Gemenc kincsei – ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

Gemenc az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, amelyet a Duna holtágai és még élő kanyarulatai fognak közre. Remek kirándulás az egész család számára!

A gemenci erdő élővilága

A folyóágak mentén számos, különösen értékes élőhely is található. Az itteni árterek gyakori növényzete a fűz- és nyárligetek, az enyves éger és magas kőris alkotta ligeterdők, ezek természetvédelmi és ökológiai értéke szinte felbecsülhetetlen.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

„Duna mellett, Dráva részén,
Van egy vadon, ország szélén.
Gemenc nevű mese erdő…”

Gani Zsuzsanna

Gemenc méltán híres az állatvilágáról is, elsősorban a világhírű nagyvadállománya miatt, de az itt előforduló védett állatfajok is értékesek. A visszatelepítésnek köszönhetően pedig újra megtelepedet itt az európai hód és az aranysakál is.

A természetvédelmi oltalom alatt álló erdő nagyobb része nem látogatható, viszont az Alföldi Kéktúra belekóstol az ártér egyes részeibe, a túrázók legnagyobb örömére.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

Jó tanács: Túrázás előtt mindig érdeklődjünk a lezárásokról, mert az egyes szakaszokra az erdőgazdálkodás látogatási korlátozást rendelhet el, például nagyobb árvizekkor vagy ősszel a vadászatok idején.

A Gemenci túra útvonala

Malomtelelő (K+) – Lassi (K) –Nyárilegelő – Ökoturisztikai központ Táv: 8 km

Gemenci Erdei Vasút

Kisvonattal a kiindulóponthoz

A Gemenci Erdei Vasút az ország egyetlen ártérben haladó erdészeti kisvasútja, amely Pörböly és Bárányfok falvak között közlekedett fénykorában. Hajdanán több különböző vonalon szállították az erdőben kivágott fákat, majd a szakaszokat 1966-ban egyesítették. Az így kialakult, 30 kilométeres sínpálya minden megállója érdekes kikapcsolódást rejt, kilátók, tanösvények és kiállítóhelyek is várják az érdeklődőket.

A háborítatlanság megőrzése miatt a teljes szakaszon nem pöfög ma már az erdei vasút. Az üzemeltetők két részre bontották a közlekedést, az egyik a Keselyűs fogadóépülettől a Duna-deltáig közlekedik, a másik pedig az Ökoturisztakai központból Malomtelelő állomásig halad.

Jó tanács: Utazás előtt mindig tájékozódjunk a menetrendről, mert az őszi és téli időszakban változik a járat sűrűség, vagy akár nagyobb rendezvényeknél plusz kocsik is bekerülnek a menetrendben. Munkanapokon például csak Pörböly és Malomtelelő között járnak a szerelvények.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

Malomtelelőnél kezdődik a kaland

A Malomtelelő-tó az egykor a Dunán, számos helyen alkalmazott hajómalmok után kapta a nevét. A folyó szabályozása óta elmocsarasodott holtágakról napjainkban már eltűntek ezek az ipartörténelmi építmények és a természet uralkodik a tájon. A gemenci kisvasút megállójától pár száz méterre található egy madárvárta (kilátó), amelyből kiváló kilátás nyílik a számos vízimadár által lakott tóra. Emellett a Molnárka tanösvény mentén is be lehet tekeregni az itt húzódó védett természetvédelmi területet.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

A Gemenci erdő legújabb létesítménye 2014 tavaszán készült el, amely egy igazán ötletesre sikerült sétaösvény, és még ugyan ebben az évben megkapta az év ökoturisztikai létesítménye díjat. A Malomtelelő állomástól szinte a Lassi pihenőparkig vezető, piros körtúra piktogrammal ellátott útvonal témája az ártéri erdők élővilága és a fenntartható erdőgazdálkodás. A tanösvényen különböző interaktív elemeket fedezhetünk fel, köztük egy különleges facélzó készüléket, amellyel a közeli fákat ismerhetjük meg.

A megálló neve: Lassi

A Gemenci Erdei Vasút megállója a Lassi nevet viseli és itt található játszótér mellett, még egy múzeum is helyet kapott. A megállóval szemközti szépen felújított épület egykoron a kerületvezető erdész szolgálati lakása volt, aki egész évben itt is tartózkodott. Napjainkban halászati kiállítás működik benne, amely betekintést enged az ártéri és a dunai halászok mindennapjaiba, bemutatja használati tárgyaikat és szerszámaikat. Ezen kívül megismerhetjük még a gemenci vizek halait és a híres bajai halászlé elkészítési módját is.

A környezetbarát, fajátszótérrel rendelkező megállót a kék kereszt jelzés köti össze a Malomtelelő-tóval, az Alföldi Kéktúra sávja pedig az Ökoturisztikai központhoz vezet.

Mozdony és tó, mi a közös bennük?

A Nyárilegelő állomás főattrakciója a 14 kilométer hosszú Rezéti-Duna folyam leghosszabb mellékága és az általa körül ölelt Veránka-sziget, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik szigorúan védett területe. A Gemenci-erdőben kanyargó, gyakran félig kiszáradó holtágat levágása óta a Duna tölti fel vízzel. A területen többek között olyan, fokozottan védett madárfajok fészkelnek, mint a rétisas, a barna kánya és a fekete gólya.

A Gemenci Erdei Vasút egyetlen gőzmozdonya is a nevét e terült részről, Rezétről kapta.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

A túránk vége: az Ökoturisztikai központ

A Pörbölyi Ökoturisztikai központot az ide érkező vendégek magas szintű kiszolgálása érdekében hozták létre. Így szinte egész napos, sőt akár egy hétvégés programot is kínálnak itt az üzemeltetők. A központ területén található játszótér, múzeum, konferenciaterem, vadmegfigyelő és egy arborétum is. Az ártérben élő fás szárúak nagyszámú egyedfaját bemutató, kitáblázott kertrészben található egy faház is, amely szállásként is kibérelhető.

Gemenc kincsei - ligeterdők, erdei vasút, ártéri kiállítás

A pörbölyi kisvasútállomástól induló ösvényen néhány perces sétával érhető el az arborétum, amely legszebb arcát talán az őszi lombhulláskor mutatja, de tovább haladva a Nagyrezéti vadmegfigyelő helyet is útba ejthetjük.

„Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” kiállítás

A Gemenci Erdei Vasút fogadóépülete mellett áll a Gemenc kincsei elnevezésű kiállítás. A néprajzi múzeum rész betekintést enged a Sárközi élet mindennapjaiba és bemutatja az erdő főemlősét, a gímszarvast. Emellett megismerkedhetünk a környék ártereinek élővilágával is hagyományos és interaktív bemutatók keretében.

Hasznos információk

A kiállítás nyitva tartása:

  • hétfő-péntek: csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján,
  • szombat-vasárnap: 10.00-17.00 óra

Belépőjegy:

  • Felnőtt: 500 Ft
  • Diák: 300 Ft

+ 10 látnivaló, amit még érdemes felkeresni Gemenc környékén:

  • Szomfova – Asszonyfalva (Emlékhely)
  • Bárányfoki tanösvény
  • Sáros-tó (kilátó)
  • Fekete gólya tanösvény (Keselyűs)
  • Sió Árvízkapu (ipartörténeti műtárgy)
  • Forgó-tavi tanösvény (Duna-delta)
  • Lankóczi Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelep
  • Magyarország legnagyobb kerületű fája (Móricz-Duna)
  • Nyéki-holt-Duna tanösvény
  • Cserenci Vadászkastély és Vadaspark

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.