Csókakő vára, amely Mikszáth Kálmánt is megihlette

Fejér megye egyetlen megmaradt, középkori eredetű vára a Vértes hegység szélén, a 479 méter magas Csóka-hegy oldalában áll. Csókakő vára nemrég teljeskörű felújításon esett át, szerintünk igazi csodahely lett!

Csókakő várának története

A Fejér megyei Csókakő erődítményét már 1299-ben említik az írások, a későbbi tulajdonosok között szerepelt a Rozgonyi család, Corvin János és Bakócz Tamás is. A 16. században katonai jelentőségét elvesztette a vár, később a törökök szinte harc nélkül foglalták el. Az Oszmán Birodalom uralma alól végül 1687-ben szabadult fel és a továbbiakban nem szerepelt harci eseményekben.

1953-ban a várat műemlékké nyilvánították, 1960-ban új régészeti feltárás és helyreállítás indult. A 20. század második felére a gazdátlan építmény igen romossá, életveszélyessé vált, mígnem a Csókakői Várbarátok Társasága jelentős anyagi támogatásával megindultak a régészeti feltárások és helyreállítások, amelyek napjainkban is folytatódnak. A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében újították fel.

Csókakő vára
Csókakő várának tornya

Csókakő vára napjainkban

A 81-es útról, Győr és Székesfehérvár között autózva már messziről jól látható a fehér falú vár, amelyet 3 oldalról is meredek sziklafal véd. A várhegy aljában (a főutca végén) található fizetős parkolóból két útvonalon is megközelíthetjük az építményt.

Tudtad? Csókakő váráról Mikszáth Kálmán is írt egy regét a Magyarország lovagvárai című művében, amely ITT olvasható.

Balra indulva egy aszfaltos út vezet fel a várhoz, az irányt táblák jelzik. Itt kb. 15 perc alatt kényelmesen felsétálhatunk, de a sportosabbak választhatják a rövidebb, ám meredekebb útvonalat is. A parkolóból induló ösvény az erdőn át vezet. A Kék jelzést követve előbb egy szurdokszerű völgyben sétálunk, majd balra meredeken vezet felfelé egy lépcső, amelynek végén egy sziklaszoroson át érkezünk meg a vár bejáratához.

A felújított kapun átlépve az alsó várba jutunk, amelyet a Rozgonyiak toldottak hozzá a felső várhoz a 15. században. Ekkortájt épült a kápolna is, falán egy aszimmetrikusan elhelyezett kereszttel.

Érdekesség! A feltárások nem mutatták ki, de egy 1690-es vázlatrajzon látható egy mecset is, amelyet Evlija Cselebi is említ útleírásában.

Csókakő vára
Kápolna
Csókakő vára
Brindisi Szent Lőrinc, Csókakő hőse

A kaputorony és a várkápolna hivatalosan nem látogatható, utóbbi ráccsal van lezárva, így be lehet nézni. A felső várból csodás kilátás nyílik a környékre, lábunk előtt hever a móri borvidék, a távolban látható Fehérvárcsurgó tava és a Keleti-Bakony is.

Hasznos információk

Nyitva tartás:

  • április 1-től november 30-ig 9:00 és 20:00 között.

Belépő:

  • A vár ingyenesen látogatható.

Kinek ajánljuk?

  • kiránduló családoknak
  • pároknak
  • kutyával érkezőknek

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni >>

Látnivalók a környéken

Csókakő vára
Gánti Bauxitföldtani Park (fotó: Tasi Zsolt)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.