Tarcali bányató, Áldó Krisztus szobor és egyéb csodahelyek Tokaj környékén

A Zempléni-hegység és az Alföld találkozásánál fekvő tokaji borvidék évszázadok óta ismert és kedvelt környék, amely napjainkban főként a borturizmusnak köszönheti virágzását. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak a bor és szőlő miatt érdemes ellátogatni ide, hiszen Tokaj-Hegyalja 27 településén rengeteg természeti és kulturális látnivalót találunk. Ahhoz, hogy mindet bejárjuk és felfedezzük, talán egy hét is kevés lenne. Kezdjük a sort Tarcallal, nézzük meg együtt a bányatavat, lépcsőzzünk fel az Áldó Krisztus szoborhoz, majd a környékbeli településekre is átléphetünk egy pohár bor, egy finom ebéd vagy épp a kilátás miatt.

Áldó Krisztus szobor, Tarcal

Tarcal és az Áldó Krisztus szobor

Tarcal neve eddig is ismerős lehetett a borkedvelők körében, néhány éve azonban újabb hellyel bővült a látnivalók sora. 2015-ben került átadásra a monumentális, 8,5 méter magas Áldó Krisztus szobor, amely az Ó-temető feletti dombról vigyázza a települést és annak lakóit (a falu felé fordulva, jobb kézzel osztja az áldást). Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobrát Petró Attila adományozta Tarcalnak, neki az ötletet egy, a Szent Teréz-kápolnában talált Áldó Jézust ábrázoló kép adta. A szobrot végül Szabó Sándor szerencsi szobrász készítette el öt hatalmas gránitdarabból. Az 50 tonnás alkotáshoz egy kellemes sétányon vezet az út, amely a település központjából indul.

Az Áldó Krisztus szobor és a bányató megközelítése

A tágas parkolót a Könyves Kálmán utcában találjuk, a református és katolikus templom között. Innen gyalog indulhatunk a szoborhoz, az útirányt táblák jelzik. A felfelé kanyargó aszfaltos úton érdemes meg-megállni és hátranézni, pompás panorámában lehet részünk. Aki pedig elfárad, pihenőpadok és piknikező helyek is rendelkezésre állnak.

„A szobor és környezete lehetőséget nyújt az itt élők és idelátogatók számára az elmélyülésre, lelki feltöltődésre, s arra, hogy a mai rohanó világban megálljunk egy pillanatra, s aztán lelkileg megerősödve, újult erővel végezzük feladatainkat.”

– áll a sétány elején található információs táblán.
Tarcali bányató, Áldó Krisztus szobor és egyéb csodahelyek Tokaj környékén
Pihenőpad a szoborhoz vezető sétányon

A szobor alá érve kettéválik az út és választhatunk, hogy a meredek lépcsősoron közelítjük meg a hegytetőt, vagy a kényelmes sétányon haladunk tovább. Aki ez utóbbit választja, hamarosan egy újabb elágazáshoz ér. Balra fordulva a domb tetejére visz az út, míg jobbra a bányató felé ereszkedhetünk le. A Kopasz-hegy oldalában található, különleges színű bányatóra egyébként a szobor mögött is remek panoráma nyílik, érdemes minden irányból megcsodálni.

Tarcali bányató, Áldó Krisztus szobor és egyéb csodahelyek Tokaj környékén
Tarcali bányató

Az Áldó Krisztus szobornál mesés, 360 fokos körpanoráma nyílik a környékre, lábunk előtt hever Tarcal, egymás mellett sorakoznak a tokaji szőlőtáblák, de ellátni az Alföldig és Tiszaújvárosig is. A szobor körül egy kisebb levendulamezőt is találunk, amely júniusban, virágzás idején különösen szép látványt nyújt.

TIPP: A hegy tetején, a szobor környékén jellemző a szelesebb idő, nem árt erre felkészülni.

Hasznos információk

  • Parkoló címe: Tarcal, Könyves Kálmán utca
  • Nyitva tartás és belépő: a szobor és a sétány környéke bármikor szabadon látogatható
  • Az idősek és mozgáskorlátozottak feljutását az önkormányzat elektromos járműve segíti, amely hétvégén és ünnepnapokon a Könyves Kálmán úti parkolóban megtalálható és térítésmentesen igénybe vehető. Információ: Tarcal Község Önkormányzata (tel: 06 47 580-444, email: titkarsag@tarcal.hu)

TIPP: A szoborhoz vezető út elhalad a Kikelet Pince mellett, visszafelé jól fog esni egy frissítő!

Tarcali bányató, Áldó Krisztus szobor és egyéb csodahelyek Tokaj környékén

Szállást keresel Tokaj és Tarcal környékén?

Itt tudsz nézelődni és foglalni >>

További látnivalók a közelben

Tarcali bányató, Áldó Krisztus szobor és egyéb csodahelyek Tokaj környékén
Első Mádi Borház

Térképen a Tokaj környéki csodahelyek

Fotók: ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.