Mesél a Dunakanyar – Kirándulás Zebegény környékén

Zebegény a Dunakanyar egyik legizgalmasabb települése, dacára annak, hogy sokkal kisebb, mint Vác, Esztergom, vagy akár Szentendre. A kihagyhatatlan látnivalók mellett kiváló szabadidős programokkal, fotós helyszínekkel és élményekkel várja a kirándulókat minden évszakban. Egy kirándulás Zebegény környékén garantáltan az egyik legértékesebb időtöltés a térségben.

A Dunakanyar legszebb panorámája – Kirándulás Zebegény szívében

Zebegény szépsége vitathatatlan, ezt azonnal megtapasztaljátok, amint megérkeztek a faluba. Hatalmas plusz pont, hogy nem csak autóval közelíthető meg, de vonattal, busszal és kerékpárral is könnyedén elérhetjük a települést, több irányból is. Az első lépés, amit meg kell tennetek, hogy leültök a falu központjában a hatalmas fák alatt található padok egyikére, míg felveszitek Zebegény ritmusát. Ezt minden kirándulónak érdemes megtenni, hiszen a falu békésen és csendesen is legalább akkora vonzerővel bír, mintha óriásplakátok jeleznék, hogy itt bizony milyen élményekre számíthattok.

Kirándulás Zebegény környékén

Na de induljon a kirándulás Zebegényben, következzenek a legjobb célpontok!

Kós Károly-kilátó

A zebegényi kilátó népszerűségének titka, hogy míg a Prédikálószék vagy a Csóványosi-kilátó több órás túrázást követően érhető el, addig a Kós Károly-kilátó különlegessége, és hatalmas előnye, hogy gyalogosan mindössze pár perc alatt megközelíthető a főtérről, különösebb nehézség, vagy erőlködés nélkül. Éppen ezért meg fogjátok tapasztalni, hogy az idősebb korosztály, és a gyerekek számára sem jelent nagy kihívást a kirándulás, ám annál nagyobb élmény.

Kirándulás Zebegény környékén
Úton a Kálvária-domb felé

A Kopasz-hegyen álló emelvényről páratlanul szép panoráma tárul majd a szemetek elé, bár nyilvánvalóan nem hasonlítható össze mondjuk a Julianus-kilából látható dunai panorámával. A Kálvária-domb kilátója ennek ellenére is remek úti cél, a gyerekek általában odavannak azért, hogy szemből egy valódi, római kori őrtoronynak látszik. A tervező, Csóka Árpád különös játéka, hogy az építmény alsó része már sokkal inkább egy székelykaput formáz, míg oldalról nézve templomnak is gondolhatnánk.

Zebegényi panoráma ősszel

A zebegényi Sárkánydomb

Ha már a mesés dunai panorámánál járunk, egy zebegényi kirándulás szinte elképzelhetetlen a Sárkánydomb felfedezése nélkül. A dombtető különböző futó- és kerékpáros versenyek kedvelt helyszíne, és itt szervezik meg minden évben a Zebegényi Sárkányfesztivált is. Ennek oka, hogy a Sárkánydomb tetejéről ellátni Esztergomig, hiszen a Duna hosszan terül el alattunk.

Tipp!

Ide aztán tényleg érdemes fényképezőgéppel érkezni!

A Sárkánydomb megmászása nem teljesíthetetlen feladat, de nem is egy vasárnapi könnyed séta, viszont ha ide kirándulunk, nem érdemes autóval érkezni. A hangulat miatt pedig főleg nem. Ha már itt tartunk, biciklivel is csak akkor induljatok útnak, ha hozzászoktatok a kutyakemény terephez, és a folyamatos fizikai terheléshez.

A zebegényi Duna-part és a Dőry-kastély

Egy-két órás kiruccanáshoz is tökéletes választás a Dunakanyar. Zebegény Duna-partja nem csak nyáron remek úti cél, minden évszakban megtalálhatjuk azt az élményt, amiért jöttünk. Mivel a kirándulóhajó járatok már kikötnek a településen, így hajózási szezonban akár hajóval is megközelíthetitek a falut, de sokan járnak ide evezni is. Kajakokkal, kenukkal és sárkányhajókkal gyakran találkozhattok még késő ősszel is.

Szintén a Duna-parton található Zebegény ikonikus kastélya, a Dőry-kastély, amely a víz felől nézve bámulatos látványt nyújt. No persze bárhonnan tekintjük meg, kivetnivalót nem igazán találunk a mesebeli épületben.

Kirándulás Zebegény környékén
Dőry-kastély

A kastély eredetileg a Jobaházi Dőry család birtokában volt, ma Sauska-villa néven emlegetik. Állandó lakója nincs, és csak kívülről lehet megnézni. Zebegény Nagymaroshoz közeli részén, a Szent Mihály-hegy lábánál áll, gyönyörű parkjával, kacskaringós lépcsőivel és hatalmas teraszával, ahonnan természetesen mesés a dunai kilátás.

A fenséges Julianus-kilátó

Nem véletlenül használjuk ezt a jelzőt, a 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán álló 15 méter magas kilátó ugyanis bármennyire hihetetlen, letekint a Duna túloldalán 333 méter magasan elhelyezkedő visegrádi Fellegvárnak. A kilátó középkori bástyát idéz, lábánál asztalok és padok várják a túrázókat. Tudni lehet, hogy ennek a hegynek a tetejéről tartották szemmel a törökök a szemben álló várat. Innen ered az elnevezése Törökmezőnek.

A kilátóhoz vezető út igen csalóka. Zebegényből a sárga jelzéseket követve érhettek ide, és bár nagyjából 4 km-es a túra, az időjárás és útviszonyok függvényében több óra lehet, mire ideértek.

Nagy előnye, hogy minden évszakban látogatható, több ezren készítenek téli képeket az emelvény tetejéről a leghidegebb napokon is. Persze megfelelő felszereléssel érdemes csak nekivágni az útnak (térkép, folyadék, túracipő), amely közepesen nehéznek mondható. Szervezett túrák rendszeresen indulnak a Hegyes-tető tetejére.

Látnivalók Zebegény központjában – Tippek!

A kiruccanást célszerű összekötni Zebegény más nevezetességeinek felkeresésével is, elvégre a falu sok érdekességet nyújt azok számára is, akiknek a kirándulás inkább városnézés formájában érdekes igazán.

Ez a három látnivaló Zebegényben a következő:

  • Szőnyi István Emlékmúzeum (Látogatható: hétfő kivételével naponta, cím: 2627 Zebegény, Bartóky József út 7., tel.: (27) 620-161)
  • Hajózástörténeti Múzeum (Látogatható: április 1.-október 31.-ig, hétfő kivételével naponta, cím: 2627 Zebegény, Szőnyi utca 9., tel: 27/373-305, 30/273-3324)
  • Országzászló és Trianon Emlékmű (Látogatható: folyamatosan)

Egy kirándulás Zebegény berkeiben tehát izgalmas élményeket ígér, az EuroVelo6-os kerékpárúton haladva pedig már útközben is feltérképezhetitek a Dunakanyar szépségét. Szob és Nagymaros felől is remekül használható a bicikliút, amely a családi programok alkalmával is biztonságot jelent. Ez a kihagyhatatlan program pedig csak megkoronázza a már egyébként is tartalmas napot.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni >>

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.