Regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyerekkorát töltötte

Regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyerekkorát töltötte

Ha egy igazi csodahelyet keresel, ahol korhű környezetben a történelem és a természeti érték összekapcsolódik, akkor jó helyen jársz! A Zempléni-hegység közepén gyönyörű körpanoráma tárul elénk a Regéci vár dicsőséges múltú kőfalairól. Fedezd fel II. Rákóczi Ferenc egykori otthonának szegleteit!

A regéci vár története

A vár történetének kezdetéről nincsen pontos adat, de feltehetőleg 1300 körül, az Aba nemzetség egyik tagja, Amádé nádor építette. Az bizonyos, hogy az 1312-es rozgonyi csata után Regéc I. Károly király tulajdonába került és 1316-tól egészen 1427-ig királyi birtok volt. A vár gyakori látogatói közé tartozott I. Nagy Lajos király is, erről a várban kiállított oklevelek tanúskodnak.

1464-ben I. Mátyás király a Szapolyai családnak adta az épületet örökbirtokként. Szapolyai János halála után a vár többször cserélt gazdát és nem egyszer került ostrom alá. 1541-ben a Serédyek birtokába kerülésekor kezdődött a vár fénykora, amikor ők és utánuk több birtokos család is rezidenciaként használták az építményt. Ebben az időszakban épült ki többek között a keleti és a nyugati palotaszárny és a bástyák és megerősítették a várfalat is.

1644-ben I. Rákóczi György Eszterházy Miklóstól ostrommal megszerezte a Regéci várat és családjával mellékrezidenciának használta. Gyakran tartózkodtak az építményben, unokája, II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának jelentős részét itt töltötte.

Regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyerekkorát töltötte
II. Rákóczi Ferenc fa szobra a Regéci várban

1683-ban Regécen szervezték a felső-magyarországi hadellátó központot, a Thököly-felkelés idején kuructámaszpontként szolgált. 1686-ben sajnos a Habsburg csapatok császári utasítására javíthatatlanná rombolták a Regéci várat, a köveket a környékbeliek széthordták. Folyamatos öröklések és eladások után 1949-ben a várat államosították, majd 1990-től a Regéc Község Önkormányzata vette kezelésbe az építményt és környékét. 1999-ről kezdődtek meg a régészeti és állagmegóvási munkálatok.

Regéci vár látogatóközpontja

Az épületben egy állandó kiállítás keretin belül, II. Rákóczi Ferenc gyerekkorán keresztül láthatunk bele a kor gyermeknevelési szokásaiba. Megtekinthetjük a régészeti leleteket és egy kilátótorony is vár bennünket a helyszínen. A kiállítás után töltsünk el egy kis időt az ajándékboltban vagy pihenjünk meg a kávézóban, ahonnan szintén mesés panoráma nyílik a környező hegyekre.

Hasznos információk

„Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, leendő Vendégeinket, hogy Regéc Vára és a várhoz kapcsolódó Látogatóközpont 2021. május 01-től újra látogatható… Regéc Várában folyik az elmúlt évben megkezdett nagyszabású fejlesztés, a Reneszánsz Palota újjáépítése. Ennek okán a vár e területe ugyan le van zárva, de az Öregtorony és környezete a várudvar beruházás által nem érintett területe és az Alsóvár zavartalanul látogatható. A vár felsorolt területeiről viszont máris egyfajta ízelítőt kaphatunk a nyárra elkészülő fejlesztés hangulatából.”

Regéc Község Hivatalos Facebook oldala

Belépő árak (2021)

  • Felnőtt jegy a várba: 800 Ft
  • Diák, nyugdíjas jegy a várba: 600 Ft
  • Felnőtt jegy a látogatóközpontba: 500 Ft
  • Diák, nyugdíjas jegy a látogatóközpontba: 300 Ft

Nyitva tartás

  • Április 1- október 31: hétfő-vasárnap: 09:00-18:00
  • Novemberben (időjárástól függően): 09:00-16:00

Elérhetőség

  • Cím: 3893 Regéc
  • Telefon: +36 30 110 9963 vagy +36 46 423 015
  • Weboldal: www.regecivar.hu

Fotók

Megközelítés

Autóval

Miskolcról a 3-as útról térjünk le Abaújkér irányába és kövessük a táblákat egészen Regécig. A községbe érve a Fő utcáról az első lehetőségnél térjünk le balra és vezessünk a várparkolóig. Innen gyalog folytathatjuk utunkat a várig, kissé meredek erdei ösvényen.

Gyalogosan

Regéc községből vagy Mogyoróska felől is egy körülbelül 2,5 km-es gyalogtúrával közelíthetjük meg a várat, a kék és piros jelzés mentén.

További látnivalók a közelben

Füzéri vár (fotó: Béres Tamás)

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek (A képek 2020. szeptemberben készültek).

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.