fúj, akár 45 cm is lehet a torony kilengése.

2. nap – Egy tökéletes nap Lillafüreden

A miskolci kirándulás második napját töltsük Lillafüreden, ahol a Hámori-tó és a Palotaszálló környékén ezer látnivaló vár bennünket. Érdemes a napot a szálláshelyen egy erős reggelivel indítani, mert biztos, hogy Lillafüred több órás programot ölel fel. 

miskolc városnézés
A Hámori-tó partján magasodó Palotaszálló

A Lillafüredi tanösvény, a függőkert, a Lillafüredi vízesés, és az Anna-barlang felfedezése olyan élmény lesz, mintha egy különleges mesevilágba csöppentünk volna. Ha pedig még jut időnk délelőtt arra, hogy utazzunk egyet a Lillafüredi Állami Erdei Vasúttal, akkor elmondhatjuk, a miskolci városrész teljesen bekebelezett minket. 

Érdemes megebédelni a Hunguest Hotel Palota Mátyás éttermében, mert a délután is tartogat még izgalmakat. Nyári időszakban a Hámori-tóra néző grill terasz is nyitva van! 

Délután a Lillafüredi Libegőpark vár bennünket, ahol a 303 méteres tengerszint feletti magasságból induló felvonón negyed órán keresztül gyönyörködhetünk a tájban. A libegővel 1100 métert teszünk meg. Ha pedig ezután még kedvet érzünk magunkban a túrázáshoz is, bejárhatjuk a 4,3 km-es Oxigén sétakört, amely egy klimatikus gyógyhely a Bükkben. Kisebb gyerekekkel hosszú lehet az út, amit a fárasztó nap végén nem biztos, hogy örömmel fogadnak majd. 

Ha a Libegőpark helyett a Lillafüredi Sport és Kalandparkot választjuk délutáni programnak, akkor sem kell majd este győzködni a csemetéket, hogy időben feküdjenek le aludni. A kötélpálya, az óriás, tetőről induló csúszópálya, és az ejtőgép nagy kedvenc lesz! 

A lillafüredi kirándulás télen-nyáron remek program, és szinte biztos, hogy visszatérünk még ide, ha először megpillantjuk a hangulatos Hámori-tó partján található látványosságokat. Egy vacsora a Leves Gasztroműhelyben megkoronázza majd a napunkat. 

3. nap – Egész napos kikapcsolódás Miskolctapolcán

Ha Miskolcon járunk, szinte elképzelhetetlen, hogy ne keressük fel a Miskolctapolca Barlangfürdőt. Itt az élménymedencék és gyógyvizes medencék mellett a szaunapark és a masszázsszolgáltatások is hamar belopják magukat a szívünkbe. A miskolci kikapcsolódás harmadik napján, túl a várlátogatáson, libegőzésen és túrázáson, jól fog esni a 30°C-os termálvíz és a barlang gyógyhatású klímája. 

miskolc városnézés
Miskolctapolcai Barlangfürdő bejárata

A fürdőzés közben biztosan megéhezünk majd, a Tusculanum Vendéglőben kellemes lesz egy tartalmas ebéd. A Kapcás kaszásleves, az Öszödi marhaperkelt és a Borókás őzszelet áfonyamártással garantáltan jó választás. 

Ebéd után maradjunk még Miskolctapolcán. A Csónakázó-tó mellett találjuk a 800 méter hosszú Miskolctapolcai Bobpályát, amely télen-nyáron nyitva tart. Ha úgy tartja kedvünk, akár zárhatjuk a napot itt is, mert esténként villanyfénynél is kipróbálhatjuk a bobozást. A délutánba – ha gyerekekkel kirándulunk – belefér még az Avalon Park felkeresése, ahol a Maya játszópark 2500 négyzetméteren várja a csemetéket ügyességi, mászó- és ugráló elemekkel, és csúszdákkal. 

Hogy összegezzük az élményeket, beülhetünk egy sütire, fagyira vagy tortára a Balajti Cukrászdába.

A háromnapos kirándulás utolsó napjának végén remek zárás lehet Miskolc legkedveltebb kiállításának felkeresése. A Dínók Földjén Mezozooikumban 185 millió éves időutazásban vehetünk részt, ami már önmagában is izgalmas élmény. Aki pedig kedveli a Jurassic Park filmeket, annak igazi kuriózum lesz a program!

Még több látnivaló Miskolcon és környékén

Egy hosszabb miskolci pihenésbe természetesen még több program belefér, többek között a Miskolci Nemzeti Színház, a Herman Ottó Múzeum, az Avasi Pincesor, illetve a Színháztörténeti és Színészmúzeum felkeresése. Ha messzebb merészkednénk, Noszvaj, Szilvásvárad, Eger és Demjén is remek úti cél lehet. Ezután talán már nem marad kérdés, miért is érdemes Miskolcot jobban megismerni!

Szállást keresel Miskolcon?

Itt tudsz körülnézni »»

Fotók: Tóth Boglárka, ©Csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Hogyan töltsünk el 3 napot Miskolcon?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.