5+1 látnivaló Tata vadregényes városában

Az „Élővizek városa” méltán híres vadregényes tavairól, és azokról a kalandos vízparti látványosságokról, amelyek egy kirándulás alkalmával várnak bennünket a városban. A Budapesttől 60 km-re fekvő település olyan élményeket ígér, amelyek akár egynapos, akár többnapos kikapcsolódás esetén biztosan újra és újra visszacsalogatnak a városba. Következzen 5+1 látnivaló Tata vadregényes városában.

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában
Tatai vár

5+1 látnivaló Tata városában – Vízparti élmények

1. Angolkert Tatán

Az Angolkert a helyi lakosok és a turisták népszerű randevú helyszíne a ligeteinek, sétányainak és műemlékeinek köszönhetően. Átszövik a kalandos sétautak, de a platánok és szomorúfüzek társasága is hihetetlenül megnyugtató. Bakancslistás látnivaló Tata szívében.

Ha a parkban jártok, feltétlenül keressétek fel a Charles Moreau által tervezett műromokat, amelyekhez egy kis kőhídon juthattok át. A tó déli partján található a romantikus stílusú Török Mecset, a park bejáratától nem messze pedig a Pálmaház épülete áll. Ha már a műromokkal találkoztatok, akkor keressétek fel a mesterséges barlangot is, amely az Avernus-barlang nevet viseli. Az Angolparkban található még az Esterházy Nyári lak, amelyet Grossmann József tervezett és a szabadtéri színpad is a közelben van.

Ha a parkban sétáltok, üljetek le egy kicsit a romantikus Cseke-tó mellett is, amely sétatávolságra van az Öreg-tó partjától. A Cseke-tó népszerű horgászparadicsom, ezért ha szerettek horgászni, a botokat feltétlenül hozzátok magatokkal.

Fellner Jakab-kilátó

A Kiskastély kapcsán már említett Fellner Jakab neve több helyről is ismerős lehet, hiszen ő Tata nagyhírű építésze, a városban számos épületet tervezett. A Kálvária-dombon álló építmény története nagyon kalandos, mert annak idején itt működött a Turul sörétöntöde. A két világháború között nagy szükség volt az aprólövedékre, amely készítéséhez egy magas toronyra volt szükség.

Érdekesség: A készítés során ennek a magas söréttoronynak a tetejéről kellett lecsepegtetni az ólmot, az ólomcseppek pedig zuhanás közben gömb alakot vettek fel, így érkeztek meg a földszinten álló, vízzel teli edényekbe, ahol ilyen formában szilárdultak meg.

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában
Fellner Jakab kilátó

A ma már kilátóként funkcionáló 37 méter magas épületre 175 lépcsőfok visz fel, de bármennyire küzdelmesnek tartjátok, érdemes felmászni a tetejére, mert bámulatos panoráma nyílik innen a városra, és a Gerecse hegyeire. Mellesleg érdemes elképzelni azt is, hogyan zajlott annak idején a sörétgyártás. A Fellner Jakab kilátó, a Kálvária-domb és a kápolna kihagyhatatlan látnivaló, ha Tata városában jártok!

Tatai Fényes Tanösvény

Gyertek velünk most a Tatai Fényes Tanösvény vadregényes lápvidékére, és járjuk be együtt 18 állomáson keresztül az 1350 méter hosszú cölöpsétányt.  Ismerkedjetek meg a láperdők és a karsztforrások világával, és készítsétek el életetek fotóját a bámulatos tavirózsákról, vagy akár teknősökről, hódokról is. A kilátótorony és függőhíd igazán bájos része a területnek, de a látogatóközpontot és a 14 méter magas fatornyot se hagyjátok ki, ha itt jártok.

Remek családi program a tanösvény felfedezése, amely akár egy egynapos program is lehet, hiszen a kisebb gyerekek számára is tartogat izgalmakat.

Tipp!

Ha szívesebben olvasnátok még többet a Fényes Tanösvényről, ide kattintva megtehetitek!

A Tatai vár

Az Öreg-tó partján álló Tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építtette a 14. század végén, 15. század elején, és királyi nyaralókastélyként funkcionált. A négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak sajnos mára már csak a délkeleti szárnya áll, 1683-ban ugyanis elfoglalták, majd felrobbantották az oszmán csapatok.

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában
A tatai vár

Ennek ellenére a vár területén sétálva a vár többi részének feltárt alapfalaival is találkozhattok, ami minden korosztály számára érdekes élmény, hiszen bármilyen irányból közelítitek meg az épületet, olyan, mintha visszautaznátok az időben.

A vár látványa a tóparton sétálgatva is lenyűgöző, épületében pedig állandó kiállítás keretében a tatai fazekasságot, a 18. századi és 19. századi mezővárost, a főúri élet és a fajansz-manufaktúra emlékeit bemutató termeket is felkereshetitek. A római szoba szintén érdekes látnivaló.

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában

Az Öreg-tó

Az Öreg-tó mellett hosszan húzódó gyalogos és kerékpáros út évente több ezer látogatót vonz Tatára. Családok, baráti társaságok és csoportok számára is rendkívül jóleső érzés a vízparton üldögélni, de babakocsit tologató párokkal, és bicikliző, rollerező gyerekekkel is rendszeresen találkozhattok itt. 

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában
A tatai Öreg-tó

Magyarország legrégebbi halastava környékén vonulási időszakban olyan ritka madárfajok élnek, mint a vetési lúd, a rövidcsőrű lúd, vagy éppen a nagy lilik. A vízparton áll az Esterházy-kastély, és a Feszty-villa, melynek kertjében a Feszty-barlang található.

A tó mellett vezető sétányról szinte végig látható a Tatai vár, éppen ezért a vár és a tó felkeresése csakis együtt képzelhető el.

Keresztelő Szent János szobra

Érdekes látványosság az Öreg-tóban álló Keresztelő Szent János szobor, amely a vártól néhány perces sétára található, egy hatalmas platánfa szomszédságában. A látványos fánál rengetegen fényképezkednek, és talán innen figyelhető meg leginkább a szobor is.

A szobor az ún. hattyúpihenő sziklán áll, és a gyerekek számára egyértelműen bakancslistás látnivaló Tatán, mivel egy izgalmas lakatlan szigetre emlékeztet.

5+1 látnivaló Tata vadregényes városában
Keresztelő Szent János szobra

+1 Esterházy-kastély

2021. óta felújított állapotban, kívül-belül megszépülve vár mindenkit az Öreg-tó partján álló Esterházy-kastély, amelynek falai között állandó és időszaki kiállítások kaptak helyet.

Hasznos információk

  • A tó környéke busszal, de akár vonattal is megközelíthető, hiszen maximum 15 perces sétára található a vonatállomás, ahonnan kerékpárral hamar leértek a vízpartra.
  • Ha a négylábúakat is magatokkal vinnétek a tatai kirándulásra, akkor remek hír lesz számotokra, hogy a vár és környéke teljes mértékben kutyabarát hely.

Nincs más hátra, kerekedjetek fel, és barangoljátok be a várost. Ez az 5+1 látnivaló Tatán szép emlék lesz a későbbiekben, és ennek köszönhetően szinte biztos, hogy nem utoljára jártatok a városban.

Szállást keresel Tatán?

Itt érdemes körülnézni >>


(Fotók: Kristóf Eszter, csodahelyek.hu)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“5+1 látnivaló Tata vadregényes városában” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Már 2x voltunk Tatán megnéztük az Öreg tavat a várat az Eszterházy kastélyt a Cseke tavat a Műromokat, Pálmaházat a Török mecset-et az Eszterházy nyári lakot és a a Keresztelő Szent János szobrát is. De tuti visszatérünk még a városba. Ezt még ottlétünk alatt eldöntöttük. Tervbe van a Tatai Fényes tanösvény a Kálvária domb és kápolna és a Fellner Jakab kilátó. Ez akkor idő hiányában elmaradt. És ha a pénztárcánk is engedi az Öreg tavat is szívesen körbebringáznánk !!! 🤔😃❤👍👏

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.